Ποινικές διώξεις κατά οφειλετών του Δημοσίου

25CE25B625CE25B625CE25B625CE25B6 5 7281b6c8

%25CE%25B6%25CE%25B6%25CE%25B6%25CE%25B6Στην αυτεπάγγελτη δίωξη των οφειλετών του Δημοσίου οφείλουν να προχωρούν άμεσα οι προϊστάμενοι των εφοριών, προκειμένου να ασκήσουν πίεση για την είσπραξη των χρεών που λιμνάζουν και ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ. Αυτό
διαμηνύει έγγραφο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, που κοινοποιήθηκε στη Β��υλή, στο οποίο τονίζεται παράλληλα ότι η εφορία μπορεί να προβαίνει σε κατασχέσεις κινητών και ακινήτων των οφειλετών, αλλά και των συνυπόχρεων προσώπων.

Ακόμη, οι υπηρεσίες αναζητούν παντού περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών και των συνυπόχρεων προσώπων, προκειμένου να προβούν σε κατασχέσεις. Ειδικότερα, σύμφωνα με το έγγραφο της ΑΑΔΕ, ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. έχει την υποχρέωση να επιδιώξει την είσπραξη και τη διακοπή της παραγραφής των ληξιπροθέσμων σε αυτήν οφειλών, ανεξάρτητα από την αιτία προέλευσής τους, λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα αναγκαστικά και λοιπά μέτρα (κατάσχεση ακινήτων, κατάσχεση κινητών είτε στα χέρια του οφειλέτη είτε κινητών και απαιτήσεων τους εν γένει στα χέρια τρίτων), κατά των οφειλετών και συνυποχρέων για το καθυστερούμενο μέρος του χρέους είτε αθροιστικά είτε καθένα χωριστά κατά την ελεύθερη κρίση του για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου, χωρίς διακρίσεις και με κριτήρια απολύτως αντικειμενικά (δηλ. να σχετίζονται με το ύψος της οφειλής ή την παλαιότητα ή το είδος αυτής και όχι επιλεκτικά δηλ. να μην σχετίζονται με το πρόσωπο του οφειλέτη-νομικό ή φυσικό πρόσωπο).

Στο πλαίσιο αυτό, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), στην προσπάθειά της για ενίσχυση και εντατικοποίηση του εισπρακτικού μηχανισμού και τη συνακόλουθη πάταξη της φοροδιαφυγής, παρέχει συνεχώς οδηγίες με εγκυκλίους στους Προϊσταμένους των Δ.Ο.Υ. και των Ελεγκτικών Κέντρων να εξαντλούν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την ανεύρεση περιουσιακών στοιχείων και κάθε πηγής εσόδων των οφειλετών καθώς και των συνυποχρέων σε καταβολή προσώπων, με άμεση προτεραιότητα στην είσπραξη χρεών μεγάλων οφειλετών. Ειδικότερα, ως προς τη διαχείριση των οφειλετών αυτών και την επίτευξη του πιο πάνω στόχου, συστήθηκαν μεταξύ άλλων η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης (Ε.Μ.ΕΙΣ.) και το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.), αρμόδια για την επιδίωξη είσπραξης ιδιαίτερα σημαντικού ύψους οφειλών σε όλη την επικράτεια.

Επίσης, ο Προϊστάμενος της αρμόδιας για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής Υπηρεσίας, σε περίπτωση μη κατ��βολής βεβαιωμένων χρεών προς το Δημόσιο άν�� του ποσού των εκατό χιλιάδων ευρώ (100.000 ευρώ) για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία λήξης καταβολής των χρεών αυτών, σύμφωνα με το άρθρο 25 του ν. 1882/1990, ως τροποποιήθηκε και ισχύει, κατά δέσμια αρμοδιότητα υποβάλλει υποχρεωτικά αίτηση για ποινική δίωξη κατά των οφειλετών ενώπιον του αρμοδίου Εισαγγελέα, η οποία ασκείται αυτεπαγγέλτως.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης

Λογότυπο aoristies.gr
  • 0
  • 2.304.653