Skip to main content

Αποσύρονται φάρμακα για την πίεση με καρκινογόνο ουσία

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2023%2F01%2F25CF258825CF258825CF258825CF2588 18
%25CF%2588%25CF%2588%25CF%2588%25CF%2588Συναγερμός στα φαρμακεία του για τα σκευάσματα που περιέχουν βαλσαρτάνη, τα οποία χρησιμοποιούνται για θεραπεία ασθενών με υψηλή αρτηριακή πίεση. Ο Ευρωπαϊκός
Οργανισμός Φαρμάκων στο πλαίσιο έρευνάς του διαπίστωσε ότι άλλη μία εταιρεία παρήγαγε την ουσία που περιέχει το καρκινογόνο στοιχείο NDMA, η οποία είναι η Zhejiang Tianyu. Οι φαρμακοποιοί επιστρέφουν στην εταιρεία τα σκευάσματα ενώ καλούν τους ασθενείς να συμβουλευτούν τον γιατρό τους και να προχωρήσουν σε αντικατάσταση της αγωγής.

Πρόκειται για τον δεύτερο συναγερμό για καρκινογόνα ουσία στα φάρμακα που περιέχουν βαλσαρτάνη μέσα σε ��ναν μήνα. Στις 6 Ιουλίου είχαν ανακληθεί και όλα τα επίμαχα φάρμακα της Zhejiang Huahai. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας Κωνσταντίνος Ματσιόλης λέει ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός.

«Την προηγούμενη φορά ήμασταν σίγουροι ότι το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε. Όμως, τώρα ακολούθησαν νέες συσκέψεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Παράλληλα με τα φαρμακεία πρέπει να ανταποκριθούν και να λειτουργήσουν και οι κρατικές δομές. Δημιουργούνται νέα δεδομένα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στον φαρμακευτικό κόσμο προκαλείται διάχυτος προβληματισμός. «Προχωρήσαμε σε αποσύρσεις φαρμάκων από τα ράφια μας και χθες και προχθές. Η βαλσαρτάνη είναι μία ουσία που χρησιμοποιούν πολλές εταιρείες. Και κάποιες από τις εταιρείες παρήγαγαν ουσίες που έχουν καρκινογόνα στοιχεία», είπε ο ίδιος.

Επισημαίνεται ότι η ουσία NDMA (χαμηλά επίπεδα Ν-νιτροζοδιμεθυλαμίνης) ταξινομείται ως πιθανή καρκινογόνος ουσία στους ανθρώπους (ουσία που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο) βάσει αποτελεσμάτων εργαστηριακών ελέγχων.

Τα επίπεδα του NDMA που ανιχνεύθηκαν σε παρτίδες βαλσαρτάνης από την Zhejiang Tianyu είναι πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν στη δραστική ουσία από τη Zhejiang Huahai, η οποία προκάλεσε την ανάκληση αρκετών φαρμάκων που περιέχουν τη βαλσαρτάνη τον περασμένο Ιούλιο.

Ο Κ. Ματσιόλης επισήμανε ότι οι ασθενείς που έχουν φαρμακευτικά σκευάσματα αυτών των εταιρειών δεν θα πρέπει να διακόψουν τη θεραπεία, αλλά να συμβουλευτούν τον γιατρό τους και να αντικαταστήσουν τα φάρμακα με άλλα σκευάσματα χωρίς καρκινογόνες ουσίες.

Επισημαίνεται ότι η βαλσαρτάνη χρησιμοποιείται επίσης σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια ή πρόσφατη καρδιακή προσβολή.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνεργάζεται στενά με τους διεθνείς εταίρους για να εξετάσει τον αντίκτυπο του NDMA που ανιχνεύθηκε στη βαλσαρτάνη από την Zhejiang Tianyu και θα επικοινωνήσει επιπλέον πληροφορίες μόλις αυτές είναι διαθέσιμες.

Ωστόσο διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τους ασθενείς. Οι ασθενείς δεν πρέπει να σταματήσουν να παίρνουν οποιαδήποτε φάρμακα που περιέχουν βαλσαρτάνη χωρίς να συμβουλευτούν τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό τους.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης