Skip to main content

Στα δικαστήρια για τον πίθηκο, την selfie του και την Wikipedia



Στα δικαστήρια για τον πίθηκο, την selfie του και την Wikipedia

Έξαλλος με την Wikipedia είναι βρετανός φωτογράφος, επειδή το site αρνήθηκε να κατεβάσει την selfie πίθηκου, ο οποίος τράβηξε την φωτογραφία του με τον εξοπλισμό του φωτογράφου.
Μοιάζει μπερδεμένο, αλλά δεν είναι: ο Ντέιβιντ Σλέιτερ τραβούσε φωτογραφίες τους πιθήκους σε νησί της Ινδονησίας, όταν τα ζώα άρχισαν να περιεργάζονται τον εξοπλισμό του.
Ένας από τους πιθήκους πήρε την φωτογραφική μηχανή και άρχισε να τραβά εκατοντάδες φωτογραφίες.
Πολλές από αυτές ήταν θολές, όμως κάποιες ήταν πολύ καλής ποιότητας, ανάμεσά τους και μια selfie του ζώου, που έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο.
Τώρα, όμως, ο Σλέιτερ σκοπεύει να κινηθεί νομικά σε βάρος της εταιρείας Wikimedia, που έχει στην ιδιοκτησία της την Wikipedia, καθώς το site χρησιμοποίησε την φωτογραφία χωρίς άδεια.
Η Wikimedia απαντά ότι ο φωτογράφος δεν έχει δικαιώματα στην φωτογραφία, καθώς την τράβηξε ο πίθηκος.
Ο Σλέιτερ υποστηρίζει ότι η κίνηση της Wikimedia του έχει προκαλέσει απώλεια εσόδων και χαρακτηρίζει λεπτομέρεια το επιχείρημα της Wikipedia ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε από το ζώο.
Η selfie τραβήχτηκε το 2011 και η απαίτηση του φωτογράφου φτάνει τα 30.000 δολάρια.
«Η Wikipedia δεν έχει κανένα δικαίωμα να αποφασίζει σε ποιον ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα μιας φωτογραφίας και να επιτρέπει σε όλους να την χρησιμοποιούν δωρεάν, κανένα δικαστήριο δεν το έχει αποφασίσει αυτό» λέει στην Daily Mail.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης