Skip to main content

Ανθρωπιστική βοήθεια από τη Ρωσία στην Ανατ. Ουκρανία

assets LARGE t 420 54384133

Η ρωσική «εισβολή» που όλοι φοβόντουσαν στην Ανατολική Ουκρανία τελικώς πραγματοποιείται υπό τη μορφή αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας και σε συμφωνία με τη Δύση, η οποία ωστόσο διατηρεί τις επιφυλάξεις της ως προς τις ρωσικές διαθέσεις.
Η απόφαση της Ρωσίας να στείλει, σε συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, «αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια» στην Ανατολική Ουκρανία και
πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Λουγκάνσκ, που αντιμετωπίζει και τα μεγαλύτερα προβλήματα, έγινε δεκτή μεν από τη Δύση αλλά με ανησυχία, καθώς πολλοί φοβούνται μήπως η Μόσχα δοκιμάσει να επέμβει στρατιωτικά υπό την κάλυψη της ανθρωπιστικής επιχείρισης. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προειδοποίησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν «εναντίον της ενδεχόμενης ανάληψης μονομερούς στρατιωτικής δράσης στην Ουκρανία, υπό οιοδήποτε πρόσχημα, συμπεριλαμβανομένου του ανθρωπιστικού», κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν.


Από την πλευρά του και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, έκανε λόγο για «μεγάλη πιθανότητα» ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Ανατολική Ουκρανία επικαλούμενος ως «αποδεικτικό στοιχείο» τη συγκέντρωση περίπου 45.000 Ρώσων στρατιωτών κοντά στα σύνορα. Η ίδια η Ρωσία ωστόσο απέρριψε όσα της καταλογίζουν και επανέλαβε σε όλους τους τόνους πως οι διαθέσεις της έχουν καθαρά ανθρωπιστικό χαρακτήρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης