Skip to main content

Ισλαμιστές κατέλαβαν παράρτημα της αμερικανικής πρεσβείας στη Λιβύη

Ισλαμιστές κατέλαβαν παράρτημα της αμερικανικής πρεσβείας στη Λιβύη
Μέλη μιας πολιτοφυλακής της Λιβύης έχουν καταλάβει ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Τρίπολη, αλλά δεν έχουν εισχωρήσει στο κύριο συγκρότημα το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες εκκένωσαν από το σύνολο του προσωπικού της, τον περασμένο μήνα, όπως ανακοίνωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι.Ένα
βίντεο στο YouTube δείχνει την παραβίαση του κτιρίου της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής από ενόπλους οι οποίοι πιστεύεται ότι ανήκουν στην πολιτοφυλακή της Μισράτα μιας πόλης στα βορειοδυτικά τη Λιβύης.


Δεν έχει γίνει γνωστό αν το κτίριο που κατέλαβαν οι πολιτοφύλακες είναι κάποιο παράρτημα της αμερικανικής πρεσβείας ή ακόμη και η ίδια η πρεσβευτική κατοικία και πότε χρονικά κατελήφθη. Όμως η κίνηση αυτή θα μπορούσε να είναι ένα συμβολικό πλήγμα στην πολιτική που ακολουθεί η Ουάσιγκτον έναντι της Λιβύης, μια χώρα η οποία θεωρείται από τις δυτικές κυβερνήσεις ότι είναι βυθισμένη στο χάος μόλις τρία χρόνια μετά τη στήριξη που παρείχαν στους αντικαθεστωτικούς για την ανατροπή του Μουαμάρ του Καντάφι.

Η πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λιβύη Ντέμπορα Τζόουνς σε ένα μήνυμα μέσω του Twitter, ανέφερε ότι οι εικόνες στο YouTube, προφανώς είναι έργο ερασιτέχνη κάμεραμαν, που δείχνει « ένα παράρτημα της αποστολής των ΗΠΑ, αλλά δεν μπορούμε να πούμε οριστικά ποιο είναι». Η Τζόουνς που έχει καταφύγει στη Μάλτα, δήλωσε, ωστόσο, ότι η πρεσβεία «έχει διαφυλαχθεί και δεν έχει λεηλατηθεί». Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί ότι το βασικό κτίριο της πρεσβείας παραμένει άθικτο και δεν έχει καταληφθεί σύμφωνα με όσα είπε στο Ρόιτερς ένας αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκκένωσαν την πρεσβεία τους στην Τρίπολη στις 26 Ιουλίου, οδηγώντας τους διπλωμάτες κατά μήκος των συν��ρων έως την Τυνησία με ένοπλη φρουρά, εν μέσω των κλιμακούμενων συγκρούσεων μεταξύ αντίπαλων φατριών. Η ασφάλεια στη Λιβύη είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω και της υπόθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου του 2012, με την επίθεση στην αμερικανική διπλωματική αποστολή στη Βεγγάζη, όπου σκοτώθηκε ο πρέσβης Κρις Στίβενς και άλλοι τρεις αμερικανοί.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ασκούν σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για το χειρισμό της υπόθεσης, σημειώνοντας ότι οι συνεχιζόμενες ταραχές στη Λιβύη είναι ένα σαφές παράδειγμα της αποτυχημένης πολιτικής του αμερικανού προέδρου στην ασταθή περιοχή.

Οι πολιτοφύλακες από τη Μισράτα αρνούνται να αναγνωρίσουν την κεντρική κυβέρνηση και το εκλεγμένο κοινοβούλιο και έχουν δημιουργήσει ένα εναλλακτικό κοινοβούλιο το οποίο έχει εκλέξει μια άλλη κυβέρνηση με επικεφαλής τον ισλαμιστή Ομάρ αλ- Χάσι Ο Χάσι κάλεσε το Σάββατο τις διπλωματικές αποστολές να επιστρέψουν στην Τρίπολη, λέγοντας ότι οι αλλοδαποί θα πρέπει να προστατεύονται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης