Skip to main content

Μαζικές εγγραφές αλλοδαπών στους εκλογικούς καταλόγους

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2023%2F01%2F1378051 760x507 1
1378051Εφημερίδα «Εστία»: ΑΘΗΝΑ. Για μαζικές εγγραφές αλλοδαπών στους εκλογικούς καταλόγους εν όψει των επερχόμενων εκλογών κάνει λόγο σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα «Εστία», η οποία παράλληλα επισημαίνει ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται την ψήφο στους Ελληνες του εξωτερικού από τους τόπους διαμονής τους.

Οι μαζικές αυτές εγγραφές αφορούν χιλιάδες αλλοδαπούς που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο κατάφεραν να αποκτήσουν ελληνική ταυτότητα.
Οπως μάλιστα αναφέρει η ίδια εφημερίδα, παρουσιάζοντας με στοιχεία την κατάσταση στην Α’ Αθηνών στους εκλογικούς καταλόγους έχουν εγγραφεί το τελευταίο χρονικό διάστημα 43.000 αλλοδαποί. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2015, στην ίδια εκλογική περιφέρεια, τον ΣΥΡΙΖΑ είχαν ψηφίσει 78.431 πολίτες και τη ΝΔ 77.630 πολίτες.
Το θέμα βέβαια με τις αθρόες εγγραφές αλλοδαπών στους εκλογικούς καταλόγους δεν είναι καινούργιο, καθώς και άλλα δημοσιεύματα του πρόσφατου παρελθόντος έκαναν σχετική αναφορά.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, ερωτηθείς σχετικά για το δημοσίευμα της «Εστίας», απάντησε κάνοντας αναφορά στο νομοσχέδιο για την απόδοση ιθαγένειας.
«Η προσπάθεια που κάνουμε έχει στόχο τη δημιουργία ενός αντικειμενικού, διάφανου συστήματος για την απόδοση ιθαγένειας σε εκείνες τις κατηγορίες συμπολιτών μας, που, βάσει του Συντάγματος και του νόμου, το δικαιούνται και όχι φυσικά τις αθρόες ‘ελληνοποιήσεις’, όπως ισχυρίζονται κάποιοι».
Για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, ο κ. Χαρίτσης συνέστησε «μεγαλύτερη υπευθυνότητα από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης σε σχέση με αυτό το ακανθώδες ζήτημα, από τη στιγμή, μάλιστα, που αυτή η κυβέρνηση είν��ι η πρώτη που έχει τη βούληση να αντιμετωπίσει το θέμα, μετά το 2001, οπότε και δόθηκε συνταγματικά η δυνατότητα για κάτι τέτοιο».
Τέλος, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι με διαρροές στον Τύπο και ανακοινώσεις, «επιχείρησε να προεξοφλήσει το περιεχόμενο της νομοθετικής πρότασης του υπουργείου, την ώρα που οι εργασίες της διακομματικής επιτροπής με τη συμμετοχή επιστημόνων εγνωσμένου κύρους βρίσκονται σε εξέλιξη, ώστε να εκπονηθεί το πόρισμα, το οποίο θα αποτελέσει και τη βάση της νομοθετικής ρύθμισης».
Ο κ. Χαρίτσης, εξάλλου, είπε ότι «το υπουργείο Εσωτερικών οφείλει και θα είναι έτοιμο για οποιοδήποτε ενδεχόμενο», αλλά η απάντησή του αυτή μάλλον ενισχύει τη φημολογία σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε τριπλές εκλογές τον Μάιο (εθνικές, ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές) και συγκεκριμένα στις 26 Μαϊου.
Πρόσθεσε ότι οι εκλογές θα γίνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τεχνικά και θεσμικά και θα παρουσιαστεί μία σειρά από τεχνολογικές καινοτομίες, οι οποίες εισάγονται για πρώτη φορά.
Χαρακτήρισε αστειότητες τις «ανησυχίες» που εκφράστηκαν εκ μέρους της αντιπολίτευσης για δήθεν αλλαγή της εταιρείας που συνεργάζεται εδώ και χρόνια με το υπουργείο στη συλλογή, τη μετάδοση και την επεξεργασία των εκλογικών αποτελεσμάτων και κάλεσε όλους να επιδείξουν μεγαλύτερη θεσμική σοβαρότητα. «Η παραπληροφόρηση και η αναπαραγωγή fake news δεν βοηθάει, ειδικά σε αυτήν τη φάση, να διατηρηθεί ένα ομαλό πολιτικό κλίμα», σημείωσε.


ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης