Skip to main content

Άνοιξαν οι κάλπες των προεδρικών εκλογών στα σύνορα της Τουρκίας

Άνοιξαν οι κάλπες των προεδρικών εκλογών στα σύνορα της Τουρκίας

Οι τούρκοι υπήκοοι οι οποίοι ζουν στο εξωτερικό άρχισαν το Σάββατο να ψηφίζουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους της υπηρεσίας τελωνείων για την εκλογή προέδρου. Οι τούρκοι πολίτες καλούνται για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας να εκλέξουν άμεσα πρόεδρο. Η εκλογική
διαδικασία στην Τουρκία θα πραγματοποιηθεί στις 10 Αυγούστου.

Στελέχη της εκλογικής επιτροπής άνοιξαν 42 εκλογικά τμήματα σε σημεία χερσαίας διέλευσης, αεροδρόμια και λιμάνια που θα παραμείνουν ανοικτά για τους ψηφοφόρους που θα επιλέξουν να μεταβούν σε αυτά μέχρι την 10η Αυγούστου, την ημερομηνία που οι εκλογείς οι οποίοι ζουν στη χώρα θα κληθούν να προσέλθουν στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Οι περισσότεροι από όσους ταξιδεύουν στα σύνορα για να ψηφίσουν είναι τούρκοι υπήκοοι οι οποίοι ζουν σε κοντινές χώρες ή περνούν από τη χώρα τους καθ’ οδόν προς κάποιον άλλο προορισμό. Μέχρι σήμερα, οι Τούρκοι όφειλαν να επιστρέφουν στη χώρα τους για να ψηφίσουν.

Έπειτα από μια πρόσφατη τροποποίηση του νόμου οι εκλογείς θα μπορέσουν φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσουν σε πρεσβείες και σε προξενείς στις τρίτες χώρες όπου διαμένουν, το διάστημα ανάμεσα στην 7η και την 10η Αυγούστου.

Αυτό το μέτρο αναμένεται ότι πρόκειται να αυξήσει σημαντικά τη συμμετοχή στην διαδι��ασία μεταξύ των μεταναστών σε άλλες χώρες.

Δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 53 εκατομμύρια Τούρκοι, ανάμεσά τους και 2,8 εκατ. πολίτες που ζουν στο εξωτερικό.

Μέχρι σήμερα, τον πρόεδρο της Τουρκίας εξέλεγε η Εθνοσυνέλευση.

Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2003, διεκδικεί τον θώκο αυτό, ο οποίος μέχρι τώρα είχε περισσότερο εθιμοτυπικό χαρακτήρα. Οι δημοσκοπήσεις τον φέρουν να προηγείται με μεγάλο προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του.

Έχει δηλώσει ότι φιλοδοξεί να παρεμβαίνει πολύ περισσότερο ως πρόεδρος εάν εκλεγεί και το κόμμα του προτείνει να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα της Τουρκίας ώστε το πολιτικό σύστημα της χώρας να μετατραπεί σε προεδρικό ή ημιπροεδρικό.

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βουλή υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, του πρώην επικεφαλής του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.

Υποψήφιος είναι, επίσης, ο Σελαχατίν Ντεμίρτας, ο επικεφαλής του κουρδικού αριστερού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος.

Εάν κανείς από τους υποψήφιους δεν συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των ψήφων θα διεξαχθεί ο δεύτερος είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί την 24η Αυγούστου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης