Skip to main content

Εκτός ελέγχου η επιδημία του ιού Εμπολα στην Αφρική

Τα περισσότερα κρούσματα του ιού Εμπολα έχουν εντοπιστεί στη Λιβερία, όπου η κυβέρνηση προσπαθεί να εμποδίσει την εξάπλωση της νόσου

Σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής βρίσκονται ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία για τον ιό Εμπολα, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να επισημαίνει ότι η κατάσταση στη Δυτική Αφρική παραμένει εκτός ελέγχου και πως μπορεί να χτυπήσει την «πόρτα» της Ευρώπης και της Ασίας.
Για αυτόν τον λόγο, Γερμανία, Γαλλία και
ΗΠΑ κάλεσαν τους πολίτες τους να αποφεύγουν τα ταξίδια στη Δυτική Αφρική, ενώ και η αεροπορική εταιρεία Emirates διακόπτει μέχρι νεωτέρας τις πτήσεις της προς τη Γουινέα, μία από τις τρεις αφρικανικές χώρες που έχουν πληγεί.


Μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους 729 άτομα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο οποίος ετοιμάζει σχέδιο 75 εκατ. ευρώ για να αντιμετωπίσει το θανατηφόρο ξέσπασμα του ιού, κυρίως σε ό,τι αφορά στα μέτρα περιορισμού του και καραντίνας.

Περισσότερα από τα μισά θύματα της νόσου προέρχονται από τη Λιβερία, η οποία, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της κατάστασης, επέβαλε καραντίνα όπου εντοπίζονται εστίες της επιδημίας, ενώ ο στρατός θα πραγματοποιεί κατ’ οίκον έρευνες προκειμένου να εντοπιστούν άρρωστοι. Ηδη έχουν επιβληθεί ειδικοί έλεγχοι στο αεροδρόμιο της χώρας.

Η ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί μέσα σε διάστημα 21 ημερών από την προσβολή του ατόμου και δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο ή φάρμακο που να την καταπολεμά. Ο ιός μεταδίδεται αποκλειστικά με την άμεση επαφή με τα σωματικά υγρά των ασθενών ή με μολυσμένα αντικείμενα, όπως για παράδειγμα σύριγγες, ενώ το ποσοστό θνησιμότητας μπορεί να φτάσει το 90%.

Στο μεταξύ, οι υγειονομικές αρχές της Ατλάντα ανακοίνωσαν ότι θα περιθάλψουν έναν Αμερικανό, μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης που είχε μολυνθεί από τον ιό ενώ εργαζόταν στη Δυτική Αφρική.

Παράλληλα, οι μονάδες μολυσματικών νόσων των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας συνεργάζονται με την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ώστε να ξεκινήσουν οι δοκιμές του εμβολίου το συντομότερο δυνατόν, όπως μετέδωσε το CNN.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης