• Αρχική
  • Αρθρογραφία
  • Συνταγματική μέχρι νεωτέρας η απόφαση αφαίρεσης διαβατηρίου από τον Μαρινάκη

Συνταγματική μέχρι νεωτέρας η απόφαση αφαίρεσης διαβατηρίου από τον Μαρινάκη

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=file%3Dwp content%252Fuploads%252F2023%252F01%252Fimg 04781557602658 1

img 04781557602658 1Το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) απεφάνθη ότι η αφαίρεση του διαβατηρίου του εφοπλιστή μετά την σε βάρος του άσκηση ποινικής δίωξης για κακουργηματικά αδικήματα και την
επιβολή του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα ήταν Συνταγματική. Η υπόθεση οδηγείται πλέον στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Όπως υπογραμμίζουν, η προβλεπόμενη μη χορήγηση ή αφαίρεση του διαβατηρίου δεν αντίκειται στα άρθρα 5 (ελευθερία κίνησης), 96 (στα ποινικά δικαστήρια ανήκει η τιμωρία των εγκλημάτων και η λήψη των μέτρων που προβλέπουν οι νόμοι) και 97 (τα κακουργηματικά εγκλήματα δικάζονται από Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια) του Συντάγματος, όπως αβάσιμα προβάλλει στην έφεση του ο Β. Μαρινάκης.

Στην απόφαση επισημαίνεται, ότι η απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα του εφοπλιστή να του αποδοθεί το διαβατήριο που του είχε αφαιρεθεί, επειδή έχει ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, έχει νόμιμη αιτιολογία, ανεξάρτητα από την μη επικύρωση του βουλεύματος για την απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα.

Ο Β. Μαρινάκης είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ανασταλεί και να ακυρωθεί η απόφαση της διεύθυνσης διαβατηρίων της ΕΛΑΣ, βάσει της οποίας δεν του επεστράφη το διαβατήριο. Τον περασμένο Δεκέμβριο η αίτηση αναστολής απορρίφθηκε από το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ, ενώ την Τρίτη η 7μελής σύνθεσης του ίδιου Τμήματος, εξέδωσε απόφαση και επί της κυρίας αίτησης του εφοπλιστή.

Σημειώνεται ότι σε βάρος του Β. Μαρινάκη έχουν απαγγελθεί διώξεις για τα αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση ενασχολούμενη με τα ναρκωτικά, διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, διακίνησης ναρκωτικών (χρηματοδότηση, διακίνηση, εισαγωγή, μεταφορά, αγορά, κατοχή, πώληση και αποθήκευση) κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση, στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης (άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα).

The Press Project

πηγη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης

Λογότυπο aoristies.gr
  • 0
  • 2.304.052