Skip to main content

Καταθέτουν οι επιζήσαντες μαθητές του ναυαγίου του Sewol

newego LARGE t 1101 54337306

Οι νοτιοκορεάτες μαθητές που επέζησαν του ναυαγίου του οχηματαγωγού Sewol τον Απρίλιο, μια τραγωδία με περισσότερους από 300 νεκρούς, στην πλειοψηφία τους έφηβοι, που συγκλόνισε τη χώρα, άρχισαν σήμερα να καταθέτουν, μέσω βίντεο, κατά τη δίκη του καπετάνιου και του
πληρώματος.Οι έφηβοι έφθασαν με ένα κόκκινο μικρό λεωφορείο στο δικαστήριο της πόλης Ανσάν, νοτίως της Σεούλ. Στην Ανσάν βρίσκεται το σχολείο όπου φοιτούσαν οι μαθητές που είχαν αναχωρήσει με το πλοίο Sewol για τη σχολική τους εκδρομή.

Η αστυνομία εμπόδισε σήμερα τον κόσμο να πλησιάσει το κτίριο και οι μαθητές συνοδεύονταν μέχρι το εσωτερικό του δικαστηρίου.


Η δίκη διεξάγεται στο Γκουανγκτζού, 265 χλμ. νοτίως της Σεούλ, αλλά οι δικαστές και οι δικηγόροι μετέβησαν για δύο ημέρες -σήμερα και αύριο- στο δικαστήριο της Ανσάν για την ακρόαση 17 έως 23 μαθητών λυκείου που επέζησαν του ναυαγίου και δέχτηκαν να καταθέσουν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. Για προληπτικούς λόγους, το δικαστήριο δέχτηκε οι έφηβοι να μην καταθέσουν ενώπιον των δικαστών αλλά σε άλλη αίθουσα του δικαστηρίου, έχοντας ένα γονέα δίπλα τους. Οι καταθέσεις τους μεταδίδονται μέσω βίντεο, ώστε οι μαθητές να αισθανθούν ασφαλείς.

Τα ονόματά τους δεν δημοσιοποιήθηκαν. Οι καταθέσεις ακούγονται, αλλά τα πρόσωπά τους τα βλέπουν μόνο οι δικαστές και οι δικηγόροι υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής.

Στα 476 άτομα που επέβαιναν στο πλοίο, όταν αυτό ναυάγησε ανοικτά της νότιας ακτής της Νότιας Κορέας στις 16 Απριλίου, 325 ήταν μαθητές του ίδιου σχολείου, του λυκείου Dawon. Μόλις 75 μεταξύ αυτών επέζησαν.

Η ναυτική τραγωδία βύθισε στο πένθος και την οδύνη τη χώρα, κυρίως με τον θάνατο τόσων εφήβων.

Το οχηματαγωγό ακινητοποιήθηκε για άγνωστη αιτία και το πλήρωμα ζητούσε από τους επιβάτες να μην μετακινηθούν, να μείνουν στη θέση τους και στην καμπίνα τους, ε��ί σχεδόν 40 λεπτά. Όταν το πλοίο άρχισε να βουλιάζει, ήταν ήδη πολύ αργά: οι επιβάτες δεν κατάφεραν να βγουν από τους πλημμυρισμένους διαδρόμους και βρέθηκαν παγιδευμένοι.

Τις ημέρες μετά την καταστροφή, η κορεατική τηλεόραση μετέδωσε τις εικόνες που είχε μαγνητοσκοπήσει ένας μαθητής με το κινητό του τηλέφωνο. Έδειχναν ομάδα μαθητών να αστειεύεται και να αναφέρεται στον Τιτανικό. Στη συνέχεια την ανησυχία διαδέχθηκε ο πανικός, ο φόβος, η απόγνωση, ενώ ακούγονταν από τα μεγάφωνα οι εκκλήσεις του πληρώματος προς τους επιβάτες να μην μετακινηθούν.
Ο καπετάνιος του Sewol Λι Τζουν-Σέοκ και τρία υψηλόβαθμα μέλη του πληρώματος κατηγορούνται για “διακεκριμένη ανθρωποκτονία εξ αμελείας κατά συρροή” και κινδυνεύουν με την ποινή του θανάτου. Τα άλλα ένδεκα μέλη του πληρώματος δικάζονται με μικρότερης βαρύτητας κατηγορίες.

Το πλήρωμα κατηγορείται για παραβιάσεις του ναυτικού δικαίου, καθώς εγκατέλειψε το πλοίο ενώ εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκοταν ακόμη σε αυτό. Κατηγορείται επίσης ότι ανακοίνωνε την εντολή για μη μετακίνηση των επιβατών αντί να προετοιμάσει την εκκένωση του πλοίου.

Ο καπετάνιος υπερασπίζεται την απόφασή του δηλώνοντας ότι περίμενε να φθάσουν πλοία διάσωσης. Πολλά μέλη του πληρώματος παρέμειναν στο πλοίο και πνίγηκαν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης