Skip to main content

Ακρωτηριάζουν τις γυναίκες στη Μοσούλη

Ακρωτηριάζουν τις γυναίκες στη Μοσούλη

Καθώς οι τζιχαντιστές του ISIS εδραιώνουν την κυριαρχία τους στη Μοσούλη του Ιράκ και επεκτείνονται στη Συρία επιβάλλουν μια σειρά από ριζοσπαστικές ισλαμικές πρακτικές.
Την οργή για τον διωγμό από τη βορειοϊρακινή πόλη μιας από τις αρχαιότερες χριστιανικές κοινότητες στον κόσμο ακολούθησε η ανείπωτη φρίκη που προκάλεσε σε ολόκληρο την υφήλιο ο φετφάς του ISIS: όλα τα κορίτσια και οι
γυναίκες ηλικίας 11 έως 46 ετών στο «χαλιφάτο» του Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκνταντί είναι υποχρεωμένα να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων.
Η βάναυση παράδοση που εφαρμόζεται σε πολλές περιοχές της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας δεν είναι διαδεδομένη στο Ιράκ (οι γυναίκες υποβάλλονται σε κλειτοριδεκτομή μόνο στο κουρδικό βόρειο τμήμα της χώρας) και το διάταγμα που εξέδωσε ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους, εκτιμά ο ΟΗΕ, απειλεί πιθανότατα έως και τέσσερα εκατομμύρια γυναίκες στη Μοσούλη και τα περίχωρά της.

«Είναι κάτι πολύ καινούργιο για το Ιράκ και κυρίως για αυτή την περιοχή. Μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία και πρέπει να αντιμετωπιστεί» δηλώνει η Ζακλίν Μπάντκοκ, η μόνιμη συντονίστρια ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ στο Ιράκ, η οποία γνωστοποίησε χθες το θρησκευτικό διάταγμα των τζιχαντιστών του ISIS. «Αυτή δεν είναι επιθυμία του ιρακινού λαού ή των γυναικών του Ιράκ σε αυτές τις ευάλωτες περιοχές που είναι γεμάτες τρομοκράτες», πρόσθεσε η ίδια.

Προς το παρόν, η ισλαμιστική οργάνωση των σουνιτών του Isis δεν έχει σχολιάσει σχετικά, πάντως διάφοροι μπλόγκερ που πρόσκεινται σε αυτήν έγραφαν χθες ότι η είδηση είναι κατασκευασμένη με στόχο τη συκοφάντηση του «Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ». Αραβικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης την Τετάρτη ότι τουλάχιστον 30 άτομα (28 ανήλικα κορίτσια και δύο γυναίκες) υπέστησαν κλειτοριδεκτομή τις τελευταίες ημέρες. Το φρικτό βασανιστήριο θεωρείται από πολλές κοινότητες και φυλές -κυρίως της Αφρικής- ότι προετοιμάζει τα κορίτσια για την ενήλικη ζωή και τον γάμο και αποκλείει τη σεξουαλική απόλαυση.

Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων (female genital mutilation – FGM) γίνεται υπό άθλιες συνθήκες υγιεινής με μη αποστειρωμένα εργαλεία, όπως μαχαίρια, λεπίδες και σπασμένα γυαλιά και έχουν πολύ επιβλαβείς συνέπειες για την υγεία του θύματος: αιμορραγίες, μολύνσεις, ισχυρούς πόνους, κύστες, προβλήματα στην ούρηση και στη σεξουαλική συνεύρεση, υπογονιμότητα και αυξημένο κίνδυνο θανάτου του βρέφους κατά τη γέννα. Είκοσι εννέα χώρες στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή εφαρμόζουν την πρακτική, ενώ 250 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως έχουν παντρευτεί πριν από την ηλικία των 15 ετών. Ψήφισμα του ΟΗΕ
Η Ολομέλεια του ΟΗΕ ενέκρινε τον Δεκέμβριο του 2012 ψήφισμα που καλεί όλα τα κράτη-μέλη του να απαγορεύσουν την πρακτική και ορισμένες χώρες έχουν υιοθετήσει μεμονωμένα νόμους που την απαγορεύουν, καθώς η κλειτοριδεκτομή εφαρμόζεται και σε αφρικανικές κοινότητες της Δύσης. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες μια σειρά μέτρων για την προστασία γυναικών πιθανών θυμάτων ακρωτηριασμού (παρόλο που στη Βρετανία είναι παράνομη από το 1985, τα κορίτσια και οι γυναίκες που έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή στη χώρα εκτιμώνται σε 137.000).

Στην αρχή της εβδομάδας το ISIS εκδίωξε τις οικογένειες χριστιανών από τη Μοσούλη και η κ. Μπάντκοκ του ΟΗΕ δήλωσε ότι πλέον παραμένουν στην πόλη «περίπου 20 οικογένειες χριστιανών», οι οποίες λαμβάνουν την υποστήριξη ΜΚΟ, όπως η Caritas. Μερικές από τις οικογένειες έχουν ασπαστεί το Ισλάμ, ενώ άλλες προτίμησαν να πληρώσουν το πρόστιμο που τους επέβαλε το Ισλαμικό Κράτος.

150 εκατομμύρια γυναίκες έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων σε ολόκληρο τον κόσμο
8.000 κορίτσια υποβάλλονται στη βάρβαρη πρακτική κάθε μέρα
500.000 είναι τα κορίτσια και οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί ή που απειλούνται να υποβληθούν σε κλειτοριδεκτομή στην Ευρώπη
250 εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο έχουν παντρευτεί πριν από την ηλικία των 15

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης