Skip to main content

Αποκαλύψεις και απόφαση-σοκ για Βγενόπουλο στο εξωτερικό!

zz


zzΖει ο (άνθρωπος που θα γινόταν βασιλιάς) Βγενόπουλος; Νεκρός είναι λέει.. “Δικηγόρος που είχε μπει στην τέταρτη δεκαετία ζωήςήρθε και μας ζήτησε δουλειά, αλλά δεν μας έκανε κάποια εντύπωση και δεν τον πήραμε” μας είχαν πει από τη γνωστή καπνοβιομηχανία Πετρίδης πριν 3-4 χρόνια.
Ο Πετρίδης ήταν τοπ επιχείρηση και είχε στη δούλεψή του και τον Γραμμένο Καραμανλή, πριν πέσει στα νύχια μιας πασοκικής συμμορίας της δεκαετίας 1983-1993, η οποία, με μοχλό τραπεζικό στελεχικό βόθρο, δωροδοκούσε και εξαγόραζε τα πάντα, μη εξαιρουμένων στελεχών του τότε “Ελεύθερου Τύπου”…
Λίγο μετά βρεθήκαμε στις φυλακές Ιωαννίνων να πάρουμε συνέντευξη από εναν πρώην κρατικό στέλεχος της Αλβανίας για να ρωτήσουμε και για τις πυραμίδες και για έναν δικηγόρο που ξαφνικά ενέσκηψε μεγάλος και δυνατός στον επιχειρημαιτκό χώρο. Ο Αλβανός πρώην μεγαλοπράκτορας μας έλεγε διάφορα που μας φαινόταν απίστε��τα για ιδιωτικά κότερα και αεροπλάνα, για αξιωματούχους των ελληνικών διωκτικών αρχών και των δικαστικών που εμπλέκονταν στο ξέπλυμα εκείνων των χρημάτων. Τίποτα δεν αποδείχθηκε και ο μεγαλοπράκτορας που μάλλον κρυβόταν με ασφάλεια στις ελληνικές φυλακές εξαφανίστηκε αθόρυβα. Πέρασαν τα χρόνια και ο δικηγόρος που δεν πέρασε την πόρτα του Πετρίδη αιφνίδια ανέβηκε στην ελληνική ελίτ. Σάρωνε και αγόραζε τα πάντα, εισέβαλε στο ελληνικό κοινοβούλιο με τα πάμπολλα παπαγαλάκια του στον τραπεζικό-επιχειρηματικό χώρο να διατείνονται ότι “προς το παρόν δεν θέλει, αλλά το σκέφτεται να ακολουθήσει τα βήματα του Μπερλουσκόνι και να μπει στη Βουλή γιατί οι ηγεσίες της Ελλάδας είναι ανίκανες, οι πολιτικοί ηγέτες είναι “λίγοι” και δεν φτάνουν ούτε στο νυχάκι του Βγενόπουλου”. Είχαμε διευθυντική θέση σε δυο ελληνικά ΜΜΕ και μας υποδείχθηκε ότι ” ο Βγενόπουλος θα γίνει Ελληνας Μπερλουσκόνι και αν δεν τα πάμε καλά μαζί του μαύρο φίδι που μας έφαγε”. Απορούσαμε με τις υποδείξεις, στις οποίες φυσικά δεν συμμορφωθήκαμε.


Μας φαινόταν πολύ γυάλινο το βλέμμα του, ο λόγος του θύμιζε περισσότερο Γεωργαλά και απλώς σταυροκοπιόμαστε κάθε φορά που ψάχναμε και άκρη δεν βρίσκαμε με το πως τόσο ξαφνικά μάζεψε τόσο χρήμα… Πήγαμε στην Κύπρο να ψάξουμε παραμέτρους του σκανδάλου εναντίον της καπνοβιομηχανίας Πετρίδης και ιδιαίτερα κόλπα τραπεζικά. Μας προξένησε τότε φοβερή εντύπωση ο φόβος των Κυπρίων στους οποίους απευθυνθήκαμε μόλις άκουγαν ότι ψάχναμε και τον τραπεζικό τομέα που ήλεγχε ο…Βγενόπουλος στο νησί. Μόνο από μια εφημερίδα δέχθηκαν να μας …ακούσουν τηλεφωνικά, ακύρωσαν 3-4 φορές την τελευταία στιγμή τις συναντήσεις και μα�� είπαν απλά να στέιλουμε το υλικό που είχαμε…
“Δεν το έχετε πάρει είδηση ότι ο Βγενόπουλος βασιλεύει και στην Ελλάδα και στην Κύπρο;” μας είπε ένας Κύπριος μεγαλοδικηγόρος δηλώνοντας ότι δεν θέλει να μας ακούσει καν. “Θα συμφωνούσαμε μαζί σας αν εννοείτε ότι βασιλεύει με την έννοια του δύει” του είπαμε, μας χαμογέλασε μάλλον ειρωνικά και …τέλος. Στην Ελλάδα εκείνο το διάστημα κάποιοι πολιτικοί και κάποιοι δικαστικοί λειτουργοί μας έλεγαν ότι “θα σκάσει η φούσκα Βγενόπουλου και πολιτικοί, δημοσιογράφοι και δικαστικοί που μπήκαν στην αγκαλιά του θα τρέχουν να κρυφτούν”. Εσκασε και μάλιστα πιο γρήγορα από όσο μας έλεγαν.
Δυο Ελληνες πολιτικοί, ο Νίκος Σηφουνακης και ο Δημήτρης Τσιρώνης, βουλευτές τότε του ΠΑΣΟΚ έκαναν τεράστιο αγώνα εναντίον “της φούσκας Βγενόπουλου”, κάποιοι τους βοηθούσαν, αλλά η πλειοψηφία ήταν απέναντι ή ουδέτερη, με το γνωστό και σήμερα φόβο, απέναντι σε αμφιλεγόμενους επιχειρηματίες. Όταν άρχισε το ξήλωμα αιφνιδιαστικά ανακοινώθηκε ότι ο άνθρωπος που θα γινόταν βασιλιάς και είχε στην κατοχή του και το καλύτερο νοσοκομείο πέθανε με τρόπο απίστευτο. Δηλαδή δεν πρόκανε καν να εισαχθεί στο δικό του νοσοκομείο. Φωτογραφίες έψαξαν πολλοί, αλλά μάταια. Ισως από την αδυναμία να βρεθούν φωτογραφίες κάποιοι θυμούνται τη γοργόνα και το “ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;”.
Στην Κύπρο το μέγα προβλημα ήταν η περίφημη Λαϊκή Τράπεζα και Κύπριοι πολιτικοί και επιχειρηματίες θεωρούν (και όχι άδικα) ότι ο ελληνικός πολιτικός βόθρος ευθύνεται για το γεγονός ότι με φόρα από την Ελλάδα ο Βγενόπουλος κατέλαβε την οικονομία της Κύπρου. Είναι απίστευτο ότι και σήμερα στην Ελλάδα ελάχιστα γράφονται για το μέγεθος της ζημιάς που προκάλεσε στην Κύπρο η επιχειρηματική δραστηριότητα Βγενόπουλου. Οταν οι Κύπριοι, πιο καθαροί φυσικά απο τους Ελληνες κατάφεραν να πετύχουν να εκδοθεί στην Κύπρο, εκείνος έκανε προσφυγή στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο και μπλοκάρισε και την έκδοση και τη λογοδοσία στενών συνεργατών του εκεί.

Ο Βγενόπουλος τελείωσε πριν βγει η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, η οποία είναι καταπέλτης για την πλευρά του και δικαίωσε πλήρως την Κύπρο, η οποία προσέφυγε ως κράτος εναντίον του και δαπάνησε μάλιστα μεγάλα ποσά. Προχθές το κυπριακό κράτος με επίσημες δηλώσεις και συνέντευξη Τύπου πανηγύρισε τη νίκη εναντίον της πλευράς MIG-Βγενόπουλος.
Στην εφημερίδα των Συντακτών οι κ.κ.Σηφουνάκης και Τσιρώνης έγραψαν ένα εξαιρετικά σημαντικό άρθρο το οποίο αναδημοσιεύουμε και θα καταλάβετε πόσο βαθιά είναι η διαφθορά στη χώρα μας. Συντάκτης: Νίκος Σηφουνάκης* Δημήτρης Τσιρώνης**
■ Κλείνουν 10 χρόνια (2008) όταν στη Βουλή πρωτοαντιμετωπίσαμε τον Αν. Βγενόπουλο που είχε κληθεί στην αρμόδια επιτροπή για το σκάνδαλο της πώλησης του ΟΤΕ.
■ Λίγο μετά στοχοποιηθήκαμε από τον ισχυρό άνδρα της MIG -όπως αποκαλούνταν- διότι αντιταχθήκαμε και καταγγείλαμε δημόσια και στο Κοινοβούλιο το ξεπούλημα του ΟΤΕ και τις απάτες που διέπραττε αυτός και η συμμορία του στη Marfin Bank. Αυτό είχε συνέπεια να μας υποβάλλει δεκάδες αγωγές και μηνύσεις για τις οποίες μας αθώωναν τα Πρ��τοδικεία και ως εκ θαύματος, μας καταδίκαζαν τα Εφετεία. Ηταν η εποχή της παντοδυναμίας του που διάφορα ΜΜΕ τον προέβαλλαν και ως μέλλοντα πρωθυπουργό.
Η συσταθείσα το 2010 επιτροπή για τη διερεύνηση του σκανδάλου του Βατοπεδίου αποκάλυψε το παράπλευρο σκάνδαλο Βγενόπουλου-Marfin Bank-MIG και ανέδειξε πως μέσω των μετοχοδανείων που εδόθησαν με χαριστικούς όρους, γνωστοί και φίλοι του επιχειρηματίες καρπώθηκαν 4 δισ. ευρώ και οδηγήθηκε η τράπεζα σε πτώχευση. Παρά το πόρισμα της επιτροπής της Ελληνικής Βουλής που διαβιβάστηκε άμεσα στην ελληνική Δικαιοσύνη -Οκτώβριος 2010-, η κυπριακή Δικαιοσύνη ήταν εκείνη που τεκμηρίωσε την απάτη και απήγγειλε τις πρώτες κατηγορίες στον Αν. Βγενόπουλο και τους διάφορους καταχραστές συνεργάτες του. Ζητήθηκε από την κυπριακή Δικαιοσύνη η έκδοσή του στην Κύπρο, ενώ ήδη είχε αποπεμφθεί από τη διοίκηση της Κυπριακής Λαϊκής Τράπεζας. Στριμωγμένος πλέον, χρησιμοποιώντας νομικά τεχνάσματα και έχοντας συνεργούς δημόσιους λειτουργούς, απέφευγε την έκδοσή του στη μεγαλόνησο επί σχεδόν τρία χρόνια. Τελικά εδόθη η έγκριση έκδοσης από την ελληνική Δικαιοσύνη λίγο πριν ανακοινωθεί η αιφνίδια αποδημία του.
Ο Αν. Βγενόπουλος χρησιμοποιούσε καθ’ έξιν τεχνάσματα αποπροσανατολισμού πάντα με την ανάλογη «λάσπη», κρατώντας μικρό ή μεγάλο πηλοφόρι κατά περίσταση. Σε πολιτικούς αρχηγούς, βουλευτές, υπουργούς, ξεφούρνιζε αστήρικτες κατηγορίες και ψεύδη για αποπροσανατολισμό, όμως:
■ Η εξεταστική επιτροπή της κυπριακής Βουλής με τη συμβολή των καταλυτικών στοιχείων του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής της ελληνικής Βουλής, εξέδωσε πόρισμα-καταπέλτη κατά Αν. Βγενόπουλου και συνεργατών του για απάτες κατά συρροή.
■ Η κυπριακή Δικαιοσύνη με τη σειρά της αποφάσισε την παραπομπή του Αν. Βγενόπουλου και των συνεργατών του σε δίκη. Ο υπόδικος πλέον επιχειρηματίας εφεύρε νέο τέχνασμα αποπροσανατολισμού, κατέφυγε στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Παρισιού (όπως απεδείχθη για να κερδίσει χρόνο και ν’ αποφύγει την μήνιν των μικρομετόχων) ισχυριζόμενος ότι για την πτώχευση της Marfin Popular Bank ευθύνεται η κυπριακή Δημοκρατία για τους χειρισμούς της μετά την αποπομπή του από την τράπεζα.
Πριν από λίγες ημέρες (26 Ιουλίου 2018) εκδόθηκε η απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου η οποία είναι καταπέλτης για τον απελθόντα και τους συνεταίρους του. Η απόφαση αποτελεί μια εκ των υστέρων νίκη του κυπριακού λαού και των χιλιάδων καταθετών και μικρομετόχων της τράπεζας που έχασαν τις αποταμιεύσεις τους. Στην Κύπρο συνεχίζονται οι δίκες για τους συνενόχους του οι οποίοι κατηγορούνται για απάτες και έχουν εκδοθεί και οι πρώτες καταδικαστικές αποφάσεις με φυλακίσεις, όπως εκείνη για τον πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και άλλους. Εχουν παρέλθει οκτώ χρόνια (2010-2018) από την έκδοση του πορίσματος της ελληνικής Βουλής, οπότε ανέλαβαν οι αρμόδιοι εισαγγελείς Διαφθοράς τη διεύρυνση όλων των πτυχών του σκανδάλου Βγενόπουλου-Marfin.
Ολα αυτά τα χρόνια ακούμε ή διαβάζουμε ότι οσονούπω θα πέσει ο πέλεκυς και της ελληνικής Δικαιοσύνης για τους υπευθύνους του σκανδάλου.
■ Σε μια ευνομούμενη πολιτεία με αδιάσειστες αποδείξεις απάτης, οι πολίτες απαιτούν απαντήσεις, όχι τόσο αν θα καταδικαστούν όσοι μέσω των μετοχοδανείων πλούτισαν, αλλά αν θα επιστρέψουν τα τέσσερα δισ. που μοιράστηκαν μια χούφτα φίλοι και κολλητοί του Αν. Βγενόπουλου
■ Οι καταχραστές του δημόσιου χρήματος είναι γνωστοί, διαχρ��νικά δρώντες, και πολύ πριν αποκαλυφθεί το σκάνδαλο της Marfin Bank. Αρκούν όσα γράφει στο βιβλίο του «Εμπειρίες από τον ΟΤΕ» ο επί δέκα χρόνια διοικητής του, Π. Βουρλούμης, που περιγράφει αναλυτικά πώς δρούσαν στον ΟΤΕ η συμμορία του Αν. Βγενόπουλου και ο εφοπλιστής υπαρχηγός του, όπως την αποκαλεί.
■ Δυστυχώς -σε ό,τι μας αφορά- η δυσπιστία του κυπριακού λαούκαι των κυπριακών αρχών για την ελληνική ολιγωρία είναι εύλογη και εκφράζεται δημοσίως με το ερώτημα: «Επί μια οκταετία η μητέρα Ελλάς δεν έχει ακόμα αποφασίσει; Δηλαδή η μητέρα πατρίς δεν κατανόησε τη μεγάλη απάτη;».
Στη μεγαλόνησο είναι γνωστό και συζητείται ευρέως ποιος στο πρόσφατο παρελθόν -Ελληνας πολιτικός- ζητούσε επιτακτικά από Κύπριο ηγέτη επίσημο συνομιλητή του, κάθε φορά που τον συναντούσε, να μην παραπεμφθεί ο Αν. Βγενόπουλος;
■ Μετά την πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου και των αποφάσεων της κυπριακής Δικαιοσύνης, όλοι όσοι με πίστη και επιμονή, χωρίς να πτοηθούμε από τις απειλές της συμμορίας, αναδείξαμε το μεγαλύτερο μεταπολεμικό σκάνδαλο αλλά και όλοι οι πολίτες ζητούμε να γνωρίσουμε επιτέλους -οχτώ χρόνια μετά- ποια είναι τα πορίσματα της ελληνικής Δικαιοσύνης;
Γιατί καθυστερεί η δημοσίευσή τους; Εξακολουθούν να λειτουργούν οι μηχανισμοί που προστάτευαν την ανομία τα προηγούμενα χρόνια;
Πρόσφατα δημοσιεύματα αναφέρονται στον ρόλο που διαδραμάτισε μερίδα λειτουργών της Δικαιοσύνης για να συγκαλυφθεί το σκάνδαλο Βγενόπουλου και συνεργατών.
Χρειάστηκε η δική μας παρέμβαση με αναφορά μας στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (2016) για να ανοίξει ο αρχειοθετημένος φάκελος της ντροπής που συγκεκριμένη δικαστική λειτουργός αρχειοθέτησε. Εμείς θα αναμένουμε και βεβαίως δεν παραιτούμαστε του αγώνα της ολοκλήρωσης της απονομής της δικαιοσύνης γνωρίζοντας ότι ιδιοτελή συμφέροντα απεργάζονται: Να κατοχυρώσουν το ακαταδίωκτο και ατιμώρητο για τους ενόχους του σκανδάλου και τις εταιρείες τους, Να αποκρύψουν τις εγκληματικές πράξεις τους φορτώνοντές τες στον απελθόντα Αν. Βγενόπουλο για να γλιτώσουν οι ίδιοι. Δεν είμαστε μέρος όποιων συγκυριακά και για αλλότρια συμφέροντα αντιτάχθηκαν στον Αν. Βγενόπουλο μόνο όσο ζούσε, και τώρα με τη σιωπή τους προσφέρουν κάλυψη στους λοιπούς καταχραστές.
Ευελπιστούμε ότι οι τελικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης δεν θα χρονοτριβήσουν εισέτι, και θα συμπορεύονται με την αλήθεια και το δίκαιο. —————– *Τέως βουλευτής και υπουργός **Τέως βουλευτής και πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής
Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης