• Αρχική
  • Αρθρογραφία
  • Οργή και παραιτήσεις προκάλεσε στην Βραζιλία ο… δαίμων της στατιστικής

Οργή και παραιτήσεις προκάλεσε στην Βραζιλία ο… δαίμων της στατιστικής

Οργή και παραιτήσεις προκάλεσε στην Βραζιλία ο... δαίμων της στατιστικής

Την οργή των γυναικών, ακόμα και της προέδρου της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ προκάλεσε το αποτέλεσμα δημοσκόπησης, στην οποία εμφανίζεται από λάθος η πλειοψηφία των Βραζιλιάνων (65%) να θεωρεί ότι μια γυναίκα που
φορά προκλητικά ρούχα «αξίζει» να βιαστεί.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που είχε δοθεί στη δημοσιότητα στη Βραζιλία την προηγούμενη εβδομάδα, το 65,1% των 3.810 ατόμων και των δύο φύλων που ερωτήθηκαν συμφώνησαν με την εξής πρόταση: «Οι γυναίκες οι οποίες φορούν ρούχα που αφήνουν να φανεί το σώμα τους αξίζουν το βιασμό».

Στην πραγματικότητα το σωστό ποσοστό είναι 26% και το λάθος προήλθε από ένα γραφικό που χρησιμοποιήθηκε για μια άλλη ερώτηση, επεσήμανε το Κυβερνητικό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας (IPEA) σε ανακοίνωσή του.

Ο διευθυντής που ήταν αρμόδιος για την δημοσκόπηση, Ραφαέλ Γκερέιρο Οσόριο, υπέβαλε αμέσως την παραίτησή του, αφού εντοπίστηκε το λάθος.

Παρόλα αυτά το ινστιτούτο διευκρίνισε ότι τα άλλα αποτελέσματα της δημοσκόπησης είναι σωστά και κυρίως αυτό που ανέφερε ότι το 58,5% των ερωτηθέντων θεωρούν πως«αν οι γυναίκες συμπεριφέρονταν καλύτερα, θα υπήρχαν λιγότεροι βιασμοί».

Η δημοσίευση αυτής της δημοσκόπησης προκάλεσε πολλές αντιδράσεις από πολίτες και ακτιβιστές, οι οποίοι καταδίκασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το γεγονός ότι αποδίδεται στη γυναίκα η ευθύνη για τη σεξουαλική βία που η ίδια υφίσταται.

Η Ρουσέφ έγραψε στο λογαριασμό της στο Twitter ότι η μελέτη αποδεικνύει πως «η βραζιλιάνικη κοινωνία έχει πολύ δρόμο να κάνει» και κάλεσε «την κυβέρνηση και την κοινωνία να εργασθούν μαζί εναντίον της βίας κατά των γυναικών».

Από την πλευρά της, η φεμινίστρια δημοσιογράφος, Νανά Κεϊρόζ, οργάνωσε μια ηλεκτρονική διαδήλωση στο Facebook, καλώντας τις γυναίκες να ανεβάσουν φωτογραφίες τους στις οποίες να φορούν λίγα ρούχα, με το σύνθημα «Δεν αξίζω να με βιάσουν». Την προηγούμενη Παρασκευή περίπου 20.000 γυναίκες ανέβασαν ταυτόχρονα φωτογραφίες τους στο Διαδίκτυο.

«Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι επιτρέπεται να γδύνεσαι στη διάρκεια του καρναβαλιού, αλλά όχι στην πραγματική ζωή» επισημαίνει η δημοσιογράφος, υπογραμμίζοντας το παράδοξο της Βραζιλίας, μιας χώρας όπου η λατρεία του αισθησιασμού και του σώματος αντιβαίνει στον κυρίαρχο συντηρητικό καθολικισμό.

Η Κεϊρόζ εξέφρασε την ικανοποίησή της ότι το αρχικό ποσοστό το οποίο είχε δημοσιοποιηθεί ήταν λάθος, όμως θεωρεί ότι και το 26% εξακολουθεί να είναι ένας «πολύ μεγάλος» αριθμός. «Αυτό δείχνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε το κίνημα μέχρις ότου ο αριθμός φτάσει το 0%», ανέφερε η ίδια στον ιστότοπο G1 της εφημερίδας Globo.

Τον Αύγουστο του 2013 η Ρουσέφ επικύρωσε νόμο που έχει στόχο να προστατεύει τα θύματα σεξουαλικής βίας, τον οποίο όμως επέκρινε η καθολική εκκλησία καθώς θεώρησε ότι πρόκειται για το πρώτο βήμα προς μια πιο ευρεία νομιμοποίηση των αμβλώσεων, ένα θέμα πολύ ευαίσθητο στη χώρα η οποία μετρά τον μεγαλύτερο αριθμό καθολικών στον κόσμο (123 εκατομμύρια).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης

Λογότυπο aoristies.gr
  • 0
  • 2.304.662