Skip to main content

ΤΕΛΕΣΙΛΛΑ

cf84ceb5cebbceb5cf83ceb9cebbcebbceb1002

Η Τελέσιλλα και οι γυναίκες του Άργους

Το Άργος ήταν, από την αυγή της ιστορίας, μια από τις σπουδαιότερες πόλεις της Πελοποννήσου. Η σπουδαιότητά της φαίνεται και από το γεγονός ότι ο Όμηρος ονομάζει τους Πελοπονήσιους και συχνά όλους τους Έλληνες, Αργείους.

Αρχικά ήταν αχαική πόλη , που κατά την παράδοση είχε ιδρύσει ο Φορωνέας, αλλά μετά την κάθοδο των Ηρακλειδών έγινε δωρική. Μόνο που, σε αντίθεση με τη Σπάρτη, η αχαική πολιτιστική κληρονομιά στο Άργος επέζησε. Πάντως όπως και σε πολλές δωρικές πόλεις, έτσι και στο Άργος , η θέση των γυναικών βρισκόταν σε υψηλό επίπεδο.

Από την αρχή η Σπάρτη και το Άργος ήρθαν σε αντιπαράθεση για την επιβολή τους στις λοιπές πόλεις και μάλιστα κατά τον 7ο αιώνα π. χ., την εποχή του τυράννου Φείδωνα, η υπεροχή του Άργους ήταν καθαρή. Άλλωστε τότε οι Αργείοι νίκησαν τους Σπαρτιάτες σ��ις Ισιές και στη Θυρέα.

Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η υπεροχή του Άργους στον οικονομικό και πολιτιστικό τομέα. Κατά την παράδοση, ο φείδων εισήγαγε τα μέτρα και σταθμά στην Πελοπόννησο και έκοψε τα πρώτα νομίσματα, ενώ Αργείοι καλλιτέχνες όπως ο Πολύκλειτος και ο Αγελάδας, δημιούργησαν αληθινά αριστουργήματα.

Με το πέρασμα του χρόνου, καθώς η Σπάρτη εξελισσόταν σε καθαρά στρατοκρατική πολιτεία, η πλάστιγγα άρχισε να κλίνει προς το μέρος της. Υπέταξε τους Μεσσήνιους, ταπείνωσε τους Τεγεάτες και το 510 π. χ. ο Κλεομένης νίκησε κατά κράτος τους Αργείους, και βάδισε να κυριεύσει την πόλη τους.

Ζούσε τότε στο Άργος μια σπουδαία ποιήτρια, η Τελέσιλλα, γνωστή στο Πανελλήνιο για τα μελικά της ποιήματα, σε ιωνικό τετράμετρο με τροχαική κατακλείδα, μερικά από τα οποία διέσωσε ο Στοβαίος στο Ανθολόγιό του. Η Τελέσιλλα λοιπόν, όταν η πατρίδα της αντιμετώπισε τον κίνδυνο να υποταχθεί, ξεσήκωσε όλες τις γυναίκες του Άργους, οι οποίες οπλίστηκαν και με επικεφαλής την ίδια, βάδισαν κατά του εχθρού που πλησίαζε.

Ο Κλεομένης και οι αρχηγοί των Λακεδαιμονίων, όταν είδαν τις Αργίτισσες να βαδίζουν εναντίον τους οπλισμένες και αλαλάζοντας, προβληματίστηκαν.

Σκέφτηκαν πως αν μέν νικούσαν, το κατόρθωμά τους θα ήταν άδοξο, αφού ο καλύτερος στρατός της Πελοποννήσου θα είχε νικήσει γυναίκες.

Εάν πάλι έχαναν την μάχη, τότε η ντροπή της ήττας θα μεγάλωνε από το όνειδος, πως νικήθηκαν από γυναίκες.

Έτσι, αφού συσκέφθηκαν για λίγο, υποχώρησαν και έφυγαν από την Αργολίδα. Η Τελέσιλλα με τον αυτοσχέδιο στρατό της γύρισαν θριαμβευτικά στο Άργος και οι Αργείοι έδειξαν την ευγνωμοσύνη τους, στήνοντας προς τιμήν της ένα άγαλμα μπροστά στον Ναό της Αφροδίτης, που την έδειχνε να φορά κράνος, ενώ στα πόδια της ήταν πεταμένα τά βιβλία της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης