Skip to main content

Βύθισαν ουκρανικό πλοίο στην Αζοφική

Ουκρανοί εθελοντές ανοίγουν ορύγματα στη Μαριούπολη για να ανακόψουν την επέλαση των φιλορώσων μαχητών

Σε επίδειξη ισχύος και στη θάλασσα προχώρησαν οι φιλορώσοι αντάρτες βυθίζοντας ουκρανικό πλοίο που έπλεε στην Αζοφική Θάλασσα χτυπώντας το από την ακτή με βλήματα πυροβολικού.
Το πλοίο, το οποίο σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ουκρανικού υπουργείου Αμυνας Αντρέι Λισένκο ήταν μια ακταιωρός, πλησίασε σε μονάδες των
ρωσόφωνων που είχαν προσεγγίσει τη Μαριούπολη παραλιακά και ετοιμαζόταν να πλήξει τα επαναστατικά στρατεύματα.
Οι αντάρτες από την πλευρά τους μιλάνε για δύο πλοία, ενώ ο στρατιωτικός διοικητής των ρωσόφωνων Ιγκόρ Στρελκόφ χαρακτήρισε τη βύθιση του πλοίου ως «την πρώτη ναυτική νίκη των ρωσόφωνων».

Αυτή ήταν η πρώτη μάχη επί του θαλάσσιου πεδίου από τον Απρίλιο, οπότε έχει ξεκινήσει και ο πόλεμος μεταξύ ρωσόφωνων και Ουκρανών. Η βύθιση έρχεται μετά το άνοιγμα του νοτίου μετώπου από τους ρωσόφωνους όταν και κατέλαβαν την πόλη του Νοβοαζόφσκ στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Η Αζοφική Θάλασσα βρέχει την περιοχή της Μαριούπολης, στο νότιο τμήμα της επαρχίας του Ντόνετσκ. Κατά τις τελευταίες ημέρες οι αυτονομιστές έχουν εξαπολύσει μεγάλη αντεπίθεση κατά των κυβερνητικών δυνάμεων στη ζώνη της Μαριούπολης, με συνέπεια να απειλούν την ίδια την πόλη.

Στο μεταξύ, νωρίτερα είχε ανακοινωθεί πως Ρωσία και Ουκρανία προχώρησαν σε ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο RIA Novosti, η Ουκρανία απελευθέρωσε ομάδα Ρώσων αλεξιπτωτιστών που είχε συλλάβει σε ουκρανικό έδαφος. Η ουκρανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι συνέλαβε 10 αλεξιπτωτιστές και τους παρουσίασε στους δημοσιογράφους ως απόδειξη ότι ο ρωσικός στρατός πολεμά στο πλευρό των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών.
Από την πλευρά της, η Ρωσία άφησε ελεύθερους 63 Ουκρανούς στρατιώτες που είχαν περάσει τα σύνορα στις 27 Αυγούστου.
Το RIA επικαλείται ως πηγή τον Ρώσο υποστράτηγο Αλεξέι Ραγκόζιν, ο οποίος δήλωσε πως οι αλεξιπτωτιστές επέστρεψαν στη χώρα τους έπειτα από «πολύ δύσκολες» διαπραγματεύσεις.
Ο Ραγκόζιν επέκρινε την ουκρανική κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» το γεγονός ότι οι Ρώσοι στρατιώτες κρατήθηκαν από την ουκρανική πλευρά για τόσες ημέρες.

Πρόσθεσε ότι αντίθετα η Μόσχα επέστρεψε στην πατρίδα τους άμεσα «εκατοντάδες» Ουκρανούς στρατιώτες, που είχαν περάσει τα σύνορα σε διάφορες περιπτώσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης