• Αρχική
  • Αρθρογραφία
  • Δεν προλαβαίνουν να πάρουν ανάσα από τους ελέγχους οι επιχειρηματίες! Kόπηκε πρόστιμο για μια κονσέρβα…

Δεν προλαβαίνουν να πάρουν ανάσα από τους ελέγχους οι επιχειρηματίες! Kόπηκε πρόστιμο για μια κονσέρβα…

25CE259A25CE25B125CF258425CE25B125CE25B325CF258125CE25B125CF258625CE25AE 2 547e1f48

%25CE%259A%25CE%25B1%25CF%2584%25CE%25B1%25CE%25B3%25CF%2581%25CE%25B1%25CF%2586%25CE%25AE«Φύλλο και φτερό» κάνουν σχεδόν καθημερινά τις επιχειρήσεις της Ρόδου, ιδίως στις τουριστικές ��εριοχές, τα ελεγκτικά κλιμάκια που έρχονται στο νησί σχεδόν ανά εβδομάδα στο πλαίσιο της επιχείρησης «Τρίαινα» που βρίσκεται σε
εξέλιξη με πρωτοβουλία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και με τη συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας.
Η «Τρίαινα» εξελίσσεται σε τρεις άξονες:
Πρώτον, μετά την πρώτη φάση του ελέγχου σε κάθε επιχείρηση οι ελεγκτές παραμένουν σ΄ αυτήν ως το τέλος της ημέρας προκειμένου να έχουν μία σαφή εικόνα για το ύψος των ημερήσιων εισπράξεων υπό την δική τους παρακολούθηση. Τις εισπράξεις αυτές τις συγκρίνουν με τα έσοδα που έχει δηλώσει η επιχείρηση τις προηγούμενες ημέρες και στην περίπτωση που υπάρχουν μεγάλες διαφορές αρχίζει η φάση της επιβολής των προστίμων που προβλέπει η νομοθεσία.
Δεύτερον, ελέγχουν για τυχόν “πειραγμένες” ταμειακές μηχανές, γνωστό φαινόμενο διάπραξης φοροδιαφυγής απο τους “επιτήδειους”. Ειδικότερα ελέγχουν αν έχουν γίνει παρεμβάσεις στις ταμειακές μηχανές με την εισαγωγή σε αυτές ειδικών λογισμικών τα οποία ακυρώνουν στο τέλος όσες αποδείξεις έχουν χτυπηθεί. Ετσι περιορίζονται σημαντικά οι εισπράξεις που δηλώνονται στις φορολογικές αρχές.
Τρίτον, “τσεκάρουν” αν η επιχείρηση έχει ληξιπρόθεσμες, μη ρυθμισμένες, οφειλές προς την εφορία. Στην περίπτωση αυτή προχωρούν στην δέσμευση των εισπράξεων της ημέρας αλλά και επιταγών που υπάρχουν στο ταμείο. Γι΄ αυτό άλλωστε τις ομάδες των ελεγκτών συνοδεύει και δικαστικός επιμελητής.
Στο πλαίσιο των ελέγχων, ιδιοκτήτης καταστήματος στην Παλιά Πόλη ελέγχθηκε τρεις φορές (!) μέσα σε μια ημέρα κι όπως δήλωσε ο ίδιος στη «δ», οι ελεγκτές ξεσκόνισαν τα βιβλία του αναζητώντας τιμολόγιο μέχρι και πριν τρία χρόνια!
Τα δε παράδοξο είναι, όπως λέει ο ίδιος στην «δ» ότι αφού τα βρήκαν όλα εντάξει σε όλα τα επίπεδα, τελικά του έκοψαν πρόστιμο για μια κονσέρβα (!) που περιείχε «πούλπα» τομάτας την οποία προμηθεύτηκε από εταιρεία των Αθηνών τον περασμένο Ιούνιο. Το μεμπτό της υπόθεσης σύμφωνα με τους ελεγκτές, είναι το γεγονός πώς αν και ο ιδιοκτήτης τους παρουσίασε τιμολόγιο, δεν έκοψε δελτίο αποστολής για την μεταφορά της κονσέρβας από ��ην αποθήκη που διατηρεί στο σπίτι του στο εστιατόριό του στην Παλιά Πόλη! «Λόγω έλλειψης χώρου στο εστιατόριο διατηρώ μια μικρή αποθήκη στο σπίτι μου για κάποια πράγματα που προμηθεύομαι σε μεγάλες ποσότητες. Οι ελεγκτές μετά από ώρες που πέρασαν μέσα στο μαγαζί και αφού όλα ήταν εντάξει και ως προς τα τιμολόγια, και ως προς τους εργαζόμενους και ως προς τις αποδείξεις των πελατών, τελικά μου επέβαλαν πρόστιμο 50 ευρώ για μια κονσέρβα που μετέφερα με το δικό μου αυτοκίνητο από το σπίτι μου στο μαγαζί μου! Αυτά τα τραγελαφικά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ενόσω το μαγαζί είναι βέβαια σε λειτουργία και περιμένουν πελάτες να εξυπηρετηθούν. Δεν ξέρω αν πρέπει να γελάμε ή να κλαίμε. Δεν έκλεψα το κράτος, το τιμολόγιο υπήρχε, τους το προσκόμισα το είδαν κι αφού μου έδωσαν συγχαρητήρια… μετά ήρθε το πρόστιμο των 50 ευρώ για την μεταφορά μιας κονσέρβας με το αυτοκίνητό μου!», λέει ο επιχειρηματίας που έκανε γνωστό ότι θα ζητήσει ακρόαση στη ΔOY της Ρόδου για το συγκεκριμένο πρόστιμο.
Περαιτέρω, δέχθηκε παρατήρηση για το γεγονός πως ένας υπάλληλος προσήλθε στην εργασία του 20 λεπτά νωρίτερα απ΄ό,τι προβλεπόταν στην βάρδιά του, προκειμένου –όπως κάνει τακτικά- να πιει τον καφέ του πριν ξεκινήσει την εργασία του και παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος εργαζόμενος έπινε τον καφέ του καθισμένος σε τραπέζι της επιχείρησης, εντούτοις ο επιχειρηματίας κλήθηκε να απολογηθεί και γι αυτό το περιστατικό. «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν έχουν να κάνουν με κατάδικους του κοινού ποινικού δικαίου αλλά με επιχειρηματίες που προσπαθούν να κρατήσουν όρθιες τις επιχειρήσεις τους, σε καιρούς χαλεπούς. Προφανώς και υπάρχουν παραβάτες και ορθώς γίνονται έλεγχοι. Όμως δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιζόμαστε ως εκ προοιμίου κλέφτες», λέει εμφανώς εξοργισμένος.
Όπως καταγγέλθηκε στη «δ», οι έλεγχοι από κλιμάκια γίνονται σχεδόν καθημερινά, υποστηρίζοντας πως σε μια περίοδο που οι εισπράξεις είναι καθηλωμένες, οι έλεγχοι είναι «αν όχι προκλητικοί, τουλάχιστον αχρείαστοι», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από καταστηματάρχη που «δέχθηκε» πολλάκις μέλη κλιμακίων στην επιχείρησή του.
«Εχουμε μπροστά μας ένα… βουνό οικονομικές υποχρεώσεις, οι πελάτες είναι εξαφανισ��ένο��, προσπαθούμε απεγνωσμένα να κρατήσουμε τα καταστήματά μας ανοικτά, είμαστε μονίμως χρεωμένοι και το κράτος δεν σταματά να μας τιμωρεί. Τρία κλιμάκια μέσα σε μια ημέρα σε ένα εστιατόριο, για να ελέγξουν τι; Τα άδεια ταμεία; Αντί το κράτος να κοιτάξει να στηρίξει τα νησιά, ψάχνει να τα αποτελειώσει», δήλωσε στη «δ» ο εστιάτορας.
Η άποψη πάντως, ότι τα νησιά έχουν στοχοποιηθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, δεν φαίνεται να απέχει από την πραγματικότητα αφού, όπως λένε οι επιχειρηματίες, δεν προλαβαίνουν να πάρουν ανάσα από τους ελέγχους. Μάλιστα, την άποψη αυτή είχε και επισήμως καταθέσει πέρυσι ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου, με επιστολή του προς τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γ. Πιτσιλή, μεταφέροντάς του την δυσαρέσκεια του επιχειρηματικού κόσμου.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις και του περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, για το συγκεκριμένο θέμα ο οποίος έχει κάνει λόγο για στοχοποίηση με σκοπό μας παρουσιάσουν ως κλέφτες στην υπόλοιπη χώρα, για να καταφέρουν να ανοίξουν μέτωπο και να διχάσουν τους κατοίκους, προωθώντας έτσι πιο εύκολα την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.
Την ίδια άποψη έχει και ο γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Νίκος Παπασταματίου ο οποίος έχει επισημάνει κατ΄επανάληψη ότι οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας είναι αυτές που στηρίζουν την ελληνική οικονομία και θα πρέπει όχι μόνο να τους αναγνωριστεί, αλλά να προστατευθούν από την μειοψηφία των ελεγχόντων που δεν κάνει σωστά τη δουλειά της. Περαιτέρω, ο κ. Ν. Παπασταματίου επισήμανε ότι τουριστικές περιοχές της χώρας δεν είναι μόνο τα νησιά αλλά υπάρχουν και στην ηπειρωτική χώρα θέρετρα, ωστόσο πάντα στοχοποιούνται τα νησιά που έχουν καθιερωθεί ως άντρα φοροδιαφυγής στην συνείδηση των πολιτών, επηρεάζοντας ως έναν βαθμό και το εγχώριο τουριστικό ρεύμα.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης

Λογότυπο aoristies.gr
  • 0
  • 2.304.659