• Αρχική
  • Αρθρογραφία
  • Αγωγή της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο κατά της Μητρόπολης Καναδά με σημαντικές κατηγορίες

Αγωγή της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο κατά της Μητρόπολης Καναδά με σημαντικές κατηγορίες

%25CF%2588%25CF%2588ΤΟΡΟΝΤΟ. Η «κλοπή δωρεών» για ένα άρρωστο βρέφος, ο διορισμός «γνωστών για σεξουαλική κακοποίηση» και η «εκμετάλλευση χρημάτων» που προοριζό��αν για φτωχούς είναι μερικές από τις «εκρηκτικές» κατηγορίες σε έναν «εμφύλιο πόλεμο» που βρίσκεται σε εξέλιξη στην
ελληνική εκκλησία του Τορόντο, έγραψε το torontosun.com.
Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με το καναδικό μέσο:

Το 2012, όταν ο μικρός Αλέξανδρος Καρανίκας (Alexander Karanikas) χρειαζόταν περισσότερα από 100.000 δολάρια για να τον μεταφέρουν αεροπορικώς από το σπίτι του στην Ελλάδα για μία σωτήρια για τη ζωή του επέμβαση στην καρδιά στο «Sick Kids», η ελληνική κοινότητα του Καναδά έκανε εκστρατεία και συγκέντρωσε χιλιάδες δολάρια μετά από σχετική ανακοίνωση του Μητροπολίτη Τορόντο.

Αλλά τα περισσότερα από τα χρήματα δεν έφτασαν ποτέ στην οικογένεια του παιδιού, σύμφωνα με την αγωγή.

Αντίθετα, όπως αναφέρεται στη μήνυση που κατέθεσε η Ελληνική Κοινότητα του Τορόντο, η Μητρόπολη έδωσε ένα ποσό μικρό της τάξης των 1.450 δολαρίων από τα 50.000 δολάρια που εκτιμάται ότι συγκεντρώθηκαν και ποτέ δεν εξέδωσε τις ενδεικτικές αποδείξεις για φιλανθρωπία.

«Με τη λανθασμένη παρουσίαση του επιδιωκόμενου σκοπού για τον οποίο έγινε η συγκέντρωση χρημάτων (fundraiser) και του ποσού των δωρεών που συλλέχθηκαν, από τις οποίες προσωπικώς ωφελήθηκαν έκαναν κακό και έβλαψαν τη φήμη της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στον Κανάδα, εν γένει, και τη φήμη της Ελληνικής Κοινότητας του Τορόντο, ειδικότερα», σημειώνεται.
Αυτή είναι μία από τις πολλές σ��καριστικές κατηγορίες, ανέφερε το άρθρο, που περιλαμβάνονται στην αγωγή που κατατέθηκε πρόσφατα κατά της Μητρόπολης, του Αρχιεπισκόπου της, Σωτήριου Αθανασσουλα (Sotirios Athanassoulas), 4 ιερέων, μελών της ομάδας γυναικών που βοηθούν την Εκκλησία, καθώς και τη γυναίκα και τα παιδιά του π. Φίλιπ Φιλίππου (Philip Philippou) που κατηγορούνται πως καταχράστηκαν χρήματα, τα οποία είχαν συγκεντρωθεί για τους άρρωστους, άστεγους και φτωχούς.

Η Ελληνική Κοινότητα του Τορόντο έχει στην ιδιοκτησία της και λειτουργεί 4 ελληνικές ορθόδοξες εκκλησίες – τον Αγιο Δημήτριο, τον Αγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή, την Π��ναγία και την Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου.

Η αγωγή της ονοματίζει την Ελληνική Ορθόδοξη Μητρόπολη του Τορόντο, που υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, επιβλέπει 66 ναούς σε όλο τον Καναδά και έχει το αποκλειστικό προνόμιο συντονισμού και διορισμού Ελληνοορθόδοξων ιερέων, ακόμη και αυτούς που υπηρετούν στις 4 εκκλησίες της Κοινότητας.

Η αγωγή αναφέρει πως η Μητρόπολη τοποθέτησε «γνωστούς για σεξουαλική κακοποίηση» στις εκκλησίες της Κοινότητας:

«Ο Ioan Popp τοποθετήθηκε στον Αγιο Ιωάννη το 2015 παρότι ήταν γνωστό πως ήταν δράστης για σεξουαλικό αδίκημα και με εγγύηση.

Ακόμη, ο εκλιπών, Demetre Tsevlikos διορίστηκε στην Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου, όταν ήξεραν ή όφειλαν να γνωρίζουν πως ήταν σεξουαλικά ‘αρπακτικό’ και παιδόφιλος.

Ο πρώην επίσκοπος Georgije Djokic είχε προσκληθεί από την Μητρόπολη για να τελέσει λειτουργία το 2016 αν και δεν έπρεπε εξαιτίας ‘κατηγοριών για άσεμνη σεξουαλική συμπεριφορά’».

Η αγωγή, σύμφωνα πάντα με το καναδικό ΜΜΕ, επίσης κατηγορεί την Μητρόπολη και τους διορισμένους ιερείς της πως «παρανόμως» εκμεταλλεύτηκαν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια που συγκεντρώθηκαν από πιστούς της Ελληνικής Κοινότητας του Τορόντο -από εισφορές στους δίσκους έως πληρωμές για «ιερατικές προσφορές»- και «κακοδιαχειρίστηκαν, διένειμαν και καταχράστηκαν» χρήματα που προοριζόταν για προγρά��ματα εξωστρέφειας για ανάπηρους, χήρες, ορφανά, κατηχητικά, τράπεζες τροφίμων και συντήρηση των ναών.

Σύμφωνα με τη δήλωση που περιλαμβάνεται στην αγωγή, η Μητρόπολη απαιτούσε και συνέλεγε ένα μέρος των δωρεών χωρίς να αποκαλύπτει το ποσό στην Ελληνική Κοινότητα του Τορόντο και στην Εφορία του Καναδά (Canada Revenue Agency).

Κάθε ιερέας επιτρέπεται να λαμβάνει ένα «μέτριο» ποσό των δωρεών για την ετήσια αποζημίωσή του και υποτίθεται πως δηλώνει τα χρήματα ως εισόδημα στην προσωπική φορολογική του δήλωση, αναφέρεται στην αγωγή.

Αντίθετα, κατηγορεί τον π. Φιλίππου του Αγιου Ιωάννη, ότι «για πολλά χρόνια» κρυφά καρπωνόταν προμήθειες για προσωπικό του όφελος, της συζύγου του, του γιου και της κόρης.

Η αγωγή ισχυρίζεται επίσης πως ο π. Βιτουλαδίτης (Vitouladitis) «σε τακτική βάση θα έκανε φραστική επίθεση και σωματική» στα μέλη της ομάδας των γυναικών που βοηθούσαν στη λειτουργία της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου.

Καμία από τις κατηγορίες δεν έχει αποδειχθεί δικαστικά. Καμία δήλωση υπεράσπισης δεν έχει ακόμη κατατεθεί. «Δεν μας επιτρέπεται να συζητήσουμε για την αγωγή καθώς η υπόθεση είναι στο δικαστήριο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης διά τηλεφώνου.

Η Ελληνική Κοινότητα του Τορόντο θέσπισε έναν κανονισμό το 2015 για να προφυλαχτεί ενάντια σε κάθε κατάχρηση εκκλησιαστικών πόρων απαιτώντας έγγραφα για όλες τις δωρεές, επεσήμανε το άρθρο.

Σε «αντίποινα» κατά την αγωγή πάντα, η Μητρόπολη εκδίωξε τις γυναίκες του βοηθητικού προσωπικού που συνεργάστηκαν και θέσπισε μονομερώς μία αμοιβή «franchise» 40.000 δολ. το χρόνο για κάθε εκκλησία της Κοινότητας, αλλά και υποχρεωτική καταβολή πληρωμής μυστηρίου 600 δολαρίων για κάθε κηδεία, γάμο, ως, κατά την αγωγή «τιμωρία που αποφέρει κέρδος».

Ως αποτέλεσμα αυτών των απαιτήσεων και της «εκτροπής» πόρων, υπογραμμίζει η αγωγή, ο Αγιος Ιωάννης δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις 600.000 δολ. που χρειάζονται για την επισκευή και την ανακαίνιση της στέγης του, του καμπαναριού, του χώρου στάθμευσης και χαλασμένους ανελκυστήρες για τους ανάπηρους.

«Ο Μητροπολίτης, η Μητρόπολη, οι ιερείς και τα μέλη της ομάδας γυναικών βοηθητικού προσωπικού, βοηθούσαν και εξωθούσαν στην απάτη ο ένας τον άλλο, τα μέλη της οικογένειας τους αντίστοιχα, τους άλλους κατηγορούμενους και αγνώστους», ισχυρίζεται η αγωγή.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης

Λογότυπο aoristies.gr
  • 0
  • 2.304.653