Skip to main content

Διακοπές 5 αστέρων με τα λεφτά των ΕΛΤΑ

Διακοπές 5 αστέρων με τα λεφτά των ΕΛΤΑ

Σε πολυτελή ξενοδοχεία (all inclusive), με πισίνες, σπα και σάουνες πήγαιναν για διακοπές οι συνδικαλιστές των ΕΛΤΑ. «Αll inclusive» ήταν όμως και οι αποζημιώσεις που έπαιρναν από τα ταμεία των ΕΛΤΑ, για τα ταξίδια που
έκαναν στο πλαίσιο της συνδικαλιστικής τους δράσης.
Το πόρισμα του φορολογικού ελέγχου της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, που υπεβλήθη την περασμένη εβδομάδα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, είναι καταπέλτης για τους συνδικαλιστές. Οικονομικές ατασθαλίες στη διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων σε μέλη της ΠΟΣΤ για ταξίδια που έχουν πραγματοποιήσει εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά και παράνομες επιδοτήσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ διαπιστώνονται στον έλεγχο που έγινε για το χρονικό διάστημα 2007 ? 2010.


Το σκάνδαλο ακουμπά πέντε υψηλόβαθμα μέλη του τότε διοικητικού συμβουλίου, μεταξύ των οποίων και δύο πρόεδροι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ). Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», μέλη της Ομοσπονδίας φέρονται να πραγματοποίησαν 760 ταξίδια, στο πλαίσιο της συνδικαλιστικής τους δράσης. Για περισσότερα από τα μισά ταξίδια, για τα οποία εκδόθηκαν εντολές πληρωμής, δεν υπήρχαν καθόλου παραστατικά.

Συγκεκριμένα, εκδόθηκαν 463 εντολές πληρωμής για τις οποίες δεν είχαν κατατεθεί τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που να αποδείκνυαν ότι έγιναν όντως τα ταξίδια, αλλά και ότι κόστισαν όσο πληρώθηκαν. Μόνο γι΄ αυτά, η ΠΟΣΤ κατέβαλε σε μέλη της ποσό ύψους 228.115,59 ευρώ. Μάλιστα, πέραν του ποσού αυτού, κατεβλήθησαν παράτυπα επιπλέον αποζημιώσεις για ημερήσια διαμονή, δαπάνη, διανυθέντα χιλιόμετρα κλπ., συνολικού ύψους 23.264 ευρώ.

Πηγές αναφέρουν ότι υψηλόβαθμο στέλεχος της ΠΟΣΤ αναδεικνύεται στον «πρωταθλητή» των ταξιδιών. Περίπου τέσσερις φορές τον μήνα φέρεται να ήταν στον… δρόμο με μια βαλίτσα. Ο θεσμικός ρόλος που φέρεται να κατείχε την τετραετία 2007-2010 δικαιολογεί τα πολλά ταξίδια, αλλά όπως αποδεικνύεται για τα περισσότερα δεν κατέθεσε παραστατικά και αποζημιώθηκε με περίπου 50.000 ευρώ. Φέρεται μάλιστα να εισέπραξε παρατύπως και ένα σεβαστό ποσό, ως επιπλέον αποζημίωση.

Χωρίς παραστατικά
Αρκετά μέλη της Ομοσπονδίας φέρονται να έχουν πραγματοποιήσει πολλά ταξίδια. Περίπου δέκα μέλη της ΠΟΣΤ ταξίδευαν τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, ενώ κάποιοι και περισσότερες φορές, πάντα στο πλαίσιο της συνδικαλιστικής τους δράσης. Μόνο αυτά τα ταξίδια των δέκα «εκλεκτών» μελών της Ομοσπονδίας, φέρονται να κόστισαν πάνω από 120.000 ευρώ.

Από τη διασταύρωση των στοιχείων, φαίνεται πως είναι «προβληματικά» και τα ταξίδια στο εξωτερικό. Για περίπου 65 υπήρχε μόνο μέρος των απαιτούμενων παραστατικών, ενώ για 12 δεν υπήρχαν καθόλου δικαιολογητικά. Το συνολικό ποσό που εκταμιεύτηκε ως αποζημίωση των παραπάνω ταξιδιών εξωτερικού ξεπερνά τις 60.000 ευρώ.

Οι ατασθαλίες που εντόπισαν οι αστυνομικοί στα οικονομικά της Ομοσπονδίας είναι πολλές και αρκετές. Ενδεικτικά, συνδικαλιστής των ΕΛ.ΤΑ. που ταξίδεψε για δύο μόλις ημέρες σε χώρα της κεντρικής Ευρώπης «χρέωσε» την Ομοσπονδία με πρόσθετα έξοδα, εμφανίζοντας παραστατικά σύμφωνα με τα οποία το ταξίδι του είχε διάρκεια 5 ημέρες αντί για 2.

Παράλληλα, παράνομες επιχορηγήσεις ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ από τις διοικήσεις των ΕΛΤΑ φέρεται να έχει λάβει η ΠΟΣΤ, σύμφωνα με το πόρισμα της Οικονομικής Αστυνομίας. Κατά την περίοδο 2007 ? 2010, όπου επικεντρώθηκε η έρευνα, διαπιστώθηκε ότι 5,6 εκατ. ευρώ κατατέθηκαν από τη διοίκηση των ΕΛΤΑ σε λογαριασμό της Ομοσπονδίας που αφορά προγράμματα διακοπών και τη λειτουργία του παραθεριστικού κέντρου των εργαζομένων. Επιπλέον ποσό ύψους 2,3 εκατ. ευρώ κατεβλήθη σε λογαριασμό της Ομοσπονδίας στο πλαίσιο υλοποίησης Εθνικών Συλλογικών Συμβάσεων.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι εισπράξεις και πληρωμές, ύψους 2.178.252,15 ευρώ, δεν είχαν καταγραφεί όπως προβλέπεται στο Βιβλίο Ταμείου.

Πεντάστερα παλάτια για τα στελέχη της ΠΟΣΤ

Η κορυφή του παγόβουνου φαίνεται πως είναι ο αριθμός των ταξιδιών που πραγματοποίησαν συνδικαλιστές, πληρωμένων από την POST TRAVEL. Το «Εθνος της Κυριακής» αποκαλύπτει και τα φινετσάτα πεντάστερα ξενοδοχεία που επελέγησαν για τη διαμονή των συνδικαλιστών, στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Διακοπών» που παρείχε η Ομοσπονδία στα μέλη της.

Για το έτος 2008 η συνδικαλιστική οργάνωση των ΕΛΤΑ έκανε κρατήσεις 823 λουξ δωματίων σε 9 παραθεριστικά μέρη. Το κόστος ανά δίκλινο με ημιδιατροφή και για 7 διανυκτερεύσεις κυμάνθηκε από 500 μέχρι και 826 ευρώ. Την επόμενη χρονιά (2009), τα δωμάτια αυξήθηκαν και έφτασαν τα 969, ενώ προστέθηκαν και νέοι τουριστικοί προορισμοί.

Ωστόσο, η λίστα των ξενοδοχείων που επελέγησαν για να κάνουν τις διακοπές τους τα μέλη της ΠΟΣΤ είναι γεμάτη με λουσάτα ξενοδοχεία. Στο ξενοδοχείο Lagomandra Hotel της Χαλκιδικής έγιναν κρατήσεις για 277 δωμάτια με κόστος από 630 μέχρι και 910 ευρώ ανά δίκλινο με ημιδιατροφή και για 7 διανυκτερεύσεις. Στα Σύβοτα έγιναν 43 κρατήσεις με κόστος 826 ευρώ το δωμάτιο και για ίδιον αριθμό διανυκτερεύσεων.

Στο Panorama Hotel στα Χανιά το κόστος ανά δίκλινο ήταν 770 ευρώ και έγιναν κρατήσεις για συνολικά 220 δωμάτια. Στο κοσμοπολίτικο AKS Porto Heli Hotel έγιναν κρατήσεις για 110 μέλη της ΠΟΣΤ με κόστος 756 ευρώ.

Πριγκιπική διαμονή
Στην Πελοπόννησο κλείστηκαν 110 δωμάτια με κόστος από 560 έως και 770 ευρώ ανά δίκλινο και για 7 διανυκτερεύσεις. Στην Κέρκυρα το Παλάτι της Εύας (Eva Palace) φιλοξένησε πριγκιπικά τους συνδικαλιστές για τους οποίους έγιναν κρατήσεις σε 110 δίκλινα με κόστος έως και 770 ευρώ το καθένα.

Ολα τα παραπάνω στοιχεία έχουν συμπεριληφθεί στην προ τριετίας έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή. Τότε είχαν αποκαλυφθεί παράνομες χρηματοδοτήσεις της διοίκησης των ΕΛΤΑ προς την Ομοσπονδία, ύψους περίπου 16 εκατ. ευρώ.

Επίσης, το πόρισμα Ρακιντζή κατέγραφε παράνομες χρηματοδοτήσεις ύψους 3,7 εκατ. ευρώ που δίνονταν από τη διοίκηση των ΕΛΤΑ στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών τη δεκαετία 1999-2009 για συνέδρια, διακοπές και διαμονές σε πεντάστερα ξενοδοχεία. Οι επιχορηγήσεις στην ΠΟΣΤ, ακολουθώντας το πρότυπο χρηματοδοτήσεων της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, δίνονταν από τις διοικήσεις των ΕΛΤΑ για συγκεκριμένες δράσεις της Ομοσπονδίας, όπως διοργανώσεις συνεδρίων, πρόγραμμα διακοπών των υπαλλήλων και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το πόρισμα επικαλείται τον νόμο 1264/1982 περί συνδικαλισμού, ο οποίος απαγορεύει την απευθείας χρηματοδότηση των δευτεροβάθμιων οργανώσεων (ομοσπονδίες) από τις διοικήσεις, ενώ επιτρέπεται η αντίστοιχη διαδικασία για την επιχορήγηση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων των πρωτοβάθμιων σωματείων.

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η ανακοίνωση της Οικονομικής Αστυνομίας, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, με ανακοίνωσή του χαρακτήρισε απολύτως παράνομες τις επιχορηγήσεις και ενισχύσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομικών αλλά και τις οικονομικές ατασθαλίες στις εκροές χρηματικών ποσών για έξοδα κίνησης, ταξίδια, αποζημιώσεις και άλλες δαπάνες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης