• Αρχική
  • Αρθρογραφία
  • Συμβαίνουν και εις τας Παρισίους. Γαλλία: Για φορολογική απάτη δικάζεται πρώην υπουργός

Συμβαίνουν και εις τας Παρισίους. Γαλλία: Για φορολογική απάτη δικάζεται πρώην υπουργός

%25CE%25B6%25CE%25B5%25CF%2581%25CE%25BF%25CE%25BCΔάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις….
Ενώπιον της Δικαιοσύνης θα βρεθεί ο Γάλλος σοσιαλιστής πρώην υπουργός Προϋπολογισμού, Ζερόμ Καϊζάκ, ο οποίος ήταν αρμόδιος για την καταπολέμηση της φορολογικής
απάτης και υποχρεώθηκε να παραιτηθεί το 2013, επειδή είχε αποκρύψει την ύπαρξη…

ενός τραπεζικού λογαριασμού του στην Ελβετία.

Ο Ζερόμ Καϊζάκ θα δικασθεί κυρίως για φορολογική απάτη και ξέπλυμα χρημάτων, όπως και η σύζυγός του, Πατρισιά, με την οποία έχει χωρίσει, διευκρίνισε δικαστική πηγή.

Ο πρώην υπουργός απειλείται με φυλάκιση έως 7 ετών, με πρόστιμο 2 εκατομμ. ευρώ, καθώς και με στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Αφού το αρνούνταν για καιρό, ο Ζερόμ Καϊζάκ παραδέχθηκε στις αρχές Απριλίου 2013 ενώπιον των ανακριτών πως το 1992 άνοιξε έναν λογαριασμό στην τράπεζα UBS στην Ελβετία μέσω ενός γνωστού του.

Το 2009, τα χρήματα τα οποία είχαν περάσει από την UBS στην τράπεζα Reyl μεταβιβάσθηκαν στη Σιγκαπούρη, σε λογαριασμό στο όνομα παναμαϊκής εταιρείας και στη συνέχεια σε λογαριασμό εταιρείας καταχωρισμένης στις Σεϋχέλλες.

Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, ο Ζερόμ Καϊζάκ είχε επαναπατρίσει τα χρήματα αυτά, που ανέρχονταν σε περίπου 600.000 ευρώ.

Η τράπεζα Reyl της Γενεύης, ο επικεφαλής της, Φρανσουά Ρεΐλ και ο οικονομικός σύμβουλος Φιλίπ Ουμάν θα δικαστούν επίσης για ξέπλυμα και φορολογική απάτη, διευκρίνισε η δικαστική πηγή.

Όσο για τον Καϊζάκ, θα δικασθεί επίσης για παραλείψεις στη δήλωση για την περιουσία του, την οποία είχε υποβάλει όταν ανέλαβε κυβερνητικό αξίωμα.

Το σκάνδαλο είχε διαψεύσει τις υποσχέσεις του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ για μια «υποδειγματική Δημοκρατία». Εξαιτίας του η κυβέρνηση ενίσχυσε τον αγώνα κατά της φορολογικής απάτης και δημιούργησε μια εθνική εισαγγελία για οικονομικά αδικήματα και έναν νέο θεσμό, την Αρχή για την Διαφάνεια στη Δημόσια Ζωή (HATVP).

Βέβαια στην Ελλάδα τα κακουργήματα γίνονται πλημμελήματα… Όπως για παράδειγμα στην υπόθεση του Καρατζαφέρη….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης

Λογότυπο aoristies.gr
  • 0
  • 2.304.659