• Αρχική
  • Αρθρογραφία
  • Τι υποστηρίζει ο Γερμανός κατάσκοπος της Τουρκίας που συνελήφθη στην Κω

Τι υποστηρίζει ο Γερμανός κατάσκοπος της Τουρκίας που συνελήφθη στην Κω

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=file%3Dwp content%252Fuploads%252F2023%252F01%252FKATA25CE25A3KO25CE25A0O25CE25A3 940x684 1

KATA%25CE%25A3KO%25CE%25A0O%25CE%25A3Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου, θα αναβιώσει αύριο, όπως έγραψε η «δημοκρατική», υπόθεση με κατηγορούμενο για κατασκοπεία έναν 66χρονο Γερμανό, που κατελήφθη να φωτογραφίζει στρατιωτικό
φυλάκιο στην Αντιμάχεια και καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε ποινή κάθειρξης 14 ετών.
Στην κατοχή του είχαν βρεθεί καταγεγραμμένες συντεταγμένες, που αντιστοιχούσαν σε θέσεις στρατοπέδων, δημοσίων υπηρεσιών και κτηρίων και φωτογραφικό υλικό από στρατόπεδα, φυλάκια και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.
Ομολόγησε μάλιστα ότι είχε ενταχθεί σε δίκτυο κατασκόπων της Τουρκίας, στο οποίο έχουν στρατολογηθεί συνταξιούχοι αλλοδαποί, που διαμένουν στη χώρα μας!

Η απόφαση του δικαστηρίου
Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ρόδου τον κήρυξε ομοφώνως ένοχο για το ό,τι στην νήσο Κω του Νομού Δωδεκανήσου και σε μη επακριβώς προσδιορισθέντα χρόνο, σε κάθε περίπτωση πάντως μέχρι τις 15-10-2014, ενεργώντας με πρόθεση και παράνομα πέτυχε να περιέλθουν στην κατοχή του και σε γνώση του αντικείμενα ή ειδήσεις από εκείνες που αναφέρονται στο άρθρο 146 Ποινικού Κώδικα, δηλαδή έγγραφα, σχέδια ή άλλα πράγματα ή ειδήσεις που τα συμφέροντα της πολιτείας ή των συμμάχων της επιβάλλουν να τηρηθούν απόρρητα απέναντι σε ξένη κυβέρνηση ενήργησε δε με σκοπό να χρησιμοποιήσει τα ανωτέρω αντικείμενα ή ειδήσεις για να τα διαβιβάσει σε άλλον ή να ανακοινώσει έτσι ώστε να μπορούν να εκθέσουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα κράτους και ιδίως την ασφάλειά του ή κάποιου από τους συμμάχους του.
Συγκεκριμένα, στον παραπάνω τόπο και χρόνο και στις 15-10-2014 κατελήφθη να διέρχεται εξωτερικά του στρατιωτικού φυλακίου «ΠΟΡΤΕΣ» και να λαμβάνει φωτογραφίες του χώρου, καθώς και να κατέχει ιδιόχειρες σημειώσεις γεωγραφικών συντεταγμένων, οι οποίες αντιστοιχούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, χώρους στρατιωτικών δραστηριοτήτων και οχυρωματικά έργα της νήσου Κω και ψηφιακό υλικό που περιέχει φωτογραφίες, στις οποίες απεικονίζονται στρατιώτες και στρατιωτικές δραστηριότητες αυτών, στρατιωτικά οχήματα και σκάφη, στρατόπεδα, στρατιωτικά φυλάκια και παρατηρητήρια, υποδομές και περιοχές στρατιωτικού ενδιαφέροντος της νήσου Κω. Τα παραπάνω αντικείμενα και ειδήσεις αποτελούν κρατικά απόρρητα και τα απέκτησε παράνομα, ενήργησε δε με σκοπό να τα χρησιμοποιήσει για να τα διαβιβάσει σε άλλο ή να τα ανακοινώσει, έτσι ώστε να μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο το συμφέρον του κράτους και ιδίως την εξωτερική ασφάλεια αυτού ή την ασφάλεια κάποιου από τους συμμάχους του.

Η σύλληψη
Την 15η Οκτωβρίου 2014 και περί ώρα 11.15 αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Κω, εντόπισαν ένα άσπρο αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 66χρονου, στο Πυλί της Κω, κοντά στο στρατιωτικό φυλάκιο «Πόρτες».
Ο 66χρονος είχε λίγα λεπτά ενωρ��τερα τραβήξει φωτογραφίες από το φυλάκιο, ενώ σε έρευνα που διενεργήθηκε στο όχημα βρέθηκαν κιάλια, μια διόπτρα και 3 μνήμες φωτογραφικής μηχανής.
Στην οικία του βρέθηκαν ατζέντες με ιδιόχειρες σημειώσεις, ένας σκληρός δίσκος, ένας υπολογιστής και ένα tablet, βιντεοταινίες, κινητό τηλέφωνο και 6 USΒ Sticks. Στις σημειώσεις που βρέθηκαν, συγκαταλέγοντο συντεταγμένες στρατοπέδων και δημοσίων κτηρίων.
Επιπλέον βρέθηκαν και διάφορα έγγραφα στην τουρκική γλώσσα.
Από την έρευνα που διενεργήθηκε βρέθηκαν φωτογραφίες στρατιωτικών φυλακίων και στρατοπέδων, φυλακίου, όπου φυλάσσονται καύσιμα, από δίκτυο επικοινωνιών του στρατού, από στρατιωτικά ταχύπλοα, οχήματα και πλοία, πολυβολεία, από έργα οχύρωσης, ακόμη και από κεραίες, παρατηρητήρια και γέφυρες στην Κω!
Βρέθηκε ακόμη ανάλογο υλικό και από στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κάλυμνο. Από την έρευνα και τις καταθέσεις που ελήφθησαν αλλά και από την απολογία του φέρεται επιπλέον να προέκυψε ότι την τετραετία 2009-2012 διέμενε στην Τουρκία και ότι επί 15ετία υπηρετούσε ως εθελοντής στον στρατό της Γερμανίας.
Ο ίδιος ομολόγησε προανακρινόμενος και ενώπιον του Ανακριτή της Κω τα όσα του αποδίδονται, ισχυριζόμενος ότι ελάμβανε 2000 ευρώ μηνιαίως από δύο Τούρκους, στους οποίους παρέδιδε τα στοιχεία που συγκέντρωνε σε ψηφιακούς δίσκους αποθήκευσης. Μάλιστα την εργασία αυτή έκανε, όπως είπε, από το έτος 2011.

Τι υποστηρίζει
Ο κατηγορούμενος απολογούμενος κατέθεσε ότι είχε υπηρετήσει στο στρατό, είχε υπηρετήσει και στην Τουρκία και είχε ενδιαφέρον για στρατιωτικά πράγματα. Γεννήθηκε όπως είπε, στην Ανατολική Γερμανία και ήταν αξιωματικός. Ακολούθως εργάστηκε σε βιομηχανία, ως επιπλοποιός και ως κλειδαράς. Προέρχεται όπως είπε από αγροτική οικογένεια.
Ισχυρίστηκε ότι τον πλησίασαν Τούρκοι και του ζήτησαν να τους παράσχει κάποιες πληροφορίες και έλαβε 2000 ευρώ με κατάθεση σε λογαριασμό του στην Γερμανία.
«Όλα ήταν κατόπιν παρακίνησης. Είχαν πολλούς πληροφοριοδότες στα νησιά και δεν με ενοχλούσαν πολύ για να μην με κάψουν» είπε, πρ��σθέτοντας ότι δεν του έδωσαν πολλές πληροφορίες αλλά κατάλαβε ότι ήταν στο αρχικό στάδιο και είχαν χρησιμοποιήσει πολλούς ανθρώπους στα νησιά για πληροφορίες.
«Μου έδωσαν την εντύπωση ότι ήμουν σε μικρό κύκλο, η δουλειά μου ελαφρώς εξωτερική, σε σχέση με άλλους που ήταν να παρακολουθούν για παράδειγμα τις κινήσεις των πλοίων κλπ. Τους Τούρκους αυτούς ποτέ δεν τους συνάντησα γινόταν η επικοινωνία μέσω υπολογιστή. Μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, υπό τύπου e-mail, περνούσε ένα διάστημα στη λήψη και στην απάντηση» ανέφερε στη συνέχεια τονίζοντας ότι του είχαν απαγορεύσει ρητά να ταξιδέψει στην Τουρκία λέγοντάς του ότι αν χρειαστεί να συναντηθούν θα γινόταν στην Γερμανία.
Πρόσθεσε ότι θεωρεί ότι τα στοιχεία που έδωσε δεν είναι μεγάλα μυστικά ή μεγάλης σημασίας.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του θα παραστεί ο δικηγόρος κ. Αχιλλέας Δασκαλάκης.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης

Λογότυπο aoristies.gr
  • 0
  • 2.304.021