• Αρχική
  • Αρθρογραφία
  • Τον «βάφτισαν» Κύπριο με νονό τον Αρχιεπίσκοπο τον Jho Taek Low – Ίσως ο πλέον καταζητούμενος επιχειρηματίας στον πλανήτη

Τον «βάφτισαν» Κύπριο με νονό τον Αρχιεπίσκοπο τον Jho Taek Low – Ίσως ο πλέον καταζητούμενος επιχειρηματίας στον πλανήτη

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=file%3Dwp

Ευχέτης προς Κύριον
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ
To επιφανές μέλος της «κυπριακής ομογένειας» στη Μαλαισία Jho Taek Low, που όπως αποκάλυψε χθες ο «Π», κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρό του να αποκτήσει τη κυπριακή υπηκοότητα το 2015, είχε και τις ευλογίες του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσόστομου. Παραμένει άγνωστη η πνευματική σχέση των δύο ανδρών, αλλά σίγουρη είναι η επιχειρηματική τους σχέση, η οποία
καταγράφεται και σε επιστολή του Αρχιεπισκόπου, προς τον τότε υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο. Ωστόσο υπάρχουν κάποια «θεματάκια», τα οποία μάλλον δεν απασχόλησαν ούτε τον Αρχιεπίσκοπο, ούτε και το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο υπό την προεδρία του Νίκου Αναστασιάδη, ενέκρινε ομοφώνως την πρόταση του Σωκράτη Χάσικου. Ο Jho Taek Low τότε ήταν ύποπτος και τώρα είναι πλέον καταζητούμενος στις μισές χώρες του πλανήτη, για ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα της σύγχρονης ιστορίας. Και ενώ όλοι τον αναζητούν από το 2015, αυτός είχε προλάβει να πραγματοποιήσει ταξίδι αστραπή στην Κύπρο, και με τις συστάσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, να πάρει κυπριακή υπηκοότητα και διαβατήριο. Έκτοτε εξαφανίστηκε, αφήνοντας στο νησί μας την «επένδυση» των 5 εκατ. ευρώ και το ακίνητο στην Αγία Νάπα.

Διαβάστε επίσης: Κυπριακό διαβατήριο στον Jho Taek Low – Ίσως ο πλέον καταζητούμενος επιχειρηματίας στον πλανήτη

Ευχέτης προς Κύριον

Ο Jho Taek Low όταν το 2015 είδε τον κλοιό να σφίγγει γύρω του με την αποκάλυψη της τεράστιας απάτης του επενδυτικού ταμείου 1MDB, αναζήτησε διαβατήριο κάποιας ευρωπαϊκής χώρας ώστε να μπορεί να διακινείται ελεύθερα. Οι σύμβουλοί του τον παρέπεμψαν στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, διαβεβαιώνοντάς τον ότι διαθέτει τις απαραίτητες προσβάσεις στη κυβέρνηση Αναστασιάδη, ώστε να εξασφαλίσει γρήγορα κυπριακή υπηκοότητα. Ο Αρχιεπίσκοπος χωρίς χρονοτριβή την 1η Σεπτεμβρίου του 2015 στέλνει επιστολή στον τότε υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο και διατυπώνει την επιθυμία του να πολιτογραφηθεί Κύπριος, ο Μαλαισιανός Jho Taek Low. Ο Μακαριότατος επανήλθε με νέα επιστολή στις 10 Σεπτεμβρίου του 2015 η οποία είναι αποκαλυπτική. Αναφέρει στον Σωκράτη Χάσικο πως ο Jho Taek Low, «έχει ήδη επενδύσει ποσό ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ (5.000.000 ευρώ + ΦΠΑ) για αγορά κατοικίας». Για να γίνει η δουλειά στον σωστό χρόνο, ο Αρχιεπίσκοπος ενημερώνει τον υπουργό Εσωτερικών ότι ο Jho Low «θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 18 Σεπτεμβρίου και θα έχουμε την ευκαιρία να τον συναντήσουμε σε προγραμματισμένη συνάντηση, μετά και από δική του επιθυμία, προκειμένου να συζητήσουμε την προώθηση διαφόρων επενδυτικών έργων σε εκκλησιαστική γη». Ζητάει επίσης «όπως εξετάσετε το αίτημα της πολιτογράφησης του κ. Jho Low, πριν την ημερομηνία άφιξής του στην Κύπρο», όπως και έγινε. Τέλος ο Μακαριότατος βάζει στην επιστολή του προς τον Σωκράτη Χάσικο και την απαραίτητη θρησκευτική πινελιά αναφέροντας: «Εκφράζοντάς σας τι�� ευχαριστίες μας για την κατανόηση, ευχόμαστε πλούσιες τις ευλογίες και την ενίσχυση του Κυρίου στα υπουργικά σας καθήκοντα. Ευχέτης προς Κύριον, ο Κύπρου Χρυσόστομος (με κόκκινο μελάνι)».

Διαβάστε επίσης: Προεδρικό τζετ με Κύπριο Σαουδάραβα: «Χρυσά» διαβατήρια στον Abdulrahman Mahfouz

Θαύμα… Έπιασαν οι ευχές

Μία ημέρα μετά την επιστολή του Αρχιεπισκόπου και με τις ευχές του στον Κύριο, κατατέθηκε πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο (11 Σεπτεμβρίου 2015) και η πολιτογράφηση του Jho Taek Low, εγκρίθηκε ομοφώνως. Στην πρόταση αναφέρεται:

«Ο κ. Jho Taek Low γεννήθηκε στη Μαλαισία το 1981 και είναι μαλαισιανής υπηκοότητας. Κατά το τρέχον έτος πραγματοποίησε ένα ταξίδι στην Κύπρο (Παράρτημα ΙΙ).
Ο αιτών εμπίπτει στα κριτήρια που όρισε το Υπουργικό Συμβούλιο με την απόφασή του με αρ. 76.668 και ημερομηνίας 19.3.2014 και ειδικότερα στο κριτήριο Α.3 (Επένδυση σε ακίνητα, αναπτύξεις και έργα υποδομής) (Παράρτημα ΙΙΙ).
Το Υπουργείο Οικονομικών συμφωνεί με τα προαναφερθέντα στην παράγραφο 3 (Παράρτημα IV).
Ο αιτών δεν ικανοποιεί τις πρόνοι��ς των περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμων του 2002-2015, επειδή δεν έχει επταετή παραμονή στην Κύπρο για να μπορέσει ο υπουργός Εσωτερικών για να αποφασίσει γι’ αυτόν (Παράρτημα V).
Ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος θα παρουσιάσει την πρόταση και ο οποίος διάκειται ευνοϊκά υπέρ της, θα καλέσει το Υπουργικό Συμβούλιο να αποφάσισει- αφού λάβει υπόψη τις επενδυτικές δραστηριότητες του κ. Jho Taek Low στη Δημοκρατία- κατά πόσο, με βάση το εδάφιο (2) του άρθρου 111Α των περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμων του 2002-2015, ο κ. Low πληροί τα κριτήρια και τους όρους που έχει το συμβούλιο καθορίσει για την παραχώρηση της κυπριακής υπηκοότητας σε αλλοδαπούς επενδυτές και στα μέλη της οικογένειάς τους και συνεπώς κατά πόσο δικαιολογείται η κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση του αιτούντος. Η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ήδη ενημερωθ��ί ανάλογα».

Διαβάστε επίσης: ΚΕ: Θα ερευνηθεί και η αυτή η περίπτωση διαβατηρίων

Το νήμα της πολιτογράφησης, από τον Μαλαισιανό απατεώνα, περνάει στην εταιρεία που προώθησε την πολιτογράφησή του, φτάνει στον Αρχιεπίσκοπο, στον υπουργό Εσωτερικών, στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη Βουλή που είναι ενήμερη. Επειδή όμως αυτές οι δουλειές θέλουν προσοχή, στην πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο σημειώνεται πως: «Δεδομένου ότι το περιεχόμενο της πρότασης αφορά ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τα οποία προστατεύονται από τους περί Επεξεργασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Προστασία του Ατόμου) Νόμους του 2002-2012, η απόφαση δεν θα δημοσιοποιηθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Επιπρόσθετα, για τον ίδιο λόγο τα παραρτήματα της πρότασης έχουν διαβιβαστεί μόνο στη Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου».

Διαβάστε επίσης: Καμπότζη: Η ελίτ της ασιατικής χώρας ανακάλυψε την Κύπρο και τα διαβατήριά της

Θα έπρεπε να ξέρουν

Το 2014, η κυβέρνηση είχε κάνει επαναξιολόγηση των κριτηρίων του Κρατικού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ) και είχε θεσπίσει πιο αυστη��ούς όρους για κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις, οι οποίες στην περίπτωση του κ. Low μάλλον μπήκαν σε δεύτερη μοίρα, αφού είχε την ευλογία του Μακαριοτάτου. Μάλιστα όπως αποκάλυψε χθες ο «Π» έρευνα που είχε γίνει από την Thomson Reuters, με οδηγίες ελεγκτικού γραφείου στη Λευκωσία, είχε καταδείξει ότι o Jho Take Low είχε προβλήματα στα 4 από τα 14 κεφάλαια στα οποία διερευνήθηκε ως προς το ρίσκο, πολιτογράφησης. Είχε πρόβλημα ως πολιτικώς εκτεθειμένο πρόσωπο (άτυπος σύμβουλος και στενός συνεργάτης του υπόδικου πρώην πρωθυπουργού της Μαλαισίας), ενώ παράλληλα εκκρεμούσαν εναντίον του (το 2015) κατηγορίες για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, κατηγορίες για απάτη και για παραβίαση χρηματοπιστωτικών κανονισμών… και «άλλοι λόγοι», οι οποίοι καθιστούσαν επισφαλή την πολιτογράφησή του. Μάλιστα στην κλίμακα των χρωμάτων επικινδυνότητας (πράσι��η, κίτρινη, πορτοκαλί και κόκκινη) ο Joh Take Low για τα τέσσερα «προβλήματα» βρισκόταν στο πορτοκαλί και στο κόκκινο.

Διαβάστε επίσης: Τι λέει ο Σωκράτης Χάσικος για το διαβατήριο του Jho Taek Low

Προφανώς και η προειδοποίηση δεν λήφθηκε καθόλου υπόψη από το Υπουργικό Συμβούλιο. Προκύπτουν εκ των πραγμάτων σοβαρά ερωτηματικά, ως προς τα 5 εκατ. ευρώ που επένδυσε και πως αυτά πέρασαν στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου. Το επενδυτικό πρόγραμμα προβλέπει ότι, όλες οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές που απαιτούνται για την πραγματοποίηση των επενδύσεων (με σκοπό την κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση), θα πρέπει να διενεργούνται μέσω των κυπριακών τραπεζικών ιδρυμάτων. Στόχος αυτής της υποχρέωσης είναι να διασφαλιστεί ότι όλα τα εισερχόμενα κεφάλαια καθώς και τα ενδιαφερόμενα μέρη περνούν τους ελέγχους για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που εφαρμόζονται από τις κυπριακές τράπεζες. Οι εν λόγω έλεγχοι βασίζονται στις σχετικές οδηγίες που εκδίδονται από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Προκειμένου να διασφαλιστεί η εφαρμογή αυτής της διάταξης, οι αιτούντες/ αιτούσες είναι υποχρεωμένοι/ες να περιλαμβάνουν στην αίτησή τους αντίγραφα των εμβασμάτων των συναλλαγών. Θεωρείται ως εκ των ων ουκ άνευ ότι επενδύσεις που πραγματοποιούνται με δοσοληψίες μετρητών δεν γίνονται αποδεκτές. Σε κάθε περίπτωση η εκπλήρωση και μόνο των οικονομικών κριτηρίων δεν συνεπάγεται αυτομάτως έγκριση της αίτησης. Υπάρχει για παράδειγμα η υποχρέωση όπως ο αιτητής είναι λευκού ποινικού μητρώου και, συνεπώς, επιβάλλεται να περιλαμβάνεται στην αίτηση πιστοποιητικό λευκού ποινικού μητρώου από τη χώρα καταγωγής και τη χώρα διαμονής (αν διαφέρουν). Είχε τέτοιο πιστοποιητικό ο Joh Taek Low, ο οποίος τότε ελεγχόταν και σήμερα είναι καταζητούμενος; Και αν παρουσίασε τέτοιο πιστοποιητικό, πώς ελέγχθηκε από τις αρχές ασφαλείας του κράτους (Κυπριακή Δημοκρατία), οι οποίες είναι υποχρεωμένες να κάνουν έρευνα;
ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης

Λογότυπο aoristies.gr
  • 0
  • 2.304.021