Δημοψήφισμα για συμφωνία!alejisΑΙΦΝΙΔΙΑΣΕ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ Και εσύ λαέ βασανισμένε… Μετά 5 χρόνια σκληρής λιτότητας και αδιεξόδου στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να πάει στις 5 Ιουλίου σε δημοψήφισμα με ερώτημα «ΝΑΙ» ή «ΟΧΙ» στις προτάσεις των δανειστών.

Με διάγγελμά του ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας είπε ότι ο λαός πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον του και το μέλλον των παιδιών του και με σαφήνεια είπε ΟΧΙ στην πρόταση των δανειστών. Με την ίδια σαφήνεια είπε «ΝΑΙ» στην Ευρωπαϊκή προοπτική χωρίς να θέτει τώρα ζήτημα παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ. Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ΟΛΟΙ οι Υπουργοί τάχθηκαν υπέρ του ΟΧΙ στις προτάσεις των δανειστών. Υπουργοί, όπως ο κ. Κατρούγκαλος, είπαν ότι αν ψηφίσει ΟΧΙ ο ελληνικός λαός, η Ευρώπη δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον ελληνικό λαό με άλλον, αλλά να φέρει καινούργια συμφωνία με διαπραγματεύσεις. «Να μην αισθανόμαστε ραγιάδες. Κάθε φορά που και ένας μικρός λαός είπε ΟΧΙ με δημοψήφισμα σε κάποιο ευρωπαϊκό θέμα, η Ευρώπη το σεβάστηκε. Αυτό θα γίνει και στην περίπτωση της Ελλάδας», είπε ο κ.Κατρούγκαλος. Ο κ. Παππάς είπε ότι ακραίοι κύκλοι της Γερμανίας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θέλουν να ταπεινώσουν και να εκδικηθούν τον ελληνικό λαό και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποφασίσει να διώξει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Με αυτό εννοεί ότι πρέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Κομισιόν πρεπει να αναλάβουν το χρέος που έχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ αιφνιδιάστηκαν απο την εξαγγελία και στις πρώτες μεταδόσεις τους μιλούσαν για «αιφνιδιασμό» και για ρήξη μεταξύ δανειστών και Ελλάδας. Ο κ. Α. Γεωργιάδης από τη Νέα Δημοκρατία είπε ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο, γιατί το Σύνταγμα δεν επιτρέπει να γίνονται δημοψηφίσματα για δημοσιονομικά θέματα και χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «πολιτικό απατεώνα που κορόϊδευε μήνες ότι κάνει διαπραγματεύσεις». Σαφώς τάχθηκε με το ΝΑΙ, ενώ ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Δ. Τσιόδρας είπε ότι το Ποτάμι θα αποφασίσει συλλογικά και θα εκφραστεί με τα άλλα κόμματα αύριο στην έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής. Είναι το πρώτο δημοψήφισμα που γίνεται από το 1975 και φυσικά, όπως και εκείνο, θα αμφισβητείται για χρόνια… Από τις πρώτες στιγμές έγινε σαφές ότι το δημοψήφισμα θα γίνει κάτω από έντονα φορτισμένο κλίμα. Από πλευράς ΠΑΣΟΚ ο κ. Λοβέρδος είπε ότι διχάζει τον ελληνικό λαό με το δημοψήφισμα και το ΠΑΣΟΚ ερμηνεύει το δημοψήφισμα ως παραπλάνηση με πραγματικό δίλημμα το «ΝΑΙ ή ΟΧΙ» στο ευρώ. Ο κ.Καμμένος είπε ότι σαφώς η κυβέρνηση θέλει λύση αξιοπρεπή, αλλά από τους θεσμούς αντιμετώπισαν φασισμό. Τη μία ημέρα έλεγαν το ένα και μετά το ακριβώς αντίθετο, κλπ. Ο κ. Καμμένος είπε ότι για πρώτη φορά συζήτησε το δημοψήφισμα την Πέμπτη όταν οι «θεσμοί» άλλαξαν προτάσεις και ζητούσαν πιο σκληρά μέτρα. Ο Θεός βοηθός και ο λαός κυρίαρχος… ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Ελληνίδες Έλληνες,

Εδώ και 6 μήνες η ελληνική κυβέρνηση δίνει μια μάχη μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής ασφυξίας, προκειμένου να εφαρμόσει τη δική σας εντολή, της 25ης Γενάρη.
Την εντολή διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας για να τερματιστεί η λιτότητα και να επανέλθει στη χώρα μας η ευημερία και η κοινωνική δικαιοσύνη.

Για μια βιώσιμη συμφωνία που θα σέβεται τόσο τη δημοκρατία όσο και τους κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες και θα οδηγεί στην οριστική έξοδο από την κρίση.

Σε όλο αυτό το διάστημα των διαπραγματεύσεων, μας ζητήθηκε να εφαρμόσουμε τις μνημονιακές συμφωνίες που σύνηψαν προηγούμενες κυβερνήσεις, παρόλο που αυτές καταδικάστηκαν κατηγορηματικά από τον Ελληνικό λαό στις πρόσφατες εκλογές.

Ωστόσο ούτε μια στιγμή δεν σκεφτήκαμε να υποκύψουμε. Να προδώσουμε –δηλαδή- τη δική σας εμπιστοσύνη.

Μετά από πέντε μήνες σκληρής διαπραγμάτευσης οι εταίροι μας, δυστυχώς, κατέληξαν στο προχθεσινό EG σε μια πρόταση- τελεσίγραφο προς την ελληνική δημοκρατία και τον Ελληνικό λαό.

Ένα τελεσίγραφο που αντίκειται στις ιδρυτικές αρχές και αξίες της Ευρώπης. Στις αξίες του κοινού ευρωπαϊκού μας οικοδομήματος.

Ζήτηθηκε από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί μια πρόταση που συσσωρεύει νέα δυσβάσταχτα βάρη στον ελληνικό λαό και υπονομεύει την ανάκαμψη της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας , όχι μόνο συντηρώντας την αβεβαιότητα, αλλά και διογκώνοντας ακόμα περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες.

Η πρόταση των θεσμών περιλαμβάνει: μέτρα που οδηγούν στην περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, περικοπές συντάξεων, νέες μειώσεις στους μισθούς του δημοσίου τομέα καθώς και αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, την εστίαση και τον τουρισμό, με ταυτόχρονη κατάργηση των ελαφρύνσεων στη νησιωτική Ελλάδα.

Οι προτάσεις αυτές που παραβιάζουν ευθέως το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο και τα θεμελιώδη δικαιώματα: στην εργασία, την ισότητα και την αξιοπρέπεια, αποδεικνύουν ότι στόχος κάποιων εκ των εταίρων και των θεσμών, δεν είναι μια βιώσιμη και επωφελής συμφωνία για όλα τα μέρη, αλλά η ταπείνωση ολόκληρου του ελληνικού λαού.

Οι προτάσεις αυτές αναδεικνύουν κυρίως την εμμονή του ΔΝΤ στη σκληρή και τιμωρητική λιτότητα και κάνουν πιο επίκαιρη από ποτέ την ανάγκη οι ηγετικές ευρωπαϊκές δυνάμεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πάρουν πρωτοβουλίες που θα δίνουν επιτέλους οριστικό τέλος στην ελληνική κρίση δημόσιου χρέους, μια κρίση που αγγίζει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες απειλώντας το ίδιο το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Ελληνίδες και Έλληνες,
Αυτή τη στιγμή βαραίνει πάνω μας ιστορική η ευθύνη απέναντι στους αγώνες και στις θυσίες του ελληνικού λαού για την κατοχύρωση της Δημοκρατίας και της εθνικής μας κυριαρχίας. Η ευθύνη μας απέναντι στο μέλλον της χώρας μας.
Και η ευθύνη αυτή μας υποχρεώνει να απαντήσουμε στο τελεσίγραφο με βάση την κυρίαρχη βούληση του ελληνικού λαού.
Πριν από λίγο συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο στο οποίο εισηγήθηκα την διοργάνωση δημοψηφίσματος, προκειμένου ο ελληνικός λαός κυρίαρχα να αποφασίσει.
Η εισήγηση έγινε ομόφωνα αποδεκτή.
Αύριο θα συνεδριάσει εκτάκτως η ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να επικυρώσει την πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου για δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου με ερώτημα την απόδοχη ή την απόρριψη της πρότασης των θεσμών.
Ήδη έχω ενημερώσει για την απόφασή μου το Πρόεδρο της Γαλλίας και τη Καγκελάριο της Γερμανίας, το πρόεδρο της ΕΚΤ, ενώ αύριο με επιστολή μου θα ζητήσω επισήμως από τους ηγέτες της ΕΕ και τους θεσμούς, ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος, προκειμένου ο Ελληνικός λαός να αποφασίσει, ελεύθερος από πιέσεις και εκβιασμούς, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα της χώρας μας και η δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης.
Ελληνιδες, Έλληνες
Στο εκβιαστικό τελεσίγραφο για την αποδοχή από τη μεριά μας μιας αυστηρής και ταπεινωτικής λιτότητας δίχως τέλος και χωρίς προοπτική να ορθοποδήσουμε ποτέ κοινωνικά και οικονομικά, σας καλώ να αποφασίσετε κυρίαρχα και περήφανα, όπως η ιστορία των Ελλήνων προστάζει.
Στον αυταρχισμό και στη σκληρή λιτότητα, να απαντήσουμε με δημοκρατία, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.
Η Ελλάδα τόπος που γέννησε τη δημοκρατία να στείλει μια ηχηρή απάντηση δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή και τη παγκόσμια κοινότητα.
Και δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα σεβαστώ το αποτέλεσμα της δημοκρατικής σας επιλογής, όποιο και αν είναι αυτό.
Και είμαι απολύτ��ς βέβαιος ότι η επιλογή σας θα τιμά την ιστορία της πατρίδας μας και θα στείλει μήνυμα αξιοπρέπειας σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες πρέπει όλοι να θυμόμαστε ότι η Ευρώπη είναι το κοινό σπίτι των λαών της. Ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και φιλοξενούμενοι.
Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης και η Ευρώπη αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας. Όμως Ευρώπη χωρίς δημοκρατία θα είναι μια Ευρώπη χωρίς ταυτότητα και χωρίς πυξίδα.
Σας καλώ όλους και όλες με εθνική ομοψυχία, ενότητα και ψυχραιμία να πάρουμε τις αποφάσεις που μας αξίζουν.
Για εμάς, για τις επόμενες γενιές, για την ιστορία των Ελλήνων.
Για την κυριαρχία και την αξιοπρέπεια του λαού μας. Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης

Λογότυπο aoristies.gr
  • 0
  • 2.304.659