• Αρχική
  • Αρθρογραφία
  • Λέρος: “Μάχες” κατοίκων με μετανάστες μετά από επίθεση στον αστυνομικό διευθυντή [βίντεο]

Λέρος: “Μάχες” κατοίκων με μετανάστες μετά από επίθεση στον αστυνομικό διευθυντή [βίντεο]

leros 19 7 2016
Εντάσεις και επεισόδια σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στη Λέρο, καθώς δεκάδες μετανάστες που βρίσκοντια στο hot spot του νησιού έχουν ξεσηκωθεί. Επεισοδιακή ήταν και η ημέρα του Σαββάτου στο νησί, με τους κατοίκους της Λέρου να
δίνουν μάχες σώμα με σώμα με τους μετανάστες οι οποίοι προηγουμένως είχαν επιτεθεί…

στον αστυνομικό διευθυντή Β΄συγκροτήματος Δωδεκανήσου. Κι ενώ η κατάσταση στο νσί εξακολουθεί και σήμερα Κυριακή να είναι τεταμένη, το lerosnews.gr σε εκτενές ρεπορτάζ του περιγράφει όσα συνέβησαν στη Λέρο χθες Σάββατο, αναφέροντας τα εξής:

Το νόμο στα χέρια τους πήραν οι πολίτες της Λέρου χθες το απόγευμα (9-7-2016), με αφορμή την επίθεση που δέχτηκε ο αστυνομικός διευθυντής Β. Συγκροτήματος Δωδ/σου από ομάδα μεταναστών.

Όλα ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου (9-7-2016), όταν περίπου 200 μετανάστες που φιλοξενούνταν στο hotspot των Λεπίδων, εθεάθησαν από τους πολίτες του νησιού ��α πραγματοποιούν μαζική έξοδο και να κατευθύνονται προς την κεντρική πόλη του Λακκίου.

Λίγο αργότερα, περί τις 13.00, πλήθος μεταναστών είχε συγκεντρωθεί σε κεντρικό σημείο της πόλης (δημοτικό κινηματοθέατρο). Ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι κατέφθασαν στο σημείο την ίδια ώρα, προκειμένου να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει.

Μετά από πολύωρη διαπραγμάτευση της δημοτικής Αρχής και του αστυνομικού διευθυντή με τους επικεφαλής των μεταναστών, την επικεφαλής συγκεκριμένης ΜΚΟ που συνόδευε τους μετανάστες καθώς και τον υπεύθυνο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η δημοτική Αρχή ενημερώθηκε ότι οι συγκεκριμένοι μετανάστες φοβούνται για τη ζωή τους. Όπως έλεγαν οι μετανάστες, στο hotspot των Λεπίδων υπάρχουν πολλά κακοποιά στοιχεία που τους απειλούν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συμβιώσουν ειρηνικά στις δομές του κέντρου πρώτης υποδοχής.

Ο αστυνομικός διευθυντής, ο Δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι, συνέστησαν στους υπευθύνους των ΜΚΟ και της Ύπατης Αρμοστίας, να εξηγήσουν στους μετανάστες ότι δεν υπάρχουν άλλες δομές στο νησί για τη φιλοξενία τους, και ότι πρέπει να επιστρέψουν στο κέντρο πρώτης υποδοχής όπου θα υπάρξει μέριμνα για τα προβλήματα που έχουν.

Όμως, οι μετανάστες ήταν ανένδοτοι στο ενδεχόμενο επιστροφής στο hotspot, και έτσι ο Δήμαρχος συνέστησε στην αστυνομία να επιληφθεί του θέματος και να υπάρξει μια λύση, δεδομένου του ότι αρκετοί πολίτες της Λέρου είχαν αρχίσει να αποδοκιμάζουν την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στην πόλη του Λακκίου.

Έτσι, μετά από λίγη ώρα κατέφθασαν τα ΜΑΤ, με τον αστυνομικό διευθυντή να κατευθύνεται προς τους μετανάστες προκειμένου να τους εξηγήσει την κατάσταση.

Δυστυχώς, πριν προλάβει καν να εξηγήσει στους μετανάστες την ��ατάσταση, ο αστυνομικός διευθυντής βρέθηκε στο έδαφος, αφού ομάδα μεταναστών περίπου 10 ατόμων ξεκίνησε να τον ξυλοκοπά με μένος. Τότε οι κάτοικοι της Λέρου αντέδρασαν βγάζοντας τον από τη δύσκολη θέση ενώ ξεκίνησε μια 5λεπτη μάχη ��ώμα με σώμα μεταξύ μεταναστών – κατοίκων, με τα ΜΑΤ να προσπαθούν να επέμβουν όσο πιο διακριτικά γινόταν, εκτελώντας προφανώς τις εντολές που τους είχαν δοθεί.

ΣΥΣΤΑΘΗΚΕ ΑΤΥΠΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΟΦΥΛΑΚΗΣ!

Λίγο αργότερα, οι κάτοικοι της Λέρου συνέστησαν μια άτυπη ομάδα πολιτοφυλακής και συνοδεία των αστυνομικών δυνάμεων οδήγησαν πεζοί τους μετανάστες, από την πόλη του Λακκίου στο hotspot των Λεπίδων, διανύοντας μια απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων χωρίς ευτυχώς να υπάρξει ένταση.

ΠΡΟΠΗΛΑΚΙΣΑΝ ΜΕΛΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΩΝ ΚΑΙ ΜΚΟ

Σημειώνεται ότι οι αγανακτισμένοι κάτοικοι της Λέρου προπηλάκισαν μέλη αλληλέγγυων πολιτών, ΜΚΟ καθώς και μέλη της αποστολής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, επιρρίπτοντας τους ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί τις τελευταίες μέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη αναχώρησαν από το νησί πολλά μέλη Μη κυβερνητικών Οργανώσεων, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για επικείμενη αναχώρηση της αποστολής της Ύπατης Αρμοστείας.

ΕΚΡΥΘΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Μέχρι το βράδυ της 9ης Ιουλίου, η κατάσταση στη Λέρο παρέμενε έκρυθμη, με την άτυπη ομάδα πολιτοφυλακής που συστάθηκε την ίδια μέρα, να επιθυμεί να εισβάλλει στις εγκαταστάσεις του κέντρου πρώτης υποδοχής προκειμένου να συλλάβει τους ταραξίας και να τους παραδώσει στην αστυνομία, ώστε, όπως είπαν, να κινηθούν οι διαδικασίες απέλασης των ταραξιών. Ευτυχώς, μετά τη συνδρομή των ψυχραιμότερων πολιτών καθώς και της δημοτικής Αρχής το ενδεχόμενο αυτό απεφεύχθη.

Μ. ΚΟΛΙΑΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΡΟΥ: ΜΑΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΠΟΥΣΑ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΛΟΓΩ ΑΝΩΘΕΝ ΕΝΤΟΛΩΝ

“Τα επεισόδια του Σαββάτου θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν η αστυνομία είχε κάνει τη δουλειά της και είχε συλλάβει τους ταραξίας που υποκίνησαν την εξέγερση της Πέμπτης. Είναι όμως σαφές ότι οι άνωθεν εντολές προς τα όργανα της τάξης ήταν άλλες. Την Πέμπτη το βράδυ κατέφθασε το πούλμαν με τα ΜΑΤ, και αντί να επιβάλλουν την τάξη στο hotspot και να κάνουν συλλήψεις, πήγαν στο ξενοδοχείο για ύπνο και κατέφθασαν στο hostpot την Παρασκευή το πρωί… Το hosptot της Λέρου δεν είναι κέντρο πρώτης υποδοχής πλέον, είναι χώρος φιλοξενίας. Εμείς δεν είχαμε συμφωνήσει κάτι τέτοιο με την κυβέρνηση. Είχαμε μιλήσει για να γίνεται η καταγραφή, η ταυτοποίηση και να φεύγουν από το νησί μας εντός 2-3 ημερών. Η Λέρος είναι μικρή και δεν μπορεί να δέχεται τόσο μεγάλο όγκο προσφύγων. Οι μετανάστες δημιουργούν κάθε τόσο διάφορα προβλήματα, κυρίως αναμεταξύ τους, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αρχίσουν να αντιδρούν. Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. ζητάμε να αποδοθούν ευθύνες κατά παντός υπευθύνου για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με την κυβέρνηση να κωφεύει, θα θρηνήσουμε θύματα.”

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΡΟΥ (Ι. ΣΟΡΟΚΑΚΗΣ)

“Η κυβέρνηση είναι σε ρόλο θεατή. Οι ευθύνες για την παρούσα κατάσταση στο φιλήσυχο νησί μας έχουν ονοματεπώνυμο, με πρώτους και κύριους υπευθύνους τους αρμόδιους υπουργούς. Εμείς ως δημοτική Αρχή κινηθήκαμε νομικά κατά παντός υπευθύνου και θα κάνουμε όσα προβλέπει ο θεσμικός μας ρόλος προκειμένου να προασπίσουμε τη σωματική ακεραιότητα και τα συμφέροντα των δημοτών μας. Δυστυχώς από την Πέμπτη μέχρι και σήμερα το hotspot των Λεπίδων έχει αφεθεί στη μοίρα του, μαζί με τους φιλήσυχους κατοίκους της Λέρου. ΝΤΡΟΠΗ!”

Αναρτήθηκε από directNEWS

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης

Λογότυπο aoristies.gr
  • 0
  • 2.304.652