Απειλούνται με κατασχέσεις για τα «κόκκινα δάνεια» της πρώην ΑΤΕ

Σύμφωνα με δημοσιεύματα μεγάλων Αθηναϊκών εφημερίδων αρκετά δικηγορικά γραφεία βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη και από τις αρχές του επόμενου
χρόνου θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες πλειστηριασμού περιουσιακών στοιχείων των αγροτών

Ορατός ο κίνδυνος να χάσουν ακίνητα, αγροτικό εξοπλισμό, ακόμα και επιδοτήσεις αν δεν προσέλθουν άμεσα για ρύθμιση

Τα δάνεια έχουν επιβαρυνθεί μ�� τόκους και πανωτόκια και είναι αδύνατον πλέον να αποπληρωθούν στο σύνολό τους. – Ο αριθμός των οφειλετών μεγαλώνει αν υπολογισθούν οι εγγυητές και συνοφειλέτες (γονείς, σύζυγοι, συγγενείς και άλλοι εγγυητές). Ο νόμος 29/1929 είναι αμείλικτος
Αντιμέτωπες με την απειλή κατασχέσεων κατοικιών, αγροτεμαχίων αλλά και επιδοτήσεων, βρίσκονται χιλιάδες αγροτικές οικογένειες, κάτοχοι «κόκκινων» δανείων της πρώην ΑΤΕ.Αν δεν προσέλθουν άμεσα για ρύθμιση-πράγμα όχι και τόσο εύκολο εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που διανύουμε, όπου έχουν έρθει τα πάνω κάτω για τον αγροτικό κόσμο- υπάρχει ορατό το ενδεχόμενο από το νέο έτος να χάσουν ακίνητα, αγροτικό εξοπλισμό, ακόμα και επιδοτήσεις!

Ανέσυραν από το αρχείο όλα τα δάνεια – αποστέλλουν διαταγές πληρωμής.

Οι εκκαθαριστές -σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Εθνος»- έχουν ανασύρει από το αρχείο όλα τα δάνεια της «κακής» τράπεζας και αποστέλλουν διαταγές πληρωμής αλλά και αιτήσεις συντηρητικής κατάσχεσης απαίτησης εις χείρας τρίτου, σε αγρότες οφειλέτες της πρώην ΑΤΕ.
Οι συνολικές οφειλές των δανείων ανέρχονται σε περίπου 1 δισ. ευρώ και οι εκκαθαριστές ζητούν να προσέλθουν άμεσα για ρύθμιση, διότι σε άλλη περίπτωση θα ληφθούν δικαστικά μέτρα σε βάρος τους.
Τα δικηγορικά γραφεία στα οποία έχει ανατεθεί η διαχείριση των δανείων απειλούν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς σπιτιών, αγροτεμαχίων, γεωργικών μηχανημάτων και επιδοτήσεων των δανειοληπτών και των εγγυητών τους, αν δεν καταβάλουν τουλάχιστον το 10% της συνολικής οφειλής και ρυθμίσουν την αποπληρωμή του υπολοίπου σε σύντομο χρόνο.
Με τον διαχωρισμό της ΑΤΕ σε καλή και κακή τράπεζα, περισσότεροι από 20.000 αγρότες οφειλέτες, τα δάνεια των οποίων μεταφέρθηκαν στην «κακή» τράπεζα, εγκλωβίστηκαν -όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στελέχη τραπεζών- σε διαδικασίες σκληρής διαχείρισης
.Εγγυητές, συνοφειλέτες και πανωτόκια
Βέβαια, ο αριθμός των οφειλετών μπορεί ακόμη και να διπλασιασθεί αν υπολογισθούν οι εγγυητές και συνοφειλέτες (γονείς, σύζυγοι, συγγενείς), ενώ τα δάνεια αυτά έχουν επιβαρυνθεί με τόκους και πανωτόκια και είναι αδύνατον πλέον να αποπληρωθούν στο σύνολό τους.
Η κατάσταση επιδεινώνεται περισσότερο αν συνυπολογισθεί ότι η διαπραγμάτευση αποπληρωμής τους δεν γίνεται με τους ίδιους όρους που γίνεται με αντίστοιχους οφειλέτες «κόκκινων» δανείων άλλων τραπεζών.
Συγκεκριμένα, οι προτάσεις ρύθμισης/διακανονισμού των άλλων τραπεζών περιλαμβάνουν μεγάλη δυνατότητα αποπληρωμής (έως 40 χρόνια), μηδενικές προκαταβολές, ολική ή μερική διαγραφή τόκων και μείωση της μηνιαίας δόσης έως 20%.
Ωστόσο, οι οφειλέτες αγρότες καλούνται να προχωρήσουν σε ρύθμιση με προκαταβολή τουλάχιστον του 10% της συνολικής οφειλής, χωρίς να εφαρμοσθούν ρυθμίσεις και διακανονισμοί των δανείων, όπως ακριβώς προβλέπεται με την τροποποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδας και επιπλέον χωρίς να εφαρμοσθεί το άρθρο 70 του νόμου 4235/2014 που ψηφίστηκε στη Βουλή και ρυθμίζει τα ενυπόθηκα δάνεια αγροτών της «κακής» Αγροτικής Τράπεζας.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης

Λογότυπο aoristies.gr
  • 0
  • 2.304.278