Ο ιχνηλάτης του Μεγαλέξανδρου – Τι λέει για την Αμφίπολη

Ο ιχνηλάτης του Μεγαλέξανδρου - Τι λέει για την Αμφίπολη

Συνεπαρμένος από την προσωπικότητα του Ελληνα στρατηλάτη που αιώνες μετά τον θάνατό του εξακολουθεί και απασχολεί την κοινή γνώμη, ο Γουντ, ένας από τους πιο επίμονους μελετητές του δίνει τις δικές του ερμηνείες στα μέχρι τώρα ευρήματα.
«Νομίζω ότι όλοι είμαστε κατάπληκτοι
από το μέγεθος του τάφου και τη διακόσμησή του στο εσωτερικό, από ό,τι έχουμε δει μέχρι στιγμής», λέει ο Γουντ, που υποστηρίζει ότι πιθανότατα ο τάφος της Αμφίπολης, που η ανακάλυψή του έχει προκαλέσει τεράστιο διεθνές ενδιαφέρον, να είχε σχεδιαστεί για «παραπάνω από ένα πρόσωπα» και ενδεχομένως να μην ανήκει στο άτομο ή τα άτομα που ενταφιάστηκαν τελικά εκεί.
«Ο Μέγας Αλέξανδρος σχεδίαζε περισσότερους από έναν τάφους για τον εαυτό του και εν πάση περιπτώσει η επιθυμία του ήταν να ταφεί στη Βαβυλώνα και όχι στην Αλεξάνδρεια. Προσωπικά υποθέτω, και φυσικά είναι μόνο υπόθεση, ότι ο τάφος αυτός είναι κάποιου από τους διαδόχους ή τους αντιβασιλείς του Μεγάλου Αλεξάνδρου και δεν ανήκει σε μέλος ή μέλη της άμεσης οικογένειάς του». Μια άλλη εικασία του Γουντ είναι πως ίσως το επιβλητικό λιοντάρι της Αμφίπολης να είναι μέρος ενός τύμβου για τον «Αγνωστο Στρατιώτη», ώστε να τιμηθούν οι νεκροί των πολέμων.

Το 1998 ο Γουντ δημιούργησε το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του BBC «Στα ίχνη του Μεγάλου Αλεξάνδρου», που ξεκινάει από τη Βεργίνα για να καταλήξει «Στην άκρη της γης», όπως τιτλοφορείται το τέταρτο και τελευταίο επεισόδιο. Εκεί έχει φτάσει και ο ίδιος αναζητώντας την ιστορία μέσα από τα ευρήματα των αρχαιολόγ��ν. Αυτόν τον μήνα αναλαμβάνει την έδρα του καθηγητή της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και ως το τέλος Σεπτεμβρίου θα διοργανώσει εκδήλωση για τον Μέγα Αλέξανδρο παρουσιάζοντας σχετικά ευρήματα από τη Συρία και το Ιράκ.

Ψάξτε το μυστικό στα μουσεία
Σχετικά με τον προβληματισμό των αρχαιολόγων αν ο τάφος έχει συληθεί, ο Μ. Γουντ πιστεύει πως οι ερευνητές πρέπει να στραφούν σε ιδιωτικές συλλογές και μουσεία ανά τον κόσμο. «Αν ο τάφος είχε συληθεί, τότε αντικείμενά του θα είχαν βρεθεί σε συλλογές καθώς και σε μουσεία στις ΗΠΑ. Νομίζω, το Λούβρο έχει αρνηθεί πως έχει αρχαιότητες από την Αμφίπολη», ισχυρίζεται ο Γουντ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης

Λογότυπο aoristies.gr
  • 0
  • 2.304.276