• Αρχική
  • Αρθρογραφία
  • Ποινική δίωξη για κακουργηματική απάτη σε βάρος “νερουλάδων”εφοπλιστών που τροφοδοτούν τα νησιά

Ποινική δίωξη για κακουργηματική απάτη σε βάρος “νερουλάδων”εφοπλιστών που τροφοδοτούν τα νησιά

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=file%3Dwp content%252Fuploads%252F2023%252F01%252F25CE25B625CE25B625CE25B6 2

%25CE%25B6%25CE%25B6%25CE%25B6Ποινική δίωξη για κακουργηματική απάτη σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, ασκήθη��ε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά σε βάρος των εκπροσώπων δύο ναυτιλιακών εταιρειών, που είχαν αναλάβει
να τροφοδοτούν με νερό, επί πέντε χρόνια, τα άνυδρα νησιά του Αιγαίου.
Μεγαλύτερες από τις πραγματικές ποσότητες νερού Σύμφωνα με τα στοιχεία της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε , από το 2004 έως το 2009, οι δύο εταιρείες εμφανίζονταν να μεταφέρουν στις Κυκλάδες αλλά και τα Δωδεκάνησα, μεγαλύτερες ποσότητες νερού από όσες είχαν πραγματικά ανάγκη τα νησιά για τις οποίες πληρώνονταν μάλιστα κανονικά, χωρίς όμως ποτέ να τις παραδίδουν.

Ουδέποτε έφτασαν στα νησιά οι «παραδιδόμενες» ποσότητες
Οι ποσότητες που φέρονται ότι παρέδιδαν στα νησιά οι δύο εταιρείες , όπως προκύπτει από την έρευνα, ήταν υψηλότερες κατά 40% από τις πραγματικές ανάγκες των νησιών.
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ποσότητες αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων κυβικών μέτρων (υπολογίζονται συνολικά σε 2.000.000 κ. μ. νερού) δεν παραδόθηκαν ποτέ στα άνυδρα νησιά του Αιγαίου
Η μεταφορά νερού , όπως αναφέρει η εφημερίδα «δημοκρατική», ξεκίνησε και συνεχίζεται αποκλειστικά από τα υδροφόρα πλοία των δύο εταιρειών, τα οποία εδώ και χρόνια λειτουργούν με μονοπωλιακούς όρους στην τροφοδοσία των νησιών .
Τα υπηρεσιακά σημειώματα που έδειχναν την απάτηΗ υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά την αναφορά που κατατέθηκε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πειραιά, το Μάιο του 2014, όπως αναφέρει η εφημερίδα «δημοκρατική», από τον πρώην γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νίκο Ζωίδη, ζητώντας την παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Αφορμή στάθηκαν υπηρεσιακά σημειώματα υπαλλήλων που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο σημαντικές ποσότητες νερού να μην παραδόθηκαν ποτέ στα «άνυδρα» νησιά του Αιγαίου. Σύμφωνα με την αναφορά, « η υδροδότηση των νησιών γίνεται κυρίως με υδροφόρα πλοία μεταφοράς πόσιμου νερού, από τις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ στο Λαύριο Αττικής (για τις Κυκλάδες), και από τις εγκαταστάσεις της «Καλάθου» νήσου Ρόδου (για τα Δωδεκάνησα)».
Άγνωστη μέχρι στιγμής η ακριβής ζημία του δημοσίου
Το ακρ��βές ύψος της ζημίας που υπέστη το ελληνικό δημόσιο από τη «λαθροχειρία» στη μεταφορά του νερού δεν μπορεί μέχρι στιγμής να υπολογιστεί. Η ανακρίτρια Ρόδου διέταξε πάντως τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης που ανέθεσε σε ορκωτό λογιστή προκειμένου να διακριβώσει με ακρίβεια το ποσό της ζημίας που επήλθε στο δημόσιο.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης

Λογότυπο aoristies.gr
  • 0
  • 2.304.023