Skip to main content

Καταδίκασαν τον βιαστή ασυνόδευτου ανήλικου πρόσφυγα και… συνέλαβαν το θύμα!

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2023%2F01%2F25CE25BC25CE25B525CF258425CE25B125CE25BD25CE25AC25CF258325CF258425CE25B525CF2582
%25CE%25BC%25CE%25B5%25CF%2584%25CE%25B1%25CE%25BD%25CE%25AC%25CF%2583%25CF%2584%25CE%25B5%25CF%2582Έπεσε θύμα βιασμού στα 17 του χρόνια. Ήταν ένας από τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες που έφτασαν στη χώρα μας, «αόρατος» για τις αρχές, ο οποίος έζησε τον «εφιάλτη» του βιασμού του με δράστη έναν 30χρονο ομοεθνή του, από το Πακιστάν. Ο 17χρονος βρήκε τη δύναμη να καταγγείλει τη σεξουαλική βία που δέχθηκε, καταθέτοντας στον ανακριτή ο οποίος διέταξε την προφυλάκιση του 30χρονου.

Αντί νοσοκομείου, το θύμα του βιασμού στην Αμυγδαλέζα
Από εκείνη τη στιγμή όμως άρχισε ένας νέος «Γολγοθάς» για τον ανήλικο πρόσφυγα ο οποίος αντί να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για να υποβληθεί σε εξετάσεις και να του παρασχεθεί η απαραίτητη ιατρική φροντίδα, συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση. Αν και ήταν σε φανερά άσχ��μη κατάσταση, ο 17χρονος οδηγήθηκε στην Αμυγδαλέζα χωρίς να του δοθεί ούτε η στοιχειώδης ψυχολογική υποστήριξη που θα ήταν αναγκαία για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τη φρίκη που έζησε.
Κάθειρξη 18 ετών στο βιαστή
Ο 30χρονος καταδικάστηκε τελικά τόσο για το βιασμό του 17χρονου όσο και ενός ακόμη ενήλικου, Πακιστανού, από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας σε κάθειρξη 18 ετών.
Ο 17χρονος όμως παρέμενε σε καθεστώς κράτησης έως ότου ευτυχώς εντοπίστηκε από την Κοινωνική Οργάν��ση Υποστήριξης Νέων- Η ΑΡΣΙΣ η οποία ανέλαβε να τον συνδράμει, και να κάνει, όσα όφειλαν να είχαν πράξει οι αρμόδιοι φορείς και δη οι επιφορτισμένοι για τα θέματα των μεταναστών-προσφύγων στη χώρα μας.
Σε ανακοίνωσή της η ΑΡΣΙΣ καταγγέλλει την παντελή απουσία ιατρικής και ψυχολογικής υποστήριξης στον ανήλικο πρόσφυγα αλλά και τα «κενά» που διέπουν την νομική προστασία εν γένει των παιδιών που είναι θύματα κακοποίησης.
Τεράστια ελλείμματα
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΑΡΣΙΣ σημειώνεται:.
«Θα θέλαμε όμως να επισημάνουμε – και τούτο γιατί αυτό έχει πράγματι συνολικότερο ενδιαφέρον – ότι το θύμα ως ασυνόδευτος ανήλικος δεν είχε τύχει κανενός εντοπισμού και δεν είχε υποβληθεί στις διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης.
Η ΑΡΣΙΣ εντόπισε το θύμα, υπό απαράδεκτες για τον ίδιο συνθήκες, σε χώρο κράτησης, πολύ λίγες ημέρες μετά το συμβάν κατόπιν της καταγγελίας από τον ίδιο του περιστατικού κακοποίησης του ενώπιον των Αστυνομικών Αρχών.
Αντί ο ασυνόδευτος ανήλικος – θύμα βιασμού, ως ιδιαίτερα ευάλωτη περίπτωση, να υποβληθεί σε διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης και οι αρμόδιες αρχές να μεριμνήσουν για την παροχή ιδιαίτερης φροντίδας, με τη διενέργεια του απαιτούμενου ιατρικού ελέγχου, της παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, της παραπομπής του στον αρμόδιο φορέα κοινωνικής στήριξης ή προστασίας και να μεταφερθεί σε εξειδικευμένες υπηρεσίες για την απαραίτητη υποστήριξη και θεραπεία των τραυμάτων του, το ανήλικο θύμα βιασμού συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση.
Χωρίς να έχει δεχθεί καμία ιατρική φροντίδα και χωρίς να έχει οδηγηθεί, ως όφειλε, σε κατάλληλο νοσηλευτικό ίδρυμα προκειμένου να διενεργηθούν οι απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις και να νοσηλευθεί σύμφωνα με τις οδηγίες του αρμόδιου δημόσιου φορέα σε περιπτώσεις βιασμού, ένα ανήλικο θύμα βιασμού τοποθετήθηκε σε ένα χώρο κράτησης αμέσως μετά από ένα φριχτό για το ίδιο συμβάν. Για τον ασυνόδευτο αυτό ανήλικο δεν ορίστηκε, όπως προβλέπεται, επίτροπος προκειμένου να τον συνδράμει στις αυξημένες ανάγκες του.
Το γεγονός α��τό υπογραμμίζει τα τεράστια ελλείμματα που υπάρχουν στο χώρο της παιδικής προστασίας. Ελλείμματα που δυστυχώς επιτείνονται από τις πρακτικές των οργάνων της Πολιτείας και αποδεικνύουν τουλάχιστον έλλειψη ενδιαφέροντος, τήρησης υποχρεώσεων και καθήκοντος στην εφαρμογή των διατάξεων που ρυθμίζουν την παροχή ιδιαίτερης μέριμνας σε εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις, πλημμέλειες και παραβίαση των οριζόμενων ουσιαστικών και διαδικαστικών εγγυήσεων για παιδιά – θύματα βιασμού.
Την ίδια στιγμή, από την υπόθεση αυτή, προκύπτει η μεγάλη αναγκαιότητα της παρουσίας των φορέων και των επαγγελματιών στο χώρο της παιδικής προστασίας, να συνδράμουν στην καταγγελία και να έχουν ενεργή συμμετοχή, να διεκδικούν δικαιοσύνη για τα θύματα, την εφαρμογή του νομικού και θεσμικού πλαισίου, και υπηρεσίες ποιοτικές και ανάλογες των αναγκών και απαιτήσεων των περιπτώσεων κακοποίησης και βιασμού.
Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ώστε κανένα παιδί να μην βρίσκεται σε συνθήκες δρόμου, κράτησης, κινδύνου, θυματοποίησης, αποκλεισμού και περιθωριοποίησης, σε περιβάλλοντα που προσβάλουν τα δικαιώματα των παιδιών και το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Κανένα παιδί χωρίς πραγματική φροντίδα και υποστήριξη.»
Μετά από τις αναγκαίες ενέργειες στις οποίες προχώρησε η ΑΡΣΙΣ, ο 17χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου χρειάστηκε να νοσηλευτεί για περίπου μία εβδομάδα ενώ πλέον φιλοξενείται σε ξενώνα.πηγη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης