Πίτσος τέλος: Αυτή η εξυγίανση τύπου Γερμανίας μας περιμένει.

lΣχόλιο: Ποιος δεν θυμάται τους αγώνες των εργαζομένων, τους ξυλοδαρμούς, τις απολύσεις, την εξυγιάνση που υπήσχοντο οι Γερμανοί που την εξαγόρασαν. Μια εταιρία που η παραγωγή της δεν έφτανε για τις αγορές. Η ζήτηση από τις Αραβικές χώρες ήταν πιεστική εκείνη την εποχή. Την ίδια τύχη της Πίτσος ελπίζουμε να μην έχει η χώρα μας, αν και τα μέτρα που έχουν παρθεί την οδηγούν εκεί.

Μια από τις ιστορικότερες βιομηχανικές μονάδες της χώρας. Το εργοστάσιο της Bosch-Siemens Hausgerate Hellas (ΒSH Hellas), πρώην Πίτσος, που βρίσκεται στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη.

Πίτσος, εμπιστοσύνη ήταν ένα
από τα σλόγκαν της ιστορίας. Και παρότι τα ελληνικά νοικοκυριά αγκάλιασαν την ιστορική αυτή εταιρία, η Πίτσος κλείνει.

Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση η μονάδα, θα λειτουργήσει για άλλο ένα χρόνο και στη συνέχεια θα κλείσει. Η διοίκηση της επιχείρησης, προκειμένου να περιορίσει τον αντίκτυπο, ζήτησε από τώρα να προχωρήσει η μείωση προσωπικού.

Πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου

Πριν από λίγες ημέρες, πρότεινε στους εργαζομένους να ενταχθούν σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Προβλέπεται η αποζημίωση των 250 εργαζομένων στο 100% των προβλεπομένων. Επιπλέον θα πάρουν μπόνους 4.000 ευρώ για κάθε χρόνο απασχόλησης στο εργοστάσιο. Το ανώτατο όριο είναι τα 120.000 ευρώ για όσους έχουν περισσότερα από 30 έτη. Το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου ξεκίνησε σ��ις 2 Οκτωβρίου 2017 και θα ολοκληρωθεί στις 10 Νοεμβρίου 2017.

Τι θα παράγει μέχρι να κλείσει – Η παραγωγή θα μεταφερθεί στην Τουρκία

Η BSH Hellas εξασφάλισε μια προσωρινή παραγωγή που θα επιτρέψει τη λειτουργία της μονάδας για περίπου ένα χρόνο. Αυτή η προσωρινή παραγωγή αφορά 140.000 εντοιχισμένους φούρνους Bosch. Μετά θα μπουν οι τίτλοι του τέλους σε μία από τις πιο ιστορικές βιομηχανίες της χώρας, με ιστορία άνω των 150 ετών. Κατά πάσα πιθανότητα, η παραγωγή θα μεταφερθεί στην Τουρκία.
Είχαν υποσχεθεί αναβάθμιση και επέκταση του εργοστασίου

Σημειώνεται ότι η αναβάθμιση και η επέκταση του εργοστασίου της BSH Hellas αποτέλεσαν μέρος της συμφωνίας του ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens το 2012. Η συμφωνία έγινε στο πλαίσιο της διευθέτησης των διοικητικών και νομικών διαφορών που υπήρξαν σχετικά με τα «μαύρα» ταμεία της γερμανικής εταιρείας. Η επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ, ωστόσο, που υποσχέθηκε η γερμανική εταιρεία, δεν υλοποιήθηκε. Τον Σεπτέμβριο του 2014 η Siemens Γερμανίας πώλησε τη συμμετοχή της στην Bosch. Έτσι, η Bosch κατέστη ο μοναδικός μέτοχος της BSH GmbH, που είναι η μητρική εταιρεία της BSH Hellas.

Η ιστορία της Πίτσος

1865: Ιδρύεται η εταιρεία ΠΙΤΣΟΣ Α.Ε. από την ομώνυμη οικογένεια για την παραγωγή μικρών οικιακών συσκευών και συσκευών πετρελαίου

1959: Αρχίζει η παραγωγή ψυγείων και θερμαστρών πετρελαίου στο νεο εργοστάσιο στου Ρέντη

1968: Κατασκευή ασπρόμαυρων τηλεοράσεων

1974: Εναρξη της συνεργασίας με την Siemens Α.Ε.

1977: Εξαγορά της ΠΙΤΣΟΣ από την Bosch-Siemens Hausgerate GmbH και την Siemens Α.Ε. Hellas

1986: Συμφωνία συνεργασίας με την Robert Bosch για την διανομή των οικιακών συσκευών στην Ελλάδα

1989: Εναρξη της παραγωγής ψυγείων

1994: Διακοπή της χρήσης χ��ωροφθορανθράκων στην παραγωγή ψυγείων. Εξαγωγή κουζινών στις σκανδιναβικές χώρες

1996: Μετονομασία της εταιρίας σε BSP ΑΒΕ.

2000: Λανσάρει τις νέες κουζίνες και ψυγεία INOX

2002: Μετονομασία της εταιρίας σε BSH Οικιακές Συσκευές ΑΒΕ.

2014: Η Robert Bosch GmbH εξαγοράζει το 50% της Bosch-Siemens Hausgerate GmbH

2015: Η BSH Hellas γιορτάζει τα 150 χρόνια από την ίδρυσή της

Με πληροφορίες από την εφημερίδα Καθημερινή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης

Λογότυπο aoristies.gr
  • 0
  • 2.304.631