”ΤΟ ΔΝΤ ΠΗΡΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΩΣΗ”…

%CE%9B%CE%91%CE%93%CE%9A%CE%91%CE%A1%CE%9D%CE%A4+%CE%9C%CE%A5%CE%91%CE%9B%CE%9F

Να καταργήσει την εξαίρεση στους κανόνες του που επέτρεψε στην Ελλάδα να λάβει δάνεια διάσωσης, το 2010, χωρίς να προχωρήσει πρώτα στην αναδιάρθρωση του χρέους της,…
εξετάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως προκύπτει από μελέτη του, που δημοσιεύτηκε χθες.

Η εξαίρεση υιοθετήθηκε από το Ταμείο στις αρχές της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, προκειμένου να αποτραπεί η μετάδοσή της στην υπόλοιπη την
Ευρωζώνη. Ουσια��τικά, το ΔΝΤ δέχθηκε να δώσει δάνεια διάσωσης στην Ελλάδα παρότι δεν μπορούσε να πει με σχετικά μεγάλη βεβαιότητα ότι το χρέος της ήταν βιώσιμο. Επρόκειτο για μία εξαίρεση στους κανόνες του Ταμείου, που κρίθηκε αναγκαία μπροστά στο διακύβευμα της κρίσης.

Όμως, με τη σημερινή μελέτη, οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ προτείνουν να υιοθετείται στο μέλλον μια διαφορετική προσέγγιση. Ειδικότερα, προτείνουν να γίνεται μια μικρή επιμήκυνση στην περίοδο ωρίμανσης των ομολόγων της χώρας, ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια του Ταμείου.

“Έχει γίνει σαφές ότι η συστημική εξαίρεση που καθιερώθηκε το 2010 δεν αποτελεί μια συνεπή μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα”, αναφέρει η μελέτη. Και προτείνει αλλαγές που θα “βοηθήσουν τη χώρα μέλος να βελτιώσει τη δυνατότητά της να εξυπηρετήσει το χρέος της, χωρίς να απαιτείται κατ΄ ανάγκη μια σημαντική μείωσή του”.

Πρόκειται για την προσπάθεια του ΔΝΤ να πάρει ένα μάθημα από την ελληνική διάσωση, η οποία κατέληξε στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους που έχει γίνει ποτέ, το 2012. Στόχος του είναι να “μειώσει το κόστος της αντιμετώπισης της κρίσης τόσο για τους πιστωτές όσο και για τους δανειζόμενους”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης

Λογότυπο aoristies.gr
  • 0
  • 2.304.052