«Υπερ-γαία» μέσα στον γαλαξία μας

«Υπερ-γαία» μέσα στον γαλαξία μας

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αστρονόμοι ανακαλύπτουν έναν εξωπλανήτη, ο οποίος θα μπορούσε να φιλοξενήσει ζωή.
Ομως ο «Gliese 832c», τον οποίον εντόπισε διεθνής ερευνητική ομάδα, αναμένεται να ενθουσιάσει τους
λάτρεις του διαστήματος αφού μπορεί να αποδειχθεί ως ο πιο «γήινος» πλανήτης από όσους έχουν ανακαλυφθεί έως σήμερα.

Ο εξωπλανήτης, που αποτελεί μια «υπερ-Γαία» με μάζα πενταπλάσια της Γης, βρίσκεται στη δυνητικά κατοικήσιμη ζώνη του άστρου του και βρίσκεται σε απόσταση μόλις 16 ετών φωτός από τον πλανήτη μας (αναφέρεται ενδεικτικά ότι ο γαλαξίας μας Milky Way έχει πλάτος 100.000 έτη φωτός και το κοντινότερο άστρο στη Γη, το Proxima Centauri, απέχει 4,2 έτη φωτός).

Η διεθνής ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Γουιτενμάγερ του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία κατέταξαν τον Gliese 832c (μαζί με τους Gliese 667c και Kepler 62e) στο «τοπ 3» των εξωπλανητών που μοιάζουν περισσότερο με τη Γη και μάλιστα αυτός είναι ο κοντινότερος εκ των τριών, χωρίς όμως να έχει ακόμα διευκρινιστεί πόσο όμοιος με τον πλανήτη μας είναι στην πραγματικότητα.

Μάλιστα οι επιστήμονες εκτιμούν ότι είναι αρκετά πιθανό οι εναλλαγές των εποχών στον «νέο» εξωπλανήτη να μοιάζουν πολύ με αυτές στη Γη, αν και δεν αποκλείουν και την ύπαρξη μιας συνθήκης που θα τον καθιστούσε μάλλον αφιλόξενο για ζωή: μια πο��ύ πυκνή ατμόσφαιρα όπως αυτή της Αφροδίτης.

Η ανακάλυψη, η οποία θα δημοσιευθεί στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal», έγινε από τρία διαφορετικά τηλεσκόπια, το Αγγλο-Αυστραλιανό στην Αυστραλία και δύο στη Χιλή, το Magellan II και εκείνο του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου στη Χιλή.

Οι αστρονόμοι κατάφεραν να εντοπίσουν τον Gliese 832c παρατηρώντας με αυτά τα τηλεσκόπια τις μικροσκοπικές ταλαντώσεις που προκαλεί η βαρύτητα του πλανήτη κατά την κίνηση του άστρου του.

«Ο πλανήτης μπορεί να έχει θερμοκρασίες όπως της Γης, αν και με μεγάλες εναλλαγές εποχών, δεδομένης μιας παρόμοιας ατμόσφαιρας», ανέφερε ο Αμπελ Μέντες Τόρες, διευθυντής του Εργαστηρίου Κατοικησιμότητας Πλανητών του Πανεπιστημίου του Πουέρτο Ρίκο στο Αρεσίμπο.

Ο Gliese 832c χρειάζεται μόλις 36 μέρες για να διαγράψει μια πλήρη τροχιά γύρω από το άστρο του, τον ερυθρό νάνο Gliese 832. Αυτός αν και είναι πιο αχνός από τον Ηλιο μας, επειδή ο συγκεκριμένος εξωπλανήτης βρίσκεται πολύ πιο κοντά σε αυτό από ό,τι η Γη στον Ηλιο, μπορεί τελικά να δέχεται περίπου την ίδια ποσότητα ηλιακής ενέργειας.

Δεύτερος πλανήτης
Πάντως ο Gliese 832c είναι ο δεύτερος πλανήτης που ανακαλύπτεται γύρω από το άστρο Gliese 832, καθώς το 2009 είχε εντοπιστεί ο Gliese 832b, ένας αέριος γίγαντας που βρίσκεται μακριά από το άστρο του, με έτος που διαρκεί εννέα έτη.

«Μέχρι στιγμής οι δύο πλανήτες του Gliese 832 είναι μία εκδοχή του Ηλιακού μας Συστήματος σε μικρότερη κλίμακα με έναν πλησιέστερο πλανήτη που μοιάζει με τη Γη και έναν μακρινότερο πλανήτη- γίγαντα που θυμίζει τον Δία», ανέφερε ο Τόρες εκτιμώντας ότι ο Gliese 832c θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των αστρονόμων ως «ένας από τους τρεις πλανήτες που μοιάζουν περισσότερο με τη Γη και ως ο πλησιέστερος εξ αυτών στον πλανήτη μας».

ΕΞΩΠΛΑΝΗΤΕΣ
Πιθανότητες για εξωγήινη ζωή

Εξωηλιακός πλανήτης ή εξωπλανήτης ονομάζεται κάθε πλανήτης, ο οποίος δεν ανήκει στο δικό μας Ηλιακό Σύστημα, που δεν περιφέρεται δηλαδή γύρω από τον Ηλιο. Εκτιμάται σήμερα ότι πάνω από το 10% των άστρων του τύπου του Ηλίου δι��θέτει πλανήτες.

Η ανακάλυψη αρκετών εξωηλιακών πλανητών (μόνο φέτος ο συνολικός αριθμός των εξωπλανητών που ανακαλύφθηκαν διπλασιάστηκε) θέτει σε νέες βάσεις το ζήτημα της ύπαρξης εξωγήινων μορφών ζωής, καθώς δίνει μια καλύτερη εικόνα της στατιστικής πιθανότητας ανάπτυξης ζωής στον γαλαξία μας, σύμφωνα και με την εξίσωση Ντρέικ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης

Λογότυπο aoristies.gr
  • 0
  • 2.304.018