Skip to main content

Οι Γερμανοί βλέπουν την Ελλάδα αλλαγμένη%CE%BC%CE%B1
Με τις παρακινήσεις των πιστωτών οι Έλληνες φέρνουν τα πάνω κάτω. Όπου κι αν γυρίσεις στην Αθήνα βλέπεις ό,τι κάτι αλλάζει στην καθημερινότητα ή το δημόσιο. Η εφημερίδα Die Welt επιλέγει 20 χαρακτηριστικές αλλαγές. Μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, γράφει ο απεσταλμένος της γερμανικής εφημερίδας Die Welt στην Αθήνα ότι στην Ελλάδα κάτι αλλάζει. Ακόμα κι αν οι 20 αλλαγές που διαπιστώνει η εφημερίδα στην Αθήνα δεν αφορούν άμεσα τις αξιολογήσεις της τρόικας.
Μια επιλογή των πιο χαρακτηριστικών αλλαγών, μέτρων ή και κυβερνητικών στόχων που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα:
1. Αποδείξεις: Δεν υπάρχει συναλλαγή σε κατάστημα χωρίς απόδειξη. Είτε αγοράζεις έναν καφέ, μια εφημερίδα, ένα νερό ή ένα ποτό. Η καθημερινότητα έχει γεμίσει αποδείξεις.
2. Φόροι: Ο Γ.Γ. του υπουργείου Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης έχει θέσει ως στόχο να εισπράξει το 2013 περισσότερους φόρους από ότι έχει προβλεφθεί.
3. Φακελάκι: Για να αντιμετωπιστούν τα φακελάκια στις εφορίες, η κυβέρνηση επέβαλλε ένα σύστημα εκ περιτροπής στους προϊστάμενους των εφοριών.
4. Μητρώο δημοσίων υπαλλήλων: Για να περιοριστεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων όπως ζητά η τρόικα είναι καλό να γνωρίζεις πόσους υπαλλήλους έχεις. Έτσι το δημόσιο απέστειλε στους υπαλλήλους ερωτηματολόγια ζητώντας να περιγράψουν το είδος της εργασίας και την κατάρτι��ή τους.
5. Απολύσεις: Όσοι έπαιρναν μισθό δημοσίου χωρίς να προσέρχονται στο χώρο εργασίας τους είναι οι πρώτοι που χάνουν πλέον τη δουλειά τους.
6. Εξοικονόμηση: Η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει κατά το μέγιστο δυνατό τις δαπάνες της εξάμηνης προεδρίας της ΕΕ. 50 εκ. ευρώ έχουν προβλεφθεί για τη φιλοξενία των επίσημων προσκεκλημένων και τις αυξημένες μετακινήσεις μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών.
7. Με ένα υπηρεσιακό Volkswagen Passat μετακινείται πλέον ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
8. Τουρισμός: 17 εκ. τουρίστες επισκέφθηκαν πέρυσι την Ελλάδα, αριθμός χωρίς προηγούμενο για τα δεδομένα του ελληνικού τουρισμού. Μόνο η αύξηση των επισκεπτών από τη Γερμανία ανήλθε στο 10%.
9. Ταξί: Βασικός κανόνας της φιλοξενίας είναι ότι δεν κλέβεις τον ξένο. Δειγματοληπτικοί έλεγχοι στην Αθήνα έδειξαν ότι κανένας ταξιτζής δεν ζητά ανύπαρκτες προσαυξήσεις και ότι επιλέγει πλέον την συντομότερη και όχι τη μεγαλύτερη διαδρομή.
…αλλά και μειωμένο βιοτικό επίπεδο
10. Αγοραστική δύναμη: Η οικονομική απόδοση της χώρας βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο από ότι πριν την κρίση, ενώ δραματικά έχει μειωθεί και το βιοτικό επίπεδο. «Τόσο όσο ποτέ και πουθενά σε καιρό ειρήνης», τονίζει ο υπουργός Οικονομιών απορρίπτοντας νέα μέτρα λιτότητας μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου πακέτου στήριξης.
11. Ασθενής ανάπτυξη: 0,6% οικονομική ανάπτυξη αναμένονται για το 2014. «Η ανάκαμψη ξεκίνησε» δηλώνει μέλος της ελληνικής κυβέρνησης και προσθέτει ότι «τουλάχιστον δεν συνεχίζει η καθοδική πορεία».
12. Χρηματοδοτικό κενό: Στα 11 δις. ευρώ υπολογίζει ο υπουργός Οικονομικών το χρηματοδοτικό κενό μέχρι το 2015.
13. Αντιμετώπιση της κρίσης: Η Ελλάδα δεν δανείζεται πλέον για να καταναλώνει: «Εξαλείψαμε μια από τις βασικές αιτίες της κρίσης», δηλώνει ο Γιάννης Στουρνάρας.
14. Εξαγωγές: Με την κρίση μειώθηκαν δραστικά οι εισαγωγές. Την ίδια στιγμή καταγράφεται σημαντική άνοδος των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων.
15. Πλεόνασμα: Χωρίς να συνυπολογιστεί η εξυπηρέτηση των δανείων ο προϋπολογισμός θα παρουσιάσει φέτος πλεόνασμα 1,2%, που αποτελούν προϋπόθεση για νέα βοήθεια.
16. Λογαριασμοί: Περισσότερα από 9 δις απλήρωτους λογαριασμούς είχε συγκεντρώσει το δημόσιο το 2010. 7 δις έχουν ήδη καταβληθεί, διαμηνύουν κυβερνητικοί κύκλοι.
17. Ιδιωτικοποιήσεις: 4 δις ευρώ έχουν εισρεύσει στα δημόσια ταμεία από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Ο στόχος ήταν κατά πολύ υψηλότερος.
18. Κτηματολόγιο: Για να πουλήσεις γη ή ένα σπίτι θα πρέπει να ξέρεις σε ποιόν ανήκει. Με τη βοήθεια Ολλανδών ειδικών, στην Ελλάδα προχωρά το κτηματολόγιο.
19. Εκκλησίες. Όλο και περισσότεροι έρχονται στις εκκλησίες δηλώνει ο πρωτοσύγγελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών πατέρας Μάξιμος προσθέτοντας ότι ο κόσμος είτε πιστός, είτε όχι, ζητά όχι μόνο υλική βοήθεια, αλλά και βοήθεια για την ψυχή.
20. Πολιτισμός: 12 εκ. επισκέπτες κατέγραψαν πέρυσι τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι. «Σας υπόσχομαι ότι την άνοιξη θα διευρυνθούν τα ωράρια έχει ώστε να έχουμε ακόμα περισσότερους επισκέπτες υπόσχεται ο υπουργός Πολιτισμού.

Ενώ διαβάζοντας την Frankfurter Allgemeine Zeitung βλέπουμε: «Η Ελλάδα διακηρύσσει το τέλος της κρίσης» είναι ο τίτλος εκτενούς δημοσιεύματος στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung που αναφέρεται στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, με αφορμή τη θετική εικόνα που επιχειρεί να παρουσιάσει τελευταία η ελληνική κυβέρνηση. Το ρεπορτάζ αναφέρεται στα θετικά σχόλια που έκαναν πρόσφατα τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο όσο και ο γερμανός υπ. Οικονομικών Σόιμπλε αλλά και στο θετικό μήνυμα που προσπάθησε να περάσει ο ίδιος ο έλληνας πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας. Η εφημερίδα σημειώνει ωστόσο ότι «σε αντίθεση με τα όσα διακηρύσσει ο Σαμαράς, η χώρα δεν στέκεται ακόμη στα πόδια της. Η ανάληψη της προεδρίας δεν αλλάζει τίποτα στην άθλια κατάσταση των δημοσίων οικονομικών». Η εφημερίδα επισημαίνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν τρία «κενά» ένα βραχυπρόθεσμο, ένα μεσοπρόθεσμο και ένα μακροπρόθεσμο, τα οποία θα πρέπει να κλείσουν. Το πρώτο αφορά στον προϋπολογισμό του 2014 και στο κενό που διαπιστώνει η Τρόικα, το δεύτερο στο χρηματοδοτικό κενό του δευτέρου εξαμήνου του 2014 και του πρώτου εξαμήνου του 2015 και το οποίο εκτιμάται στα 11 δις ευρώ ενώ το τρίτο, και το πιο δύσκολο, σύμφωνα με την εφημερίδα, αφορά στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
«Μπορεί να αλλάξει μια χώρα με έξωθεν οδηγίες;»
Ο συντάκτης υπενθυμίζει ότι τον Νοέμβρι�� του 2012 η ευρωζώνη υποσχέθηκε περαιτέρω ελαφρύνσεις, εάν η Αθήνα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα και υλοποιήσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. «Προφανώς η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτή τη δέσμευση ως λευκή επιταγή», παρατηρεί η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι «η Αθήνα φαίνεται να παραμερίζει το γεγονός ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι μόνον μια από μια σειρά προϋποθέσεων για περαιτέρω διευκολύνσεις. Τουλάχιστον εξίσου σημαντική είναι η υλοποίηση και άλλων μεταρρυθμίσεων».
Και η εφημερίδα καταλήγει: «Οι δανειστές μπορούν να επιλέξουν εάν βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο. Γεγονός είναι: στην Ελλάδα έχουν γίνει αρκετά. Ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκε από τις 900.000 το 2009, στις 670.000 στα τέλη του περασμένου έτους. Λόγω πολυάριθμων νομοθετικών αλλαγών έχουν υποχωρήσει οι πελατειακές σχέσεις στη διοίκηση ενώ η φορολογική διοίκηση αρχίζει και βελτιώνεται. Την ίδια ώρα ο τουρισμός (…) σημείωσε πέρσι ρεκόρ. Παραμένει αμφίβολο εάν αρκούν αυτές οι θετικές εξελίξεις. Ανοιχτό παραμένει επίσης εάν μια ολ��κληρη χώρα και οι θεσμοί της μπορούν να αλλάξουν με έξωθεν οδηγίες».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης