Ερχονται SMS με άρωμα….!

ΜΕ 32 ΜΥΡΩΔΙΕΣ  Μηνύματα που... μυρίζονται θα μπορεί να λαμβάνει κανείς με τη βοήθεια της συσκευής «οPhone» που συνδέεται με iPhones, iPads κ.ά. Ο χρήστης θα μπορεί να εμπλουτίζει τα μηνύματα που στέλ

Μετά τα SMS (μηνύματα κειμένου) και τα MMS (μηνύματα με φωτογραφίες, ήχους, βίντεο), πλέον έχει έρθει η ώρα και για τα… μηνύματα με μυρωδιές. Ακούγεται σχεδόν εξωπραγματικό, αλλά στο κοντινό μέλλον οι λάτρεις της τεχνολογίας θα μπορούν να στέλνουν ο ένας στον άλλον μηνύματα (κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο κ.ά.) εμπλουτισμένα με… μυρωδιές της επιλογής τους.
Ο Ντέιβιντ Εντουαρντς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, έχει φροντίσει να προετοιμάσει το
έδαφος δημιουργώντας το επονομαζόμενο «oPhone». Ο λόγος για την πρώτη στα χρονικά συσκευή αποστολής και λήψης… αρωματικών μηνυμάτων, η οποία λειτουργεί σε σύνδεση με smartphones και προσωπικούς υπολογιστές.

Ο Εντουαρντς ετοιμάζεται μάλιστα αύριο, Τρίτη, να κάνει και την πρώτη επίσημη δοκιμή επιχειρώντας να στείλει μέσω iPhone ένα μήνυμα οσμής, καλούμενο «oNote», από το Μανχάταν στο Παρίσι. Εάν το πείραμα στεφθεί από επιτυχία, όπως άλλωστε αναμένεται, τότε το επόμενο βήμα θα είναι η μαζική παραγωγή συσκευών τύπου «οPhone» και η κυκλοφορία τους στο εμπόριο μέσα στο 2015. Εχει μάλιστα ήδη οριστεί και η τιμή κάθε συσκευής στα 199 δολ.

Αναφορικά τώρα με τη διαδικασία αποστολής και λήψης μυρωδιών, η λογική είναι η εξής: κάθε χρήστης iPhone θα μπορεί κάνοντας χρήση μιας εφαρμογής (scent-tagging app) με την ονομασία «oSnap» να εμπλουτίζει τις φωτογραφίες που στέλνει σε άλλους με tags που… μυρίζουν. Για να οσμιστεί κανείς το τελικό αποτέλεσμα (το οποίο θα διαρκεί γύρω στα 10 δευτερόλεπτα), θα πρέπει βέβαια να έχει ο ίδιος πρόσβαση σε κάποιο ειδικό «οPhone». Μέσα στους επόμενους μήνες, o Εντουαρντς και η παρέα του πρόκειται να εγκαταστήσουν τα πρώτα δημοσίως προσβάσιμα «oPhones» σε ειδικά σημεία σε Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον και Παρίσι προκειμένου το κοινό να μπορέσει να πάρει μια… μυρωδιά των εξελίξεων.

Οσο για τη σύνθεση των «μηνυμάτων», η επιλογή του συνδυασμού των αρωμάτων θα γίνεται μέσα από την έτοιμη αρωματοθήκη του «οPhone». Συγκεκριμένα, κάθε «οPhone» φέρει εντός του 32 μοναδικές μυρωδιές («unique scents») που μπορούν να συνδυαστούν έως και οκτώ μαζί κάθε φορά κατά συνολικά περισσότερους από 300.000 διαφορετικούς τρόπους. Εάν θέλει κανείς για παράδειγμα να αποστείλει σε κάποιο φίλο του την οσμή πίτσας, μπορεί να επιλέξει μέσω της εφαρμογής «oSnap» έναν συνδυασμό από επιμέρους μυρωδιές όπως «ντομάτα», «τυρί», «πιπεριά» και «κρεμμύδι». Το «οPhone» θα μπορούσε μάλιστα να παρομοιαστεί και με εκτυπωτή-φαξ… αρωμάτων καθώς αυτό γεμίζει όχι με ειδικά μελάνια όπως ένας εκτυπωτής, αλλά με ειδικές κάψουλες μοναδικών μυρωδιών, τις καλούμενες «οChips».

Ερχονται SMS με άρωμα
Αν και βγαλμένη μέσα από σενάριο επιστημονικής φαντασίας, η ιδέα της αποστολής μηνυμάτων μέσω της όσφρησης είναι αρκετά παλιά. Στους κινηματογράφους της Αμερικής είχαν για παράδειγμα δοκιμάσει ήδη από τη δεκαετία του 1950 ένα σύστημα ονόματι «Smell-O-Vision» μέσω του οποίου έριχναν κατά τη διάρκεια της προβολής στην αίθουσα μυρωδιές που ταίριαζαν με όσα συνέβαιναν στην οθόνη, έτσι ώστε ο θεατής να μπορεί να «νιώσει» καλύτερα την ταινία. Αλλά και πίσω στο σήμερα, μέσα σε όλα τα άλλα, οι ιθύνοντες της Apple πειραματίζονται και με μια νέα εφαρμογή-συσκευή, που θα ξυπνά τον χρήστη με ήχους πρωινού και μυρωδιές από τηγανητό μπέικον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης

Λογότυπο aoristies.gr
  • 0
  • 2.304.052