Skip to main content

Ένα πακέτο τσιγάρα του Ρόμελ: Ο στρατάρχης και ο κατάσκοπος

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2023%2F01%2Fzzz 2
zzzΟ Έρβιν Ρόμελ θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους Γερμανούς στρατηγούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά
και ο μόνος που το όνομά του δεν αμαυρώθηκε από εγκλήματα πολέμου των υπ’ αυτόν δυνάμεων. Για έναν όμως Βρετανό αξιωματικό ο Ρόμελ υπήρξε και σωτήρας.

Ο Λοχαγός Ρόι Γούλντριτζ υπηρετούσε στο Μηχανικό. Πριν την απόβαση στη Νορμανδία ο Γούλντριτζ είχε σταλεί στη Γαλλία, για να εκτελέσει αναγνώριση των ακτών απόβασης.
Η αποστολή ήταν μυστική και ο λοχαγός φορούσε πολιτικά και δεν έφερε μαζί του κανένα στρατιωτικό έγγραφο. Σε περίπτωση που συλλαμβάνονταν η τύχη του ήταν προδιαγεγραμμένη, αφού, δικαίως, θα χαρακτηριζόταν κατάσκοπος και θα εκτελείτο.
Και πράγματι έτσι συνέβη. Μια γερμανική περίπολος ανακάλυψε τον Βρετανό λοχαγό και τον συνέλαβε. Κατά την ανάκριση οι Γερμανοί ξεκαθάρισαν στον αιχμάλωτο ότι αν δεν αποκάλυπτε τον σκοπό της αποστολής του θα εκτελείτο.

Ο Γούλντριτζ δεν μίλησε, σφραγίζοντας την τύχη του. Ωστόσο η ιστορία του έφτασε στα αυτιά του στρατάρχη Ρόμελ, ο οποίος ήταν επικεφαλής των γερμανικών δυνάμεων στον τομέα εκείνο.
Πράγματι ο Βρετανός λοχαγός παρουσιάστηκε στον στρατάρχη. Ο Ρόμελ τον κοίταξε για λίγο και κατόπιν τον ρώτησε φιλοφρόνως, αν επιθυμούσε κάτι. Ο φλεγματικός Βρετανός, μη έχοντας τίποτα να χάσει, ζήτησε ένα καλό γεύμα, μπύρα και ένα πακέτο τσιγάρα, υποθέτοντας ότι θα ήταν η τελευταία φορά που θα γευόταν όλα αυτά.
Ο Ρόμελ χαμογέλασε και διάταξε να πραγματοποιηθεί η επιθυμία του αιχμαλώτου, όπως τον χαρακτήρισε, σώζοντάς του, ουσιαστικά, τη ζωή.
Ο Χίτλερ είχε εκδώσει σαφή διαταγή, βάσει της οποίας ακόμα και οι κομάντος των Συμμάχων που θα αιχμαλωτίζονταν, πόσο μάλλον ένας άνδρας με πολιτικά, θα έπρεπε να εκτελεστούν. Ο Ρόμελ, για δεύτερη φορά, αγνοούσε αυτή τη διαταγή.
Την πρώτη φορά εί��ε χαρίσει τη ζωή σε Βρετανό κομάντο, μέλος ομάδας που είχε σταλεί για να τον σκοτώσει, στη Βόρεια Αφρική. Τώρα έπραττε το αυτό, επιθυμώντας να διατηρήσει όσον ανθρωπισμό επιτρέπει η αγριότητα του πολέμου.
Ο Γούλτριτζ κράτησε το πακέτο των τσιγάρων που του χάρισε ο Ρόμελ, παρά το γεγονός ότι έχει πάρα πολλές προσφορές να το πουλήσει, έναντι πολύ υψηλού τιμήματος. Η πάγια απάντησή του όμως είναι «Δεν πωλείται».

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης