• Αρχική
  • Αρθρογραφία
  • Εμείς διαφωνούμε: Αυθεντικός ο πάπυρος που γράφει για τη «γυναίκα» του Ιησού Χριστού; Ως προς την ύπαρξή του ναι, ως προς το περιεχόμενο όμως;

Εμείς διαφωνούμε: Αυθεντικός ο πάπυρος που γράφει για τη «γυναίκα» του Ιησού Χριστού; Ως προς την ύπαρξή του ναι, ως προς το περιεχόμενο όμως;

Σχόλιο Αοριστιες: Ο πάπυρος ναι, είναι αυθεντικός. Όμως η αυθεντικότητα του περιεχομένου του δεν μπορεί να εξακριβωθεί. Όπως αναφέρει και το άρθρο 800 χρόνια χωρίζουν τον πάπυρο από τον Θάνατο και την Ανάσταση του Ιησού. Τα τέσσερα κλασικά ευαγγέλια γράφτηκαν λίγες δεκαετίες μετά από Εκείνον. Η ζωή και ο λόγος Του βρίσκεται μέσα σε αυτά. Δεν καταλαβαίνω γιατί να καταναλωνόμαστε σε ανούσιες συζητήσεις. Πάντα λίγες μέρες πριν την Μεγάλη Εβδομάδα έρχεται στο φως ένα τέτοιο θέμα. Όλος ο πάπυρος είναι λιγότερο από 10 αράδες. Πόση αλήθεια άραγε μπορεί να βρίσκεται σε 10 ετεροχρονισμένες αράδες;
0i0i111
Ενας νέος κύκλος θεολογικών συζητήσεων σχετικά με την ανθρώπινη φύση του Ιησού Χριστού αναμένεται να ξεκινήσει μετά τη δημοσίευση την Πέμπτη από
την επιθεώρηση Θεολογίας του Χάρβαρντ ότι ο πάπυρος που είχε ανακαλυφθεί και ανέφερε στα αρχαία κοπτικά τη φράση «ο Ιησούς τούς είπε, “η γυναίκα μου…”», φαίνεται να είναι πραγματικός και όχι πλαστός.

Ο πάπυρος χρονολογείται από τον 8ο μ.Χ. αιώνα, έχει μέγεθος περίπου όσο μια σημερινή πιστωτική κάρτα και είχε ανακαλυφθεί από την καθηγήτρια ιστορίας του Χάρβαρντ Κάρεν Κινγκ τον Σεπτέμβριο του 2012.

Τότε ωστόσο, τόσο το Βατικανό όσο και διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί είχαν σπεύσει ν�� τον χαρακτηρίσουν πλαστό και να διαβεβαιώσουν πως δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Λίγες όμως μόλις ημέρες πριν από το Πάσχα – σε μια προφανώς στοχευμένη δημοσίευση – οι επιστήμονες του Χάρβαρντ υποστήριξαν πως αφού εξέτασαν ενδελεχώς το κομμάτι αυτού του αρχαίου πάπυρου, το οποίο οι ίδιοι ονόμασαν «Ευαγγέλιο της Συζύγου του Ιησού» επιβεβαίωσαν ότι το έγγραφο αυτό είναι αρχαίο και δεν αποτελεί προϊόν σύγχρονης πλαστογραφίας.

Το κείμενο του παπύρου έχει γραφτεί στα αρχαία κοπτικά, στη γλώσσα των Αιγύπτιων Χριστιανών της εποχής και αποτελείται από οκτώ ως επί το πλείστον ευανάγνωστες σκοτεινές γραμμές στο μπροστινό μέρος και έξι δυσανάγνωστες ξεθωριασμένες γραμμές στο πίσω μέρος.

Ο πάπυρος περιέχει έναν διάλογο στον οποίο ο Ιησούς μιλά στους μαθητές του. Σε κάποιο σημείο αναφέρεται στη «σύζυγό» του που περιλαμβάνει τη φράση «ο Ιησούς τούς είπε, “η γυναίκα μου…”», αλλά και άλλες, όπως: «θα μπορεί να είναι μαθήτριά μου», «η Μαρία το αξίζει αυτό» και «όσο για μένα, θα σταθώ πλάι της προκειμένου να…».

Οπως επισημαίνει πάντως η Κάρεν Κινγκ το γεγονός ότι επιβεβαιώθηκε η αυθεντικότητα του συγκεκριμένου πάπυρου αυτό δεν σημαίνει ότι ο Ιησούς είχε παντρευτεί.

«Απλά αυτό το έγγραφο δείχνει φως στις συζητήσεις που έκαναν οι πρώτοι Χριστιανοί για τον αν ο ιδανικός τρόπος της χριστιανικής ζωής ήταν αυτός ενός ανύπαντρου» συμπλήρωσε η καθηγήτρια.

Η Κάρεν Κινγ επισημαίνει πάντως ότι αυτό που αποδεικνύει ο πάπυρος είναι ότι «γυναίκες, μια σύζυγος, μια μητέρα, μια κοπέλα που αναφέρεται ως “Μαρία” θα μπορούσαν να είναι μαθήτριες του Ιησού».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης

Λογότυπο aoristies.gr
  • 0
  • 2.304.631