• Αρχική
  • Αρθρογραφία
  • Συναγερμός για την εισβολή τοξικών λαγοκέφαλων στις Ελληνικές θάλασσες

Συναγερμός για την εισβολή τοξικών λαγοκέφαλων στις Ελληνικές θάλασσες

11
Όλοι έχουμε ακούσει για τον λαγοκέφαλο, το θανατηφόρο ψάρι που μετανάστευσε στα Ελληνικά νερά. Πρωτοεμφανίστηκε το 2003 στη Ρόδο κι έκτοτε, κυρίως εξαιτίας της αλλαγής της θερμοκρασίας του νερού, έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα. Ο λαγοκέφαλος , µε την επιστηµονική
ονοµασία Lagocephalus sceleratus, παράγει την τοξική ουσία τετραδοτοξίνη και µπορεί να επιφέρει ακόµη και τον θάνατο σε όσους τον καταναλώσουν. Τα δε συµπτώµατα που παρουσιάζονται είναι παράλυση, πόνος στο στοµάχι, διάρροια, εµετός και δύσπνοια.
12
Θάνατος από την κατανάλωση λαγοκέφαλου δεν έχει βεβαιωθεί στην Ελλάδα, αλλά µόνο στο Ισραήλ, όπου και εκεί ο πληθυσµός τους είναι τεράστιος. Ο λαγοκέφαλος είναι ένας από τους 29 συνολικά «λεσεψιανούς µετανάστες», είδη δηλαδή που πέρασαν στη Μεσόγειο µέσω της διώρυγας του Σουέζ.
13
Συνολικά στις Ελληνικές θάλασσες έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια 34 ξενικά είδη. Τα υπόλοιπα προέρχονται από τον Ατλαντικό Ωκεανό (τέσσερα είδη) και ένα ακόµη από τις υδατοκαλλιέργειες της Μαύρης Θάλασσας.
�� παρουσία των εισβολέων στο Αιγαίο προκαλεί σηµαντικές συνέπειες στο οικοσύστηµα και σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις των ιχθυολόγων αναπτύσσεται έντονος ανταγωνισµός µε τα γηγενή ψάρια για τη διαθέσιµη τροφή στις ελληνικές θάλασσες. Εκτός από τους λαγοκέφαλους, πάντως, το τελευταίο διάστηµα στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο παρατηρείται αύξηση των πληθυσµών και άλλων ψαριών της ίδιας οικογένειεας – των τετραοδοντιδών.
Σε κατάσταση συναγερμού ψαράδες και εστιάτορες
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται ψαράδες μετά τη διαπίστωση ότι οι τράτες μαζί με τις μαρίδες, τις γόπες και την αθερίνα ψαρεύουν και μικρούς λαγοκέφαλους, επικίνδυνα τοξικά ψάρια. Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι και οι ιδιοκτήτες ψαροταβερνών για να μπορούν να ξεχωρίζουν το συγκεκριμένο ψάρι σε περίπτωση που βρίσκεται ανακατεμένο μέσα σε άλλα.

Πάντως επιχειρηματίες μιλώντας στο zougla.gr ανέφεραν πως πάντα κοιτούν προσεκτικά τα ψάρια, ιδιαίτερα τα μικρά ακόμα και πριν τα βάλουν στο τηγάνι. Είναι γεγονός πάντως πως σε αρκετές ψαροταβέρνες έχουν δοθεί οδηγίες στο προσωπικό να προσέχει, ενώ φωτογραφίες με το συγκεκριμένο ψάρι υπάρχουν στις κουζίνες.

ΛΑΓΟΨΑΡΑ-ΛΑΓΟΚΕΦΑΛΟΙ
Βουλευτής στέλνει επιστολές προς την Επίτροπο Αλιείας

Πρόσφατα μάλιστα ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας ανέλαβε μια σειρά πρωτοβουλιών μετά τα ανησυχητικά στοιχεία που προκύπτουν για την εισβολή και εξάπλωση του τοξικού είδους του λαγοκέφαλου στις ελληνικές θάλασσες και κυρίως στο Αιγαίο.

Ο βουλευτής με επιστολές του που κατέθεσε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και στην επίτροπο, αρμόδια για θέματα αλιείας στην Ε.Ε, κ. Μαρία Δαμανάκη, επισημαίνει ότι το Αιγαίο και η αλιευτική μας οικονομία είναι ουσιαστικά ανοχύρωτοι μπροστά στην ανεξέλεγκτη και ταχύτατη εξάπλωση αυτού του τοξικού είδους.

Σ�� δήλω��η του ο κ. Κόνσολας επισημαίνει:

«H επιστημονική έρευνα χτυπά το καμπανάκι του κινδύνου. Ενός κινδύνου που είναι βέβαιο ότι έχουμε υποτιμήσει. Η ανεξέλεγκτη εισβολή αλλά και η αναπαραγωγή του επικίνδυνου τοξικού είδους του λαγοκέφαλου στις θάλασσές μας απειλεί με μια ανεπανόρθωτη διαταραχή της ισορροπίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Απειλεί την ίδια τη βιωσιμότητα της παράκτιας αλιείας αλλά και με αφανισμό τα αλιευτικά μας αποθέματα.Πέραν του υπαρκτού και εμφανούς κινδύνου για τον άνθρωπο, το Υπουργείο οφείλει να ακούσει με προσοχή τις επισημάνσεις της επιστημονικής κοινότητας, το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Θαλάσσιων Βιοτοξινών και τον Υδροβιολογικό Σταθμός Ρόδου του ΕΛΚΕΘΕ που έχει κάνει μια σοβαρή και τεκμηριωμένη προσπάθεια. Χρειαζόμαστε προγράμματα και δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος άμεσα. Σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, πριν να είναι πολύ αργά».

Ο κ. Κόνσολας με το άνοιγμα της Βουλής προτίθεται να καταθέσει και ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης

Λογότυπο aoristies.gr
  • 0
  • 2.304.051