Skip to main content

Προβλήματα δολοφόνων…….

%25CE%25BC%25CE%25B1

Ο Νορβηγός μακελάρης Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, σε επιστολή η οποία παρελήφθη σήμερα από το Γαλλικό Πρακτορείο, απειλεί να αρχίσει απεργία πείνας για να επιτύχει βελτίωση των συνθηκών κράτησής του, τις οποίες εξισώνει με “βασανιστήρια”, κυρίως επειδή δεν του δόθηκε η κονσόλα παιχνιδιών που ήθελε.Η επιστολή η οποία έφθασε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο, φέρει ημερομηνία 29 Ιανουαρίου και φαίνεται πως έχει σταλεί σε πολλά γραφεία σύνταξης. Στο φάκελο περιλαμβάνονται τέσσερις σελίδες γραμμένες και στις δύο όψεις, οι οποίες είχαν σταλεί στις αρχές της φυλακής το Νοέμβριο και στις οποίες ο Μπρέιβικ που στις 22 Ιουλίου 2011 σκότωσε 77 ανθρώπους, παραθέτει 12 απαιτήσεις.

Τα εν λόγω αιτήματα, τα οποία εφόσον γίνουν δεκτά θα καταστήσουν, σύμφωνα με τον ίδιο, την παραμονή του στη φυλακή σύμφωνη με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, αφορούν τη δυνατότητα περιπάτου ή επικοινωνίας, αλλά πολλά όπως αυτό για νέα κονσόλα παιχνιδιών συνιστούν μια ακόμη ωμή πρόκληση.
Ο Μπρέιβικ ζητεί κυρίως να αντικατασταθεί το Playstation 2, που έχει τεθεί στη διάθεσή του, από το πιο σύγχρονο Playstation 3 “με πρόσβαση σε παιχνίδια για ενηλίκους που να μπορώ ο ίδιος να επιλέγω”.
“Οι άλλοι κρατούμενοι έχουν πρόσβαση σε παιχνίδια για ενηλίκους ενώ εγώ δεν έχω δικαίωμα να παίζω παρά παιχνίδια για παιδιά που είναι λιγότερο ενδιαφέροντα. Ένα παράδειγμα είναι το ‘Rayman Revolution’, που έχει επινοηθεί για παιδιά τριών ετών”, γράφει ο 35χρονος δολοφόνος.
Ο Μπρέιβικ, ο οποίος κρατείται σε απομόνωση από το 2011 για λόγους ασφαλείας, υποστηρίζει πως έχει συμπεριφερθεί “με υποδειγματικό τρόπο” και πως δικαιούται να του γίνει μια “προσφορά δραστηριοτήτων” βελτιωμένη σε σχέση με τους άλλους κρατουμένους, ώστε να αντισταθμισθεί το πολύ αυστηρό καθεστώς εγκλεισμού του.
Στη βάση αυτή, ζητεί το διπλασιασμό του εβδομαδιαίου μισθού των 300 κορωνών (36 ευρώ) τον οποίο λαμβάνει όπως όλοι οι φυλακισμένοι, κυρίως για να πληρώνει τα έξοδα της αλληλογραφίας του, η οποία ελέγχεται επιμελώς από τις σωφρονιστικές αρχές, γεγονός που, όπως υποστηρίζει, την επιβραδύνει σημαντικά.
Μεταξύ των άλλων απαιτήσεών του είναι: να τερματισθούν οι σχεδόν καθημερινοί σωματικοί έλεγχοι σε μια από τις δύο φυλακές όπου εκτίει την ποινή κάθειρξης 21 ετών (με δυνατότητα παράτασης) που του έχει επιβληθεί, να έχει πρόσβαση σε προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή αντί σε “μια γραφομηχανή άνευ αξίας και τεχνολογίας που ανάγεται στο 1873”, να αυξηθούν οι περίπατοι και οι επαφές με τον έξω κόσμο.
“Με έχετε βάλει σε μια κόλαση (…) και δεν θα καταφέ��ω να επιβιώσω πολύ περισσότερο. Με σκοτώνετε”, γράφει προς τις σωφρονιστικές αρχές, διατυπώνοντας την απειλή για απεργία πείνας.
“Αν πεθάνω, όλοι οι δεξιοί εξτρεμιστές και ριζοσπάστες του ευρωπαϊκού κόσμου θα ξέρουν ακριβώς ποια άτομα με βασάνισαν μέχρι θανάτου (…). Αυτό μπορεί να έχει συνέπειες βραχυπρόθεσμα για ορισμένα άτομα, αλλά επίσης και όταν η Νορβηγία αποκτήσει και πάλι ένα φασιστικό καθεστώς σε 13 ως 40 χρόνια”, προειδοποιεί εμφανιζόμενος ως “πολιτικός κρατούμενος”.
Στην επιστολή του Ιανουαρίου, ο κατά συρροήν δολοφόνος υποστηρίζει πως, αν δεν υπάρξει πραγματική βελτίωση των συνθηκών κράτησής του, μια απεργία πείνας μοιάζει να είναι “μια από τις μόνες και σπάνιες εναλλακτικές επιλογές” του.
“Η απεργία πείνας δεν θα τελειώσει πριν ο υπουργός Δικαιοσύνης (Άντερς) Άνουντσεν και η διευθύντρια της KDI (η νορβηγική διεύθυνση σωφρονιστικών ιδρ��μάτων) Μαριάνε Φόλαν σταματήσουν να με μεταχειρίζονται χειρότερα κι από ζώο”, προσθέτει διευκρινίζοντας πως θα ενημερώσει “σύντομα” για την ημερομηνία έναρξης της απεργίας.
Στις 22 Ιουλίου 2011, ο Μπρέιβικ είχε σκοτώσει 8 ανθρώπους τοποθετώντας βόμβα κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο και στη συνέχεια 69 άλλους, τους περισσότερους εφήβους, ανοίγοντας πυρ σε κάμπινγκ της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Ουτόγια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης