Skip to main content

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ – ΓΙΑΝΝΟΣ ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ ΣΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ…ΚΥΜΑΤΑ!

wwwΑργά το μεσημέρι της Δευτέρας 10 Απρίλη 2017, η εξέλιξη του “αυτοφώρου”, δικαίωσε όσα γράψαμε καθώς ο Κώστας Βαξεβάνης και ο Βασ.Ανδριανόπουλος όχι
μόνο αφέθηκαν ελέυθεροι απο τον εισαγγελέα κ.Γκύζη, αλλά ούτε καν ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον τους!
Αντίθετα ο εισαγγελέας διέταξε προκαταρκτική εξέταση. Θεωρητικά αυτό σημαίνει ότι μπορεί να τεθεί και στο αρχείο η μήνυση, ή αντίθετα αν προκύψουν διαφορετικά στοιχεία να ενεργοποιηθούν άλλες νομικές διαδικασίες και εκεί που πήγαινε για το μαλλί των δημοσιογράφων ο Καίσαρας της Τράπεζας και η συζυγός του να βρεθούν και …κουρεμένοι!

Αυτά όμως είναι θεωρητικά ενδεχόμενα.

Προς το παρόν μένουμε στη σημερινή κατάσταση, η οποία δείχνει ότι ο Γιάννης Στουρνάρας είχε την πορεία ενός ξεχωριστού ανθρώπου, αν μας επιτραπεί να δανειστούμε λέξεις απο γνωστή αμερικάνικη ταινία.
Μάλιστα η πορεία του ήταν εξόχως πολιτική, δίπλα στον Γιάννο Παπαντωνίου και κατά μία σύμπτωση έδεσαν τις πορείες τους με απόκτηση όμορων σπιτιών πάνω στα κύματα του Αιγαίου.

Μεγάλη εβδομάδα του 2017 η ελληνική επικαιρότητα, πολιτική και δημοσιογραφική, φέρνει και τους δυο στο προσκήνιο.

Κεντρικό θέμα στο ρεπορτάζ του Κ.Βαξεβάνη είναι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της εταιρείας MINDWORK BUZINESS SOLUTIONS. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι η εταιρεία αυτή διοργανώνει συνέδρια σε σχέση με φάρμακα, έχει αναλάβει συμβάσεις με το γνωστό (και αμαρτωλό) ΚΕΕΛΠΝΟ και στα συνέδρια που διοργανώνει η εταιρεία έχουν δώσει χορηγίες φαρμακευτικές βιομηχανίες. Η εταιρεία αυτή ανήκει στην κ.Στουρνάρα.

Εκπληκτικό είναι ότι αναφέρεται ως μέλος της επιστημονικής επιτροπής συνεδρίου με θέμα ” Η Υγεία και οι υπηρεσίες Υγείας μετά το Μνημόνιο” ο ίδιος ο Γ. Στουρνάρας. Το συνέδριο αυτό έγινε το 2011, όταν ο Στουρνάρας ήταν διευθυντ��ς του ΙΟΒΕ (Ινστιτούτο Οικονομικών). Ως διοργανωτής του συνεδρίου αυτού αναφερόταν μια εταιρεία του Κυριάκου Γριβέα, κατηγορούμενου για την υπόθεση του Ταχυδρομικού ταμιευτηρίου και αυτός ακριβώς ο Γριβέας αναφέρεται ως εργοδότης της συζύγου του κ.Στουρνάρα!

Ο κ.Στουρνάρας δεν είναι σημερινός, αλλά πολύ…χθεσινός στην ΠΟΛΙΤΙΚΗ σκηνή της χώρας και άρα η τιμή του είναι ΠΟΛΙΤΙΚΗ και όχι οιουδήποτε πολίτη. Ανάλογα διαφανής πρέπει να είναι η οικογενειακή του πορεία και φυσικά τα οικονομικά.
Αναφερόμενοι στα παλαιότερα εντοπίζουμε τον κ.Στουρνάρα δίπλα στον Γιάννο Παπαντωνίου και φυσικά στον Κώστα Σημίτη, ο οποίος επιτέλους έπαυσε να είναι στο απυρόβλητο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας αναφέρεται συχνά για τις ευθύνες του στην κατάντια της χώρας.

Πριν χρόνια είχε φανεί ότι ο κ.Στουρνάρας είναι πολύ επιτυχημένος στις επενδύσεις και ξέρει πότε και που κάνει οικονομικές κινήσεις.
Ολοι θυμούνται ότι στα 2000 η κυβέρνηση Σημίτη παρότρυνε τους πάντες να μπουν στο επιτυχημένο χρηματιστήριο, στο οποίο αρμόδιος υπουργός ήταν ο Γιάννος. Τότε ήταν που ακόμα και ο Σ. Κόκκαλης και ο ίδιος ο Σημίτης και ο Γιάννος προέβλεπαν μεγάλη άνθιση στο Χρηματιστήριο και 7.000 μονάδες.

ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

Ακριβώς εκείνη την περιοδο, στις 6 Μαρτίου του 2000, ο χρηματιστής Λεωνίδας Αδαμόπουλος αγοράζει στην Ποσειδωνία της Σύρου μία έκταση 95,5 στρεμμάτων στη θέση Τρία Λαγγόνια. Σύμφωνα με το συμβόλαιο, που έχουν υπογράψει με τον πωλητή, Γιαννούλη Πρίντεζη, το τίμημα για την αγορά ήταν 75 εκατομμύρια δραχμές, δηλαδή 220.000 ευρώ. Δηλαδή, αγόρασαν προς περίπου 2.300 ευρώ το στρέμμα.

Η έκταση ήταν σε ένα από τα πιο προνομιακά σημεία του νησιού, πάνω από τη θάλασσα, με θέα σχεδόν όλα τα νησιά των Κυκλάδων.

Αν και η έκταση αποτελεί ένα σπάνιο φιλέτο, μπορεί κάποιος να δικαιολογήσει το χαμηλό τίμημα, την εποχή εκείνη, με βάση το δεδομένο πως μεγάλο τμήμα της ήταν χαρακτηρισμένο ως δασική έκταση ��πό τις Δασικές υπηρεσίες.

Οκτώ μήνες μετά την αγορά, δηλαδή το φθινόπωρο του 2000, η έκταση αποχαρακτηρίζεται από δασική.

Με το έγγραφο 4114/30.11.2000 της διεύθυνσης Δασών της Νομαρχίας Κυκλάδων, «τίθεται οριστικά εκτός πλαισίου προστασίας των περί Δασών Νόμων και Διαταγμάτων». Αμέσως μετά, ο χρηματιστής πουλάει.

Την εποχή εκείνη, ο Λεωνίδας Αδαμόπουλος είναι στέλεχος της Χρηματιστηριακής Βορείου Ελλάδος, η οποία το 1994 είχε εμπλακεί στο πρώτο χρηματιστηριακό σκάνδαλο με τη Λαυρεωτική Χρηματιστηριακή.

Εγινε σάλος για δισεκατομμυρια, έγιναν δίκες, αλλά όλοι, μετά…9 χρόνια (!!!) αθωώθηκαν και καταδικάστηκε μόνο ένας υπάλληλος της εταιρίας σε δεκάμηνη φυλάκιση, στον οποίο αποδόθηκε ότι έκανε τις συναλλαγές ενώ δεν είχε πια σχέση με τη Χρηματιστηριακή…

Ενα χρόνο μετά την αγορά στη Σύρο, Ιούνιο του 2001 η οικογένεια Αδαμόπουλου πουλάει στον πολιτικό μηχανικό Ανδρέα Μπάρδη, από την Εκάλη, 5.362 τετραγωνικά της έκτασης που κατέχει. Πρόκειται για οικόπεδο σε προνομιακή θέση, πάνω από το γκρεμό, κάτω από τον οποίο σκάνε τα κύματα.

Αμέσως μετά την αγορά, και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς, ο Μπάρδης βγάζει άδεια οικοδομής, στις 25 Οκτωβρίου του 2001. Αρχίζει να οικοδομεί κτίσμα, και τον Ιούλιο του 2002 έχει ολοκληρώσει το σκελετό από μπετόν. Δηλαδή 155 τετραγωνικά ισόγειο, υπόγειο-αποθήκη (το οποίο στις φωτογραφίες φαίνεται ως κανονικό σπίτι) 128 τετραγωνικά, ξενώνα 19 τετραγωνικά, πρώτο όροφο 52 τετραγωνικά, γκαράζ και πισίνα.

Ο Μπάρδης έχει πολύ γρήγορα ετοιμάσει ένα σπίτι σε προνομιακή θέση, αλλά ξαφνικά, στις 25 Ιουλίου 2002, μερικούς δηλαδή μήνες μετά την αγορά του οικοπέδου, το πουλάει. Αγοραστής είναι η Σταυρούλα Κουράκου, σύζυγος του υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου. Ο Παπαντωνίου μόλις έχει μεταπηδήσει από το υπουργείο Οικονομικών και το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ως υπουργός της κυβέρνησης Σημίτη.

Τα συμβόλ��ια υπογράφονται και το τίμημα ορίζεται σε 100.941 ευρώ, όσο δηλαδή η αντικειμενική αξία.
aΤο τίμημα, πάντως, όπως γράφεται στα συμβόλαια, καταβάλλεται στον πωλητή εκτός συμβολαιογραφικού γραφείου, και όπως δηλώνουν πωλητής και αγοραστής, σε μετρητά. Δεν μεσολαβούν ούτε τράπεζες ούτε και επιταγές, άρα δεν υπάρχει η πραγματική κίνηση του χρήματος.

Η τυχερή οικογένεια του Γιάννη Στουρνάρα

Τις ημέρες που ο πολιτικός μηχανικός Ανδρέας Μπάρδης αγοράζει οικόπεδο στην περιοχή Τρία Λαγγόνια της Σύρου, από τον χρηματιστή Λεωνίδα Αδαμόπουλο, το οποίο στη συνέχεια μεταβιβάζει στην οικογένεια Παπαντωνίου, η οικογένεια Στουρνάρα κάνει μία ανάλογη επένδυση. Η σύζυγος του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος είναι συνεργάτης του Παπαντωνίου για πολλά χρόνια, αγοράζει από τον ίδιο χρηματιστή έκταση 4.053 τετραγωνικών. Η Σταυρούλα Νικολοπούλου καταβάλλει για την αγορά 11.235.000 δραχμές (δηλαδή 33.000 ευρώ).

Πρόκειται αναμφίβολα για μια συμφέρουσα επένδυση, αφού η περιοχή έχει αποχαρακτηριστεί πρόσφατα από δασική και είναι το μπαλκόνι των Κυκλάδων. Το οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, γιατί είναι πάνω από 4 στρέμματα.

bΠολύ γρήγορα, όπως και η οικογένεια Παπαντωνίου, η οικογένεια Στουρνάρα βγάζει άδεια, το 2001, και οικοδομεί σπίτι, με ισόγειο 151 τετραγωνικά, όροφο 150 τετραγωνικά,αποθήκη 151 τετραγωνικά, ξενώνα 22 τετραγωνικά και υπόγειο 22 τετραγωνικά. Πρόκειται για μια τεράστια μεζονέτα 3 επιπέδων, τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους με εσωτερική σκάλα. Στις αεροφωτογραφίες φαίνεται και πισίνα.

Στις 18 Νοεμβρίου 2004, η Σταυρούλα Νικολοπούλου δωρίζει το 25% του ακινήτου στον σύζυγό της, Γιάννη Στουρνάρα. Έτσι, στο πόθεν έσχες του πρώην υπουργού φαίνεται ένα περιουσιακό στοιχείο πως προκύπτει από δωρεά της συζύγου, η οποία τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν υπόχρεη δήλωσης πόθεν έσχες. Στη δήλωση του πόθεν έσχες του υπουργού φαίνεται πως ο ίδιος και η σύζυγός του διαθέτουν 8 ακίνητα.
cΟ πρώην μόνιμος εκπρόσωπος της Γαλλίας στον ΟΗΕ, Ριπέρ υπηρέτησε τις κρίσιμες χρονιές 2000-2003 ως πρέσβης στην Ελλάδα. Γνώριζε και τον Γιάννη Στουρνάρα αλλά και τον Γιάννο Παπαντωνίου. Ο Στουρνάρας ήταν υπέρμαχος της ιδιωτικοποίησης της Εμπορικής Τράπεζας και το 2000, ως διοικητής της Εμπορικής, προχώρησε στην πώληση του 6,7% της ελληνικής τράπεζας στη γαλλική Crédit Agricole, η οποία ολοκλήρωσε την εξαγορά το 2006. Ο Γιάννος Παπαντωνίου είχε εκτεταμένες επαφές με τον τότε γάλλο πρέσβη, με αντικείμενο την αγορά γαλλικών όπλων.

Ο Ριπέρ, λοιπόν, το 2003 αγοράζει ένα οικόπεδο 6.242 τετραγωνικών, από τον χρηματιστή Αδαμόπουλο, και γίνεται γείτονας των δύο πρώην υπουργών. Το οικόπεδο του κόστισε 34.558 €, η καταβολή έγινε με μετρητά εκτός συμβολαιογραφικού γραφείου.

Όταν, τον Αύγουστο του 2012, ο Στουρνάρας επισκέφθηκε το Παρίσι, ως επικεφαλής της ελληνικής οικονομικής αντιπροσωπείας, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αποκάλυψε δημόσια πως είχε περάσει τις διακοπές του στη Σύρο και γνώριζε καλά και τον Γιάννη Στουρνάρα και τη βίλα του. Η σύζυγος του πρέσβη Ριπέρ, Κλοντίν Ριπέρ, η οποία είναι διευθύντρια επικοινωνίας της γαλλικής προεδρίας, ήταν και αυτή μέλος της τυχερής παρέας της Σύρου.

Ακριβώς εκείνη την εποχή η Ελλάδα είχε μια ακόμα “επιτυχία”.Κατάφερε να κρύψει μέσω της “Γκόλντμαν Σάκς” μέρος του χρέους και να μπει στην ΟΝΕ.

Η μεγάλη πολυεθνική Γκόλντμαν” όταν ρωτήθηκε απο τις αμερικανικές αρ��ές είπε ότι έκανε τη δουλειά για 1 δις δολλάρια εκ των οποίων το δικό της μερίδιο ήταν 735 εκατομ και για το υπόλοιπο συνέστησε να ερωτηθεί η τότε ελληνική κυβέρνηση.

Αμέσως μετά, η κυβέρνηση Σημίτη (ο Γιάννος Παπαντωνίου, ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας), αποφάσισε να συνδέσει τις εξοπλιστικές συμβάσεις, ( Hot Doc τεύχος 72), με τα swaps ζημιώνοντας κατά εκατοντάδες εκατομμύρια το ελληνικό Δημόσιο. Σήμερα πληθαίνουν πλέον οι φωνές, που ζητούν να ερευνηθεί αν αυτές οι αποφάσεις ήταν τελικώς πολιτικές επιλογές ή κάποιοι κέρδισαν από αυτό, ρίχνοντας στη συνέχεια την Ελλάδα στη λιτότητα.

Τότε βέβαια ο Γιάννης Στουρνάρας δεν μπορούσε να προβλέψει ότι θα γινότνα υπουργός Οικονομίας και θα διαχειριζόταν από άλλη θέση τα οικονομικά ,γράφοντας άλλες σελίδες ,όπως αυτές στις συνεταιριστικές Τράπεζες.

Την Τρίτη 11 Απριλίου 2017 είχε προγραμματισθεί μια σημαντική δίκη για την συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου,την οποία διέλυσαν κάτω απο συνθήκες σκανδαλώδεις.

Θα επανέλθουμε με ξεχωριστό ρεπορτάζ.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης