Έρχεται νέα ρύθμιση χρεών σε 120 δόσεις

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=file%3Dwp content%252Fuploads%252F2023%252F01%252Flefta e1519205082286

lefta e1519205082286Ποιοι θα μπορούν να υπαχθούνMέχρι τις αρχές του νέου έτους θέλουν στο υπουργείο Οικονομικών να θεσπιστεί νο��οθετικά η δυνατότητα σε αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που έκλεισαν τα βιβλία τους ή τα μπλοκάκια τους να υπαχθούν σε ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών τους (που δημιουργήθηκαν μέχρι τα τέλη του 2017) έως και σε 120 μηνια��ες δόσεις με δραστική μείωση τόκων και προσαυξήσεων.

Μιλώντας από το βήμα της διημερίδας Market Forum 2018 ο ειδικός Γραμματέας, τόνισε πως για τις επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες με οφειλές στις οποίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν υπάρχουν πλέον διαθέσιμες λύσεις τις οποίες και πρέπει να εκμεταλλευθούν τώρα.
Ο κ. Κουρμούσης χαρακτήρισε «ικανοποιητικό, αν και μικρό τον αριθμό των υποθέσεων στις οποίες έχει δοθεί λύση» με δεδομένο ότι περί τις 400.000 επιχειρήσεις εμφανίζονται σήμερα να είναι «κόκκινες». Κάτι που σημαίνει ότι περί το 10% αυτών «ψάχνεται» για τον εξωδικαστικό, το 1% έχει κάνει αίτηση και μόλις το 0,3% των υποθέσεων ολοκληρώθηκε.
«Το ευνοϊκά πλαίσιο, ωστόσο, με τις νέες ρυθμίσεις δεν θα υπάρχει για πάντα» τόνισε ο κ. Κουρμούσης και συμπλήρωσε: «Όλα αλλάζουν από το 2020 καθώς αναμένεται τον ερχόμενο χρόνο η έκδοση οδηγίας από την Κομισιόν με βάση την οποία τα κράτη μέλη θα πρέπει να καθορίσουν, το αργότερο σε έναν χρόνο, ένα συγκεκριμένο σύστημα ρυθμίσεων και θα σταματήσει αυτό που παρατηρείται όχι μόνο στην Ελλάδα, να καθορίζονται κάθε χρόνο με μια υπουργική απόφαση νέες ρυθμίσεις οφειλών με κριτήρια μάλιστα που αλλάζουν. Εν ολίγοις η κοινοτική οδηγία θα ζητά να καθορίσουν τα κράτη μέλη άπαξ τα κριτήρια και τις επιλογές των δόσεων για όσους έχουν οφειλές. Και αυτά δεν θα μπορούν να αλλάζουν».
Ο εξωδικαστικόςΣε ό,τι αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό ο κ. Κουρμούσης αποκάλυψε ότι από τις περίπου 54.000 εταιρείες, επαγγελματίες και αγρότες που έχουν επιδείξει ενδιαφέρον, έχουν καταθέσει αίτηση 4.500, για τους οποίους και ισχύει η 10μηνη περίοδος προστασίας. Ωστόσο, μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η ρύθμιση για 820 επιχειρήσεις και επαγγελματίες.
«Για τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των υποθέσεων η λύση που δόθηκε ήταν ρύθμιση 120 δόσεων για τα χρέη προς το Δημόσιο με διαγραφή του 85% των προστίμων και 90% των προσαυξήσεων και παράλληλα ��πιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των τραπεζικών δανείων από 10 έως και 20 χρόνια με διαγραφή εξολογιστικών τόκων», ανέφερε ο κ. Κουρμούσης. Παράλληλα, χαρακτήρισε «ικανοποιητικό, αν και μικρό τον αριθμό των υποθέσεων, στις οποίες έχει δοθεί λύση» με δεδομένο ότι περί τις 400.000 επιχειρήσεις εμφανίζονται σήμερα να είναι «κόκκινες». Κάτι που σημαίνει ότι περί το 10% αυτών «ψάχνεται» για τον εξωδικαστικό, το 1% έχει κάνει αίτηση και μόλις το 0,3% των υποθέσεων ολοκληρώθηκε.
Πάντως ο ίδιος αναγνώρισε τα μεγάλα προβλήματα, κυρίως στην συγκέντρωση όλων των απαραίτητων στοιχείων που απαιτούνταν για την έναρξη της διαδικασίας του εξωδικαστικού μηχανισμού, κάτι το οποίο απέδωσε στην έλλειψη διασύνδεσης μεταξύ Δημοσίου, τραπεζών, Ταμείων και επιχειρήσεων με αποτέλεσμα να είναι χρονοβόρα η διαδικασία.fimotro

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης

Λογότυπο aoristies.gr
  • 0
  • 2.304.017