Skip to main content

Απόλυτος κυρίαρχος ο Ερντογάν

Απόλυτος κυρίαρχος ο Ερντογάν

Απόλυτος θριαμβευτής, «σουλτάνος», νικητής είναι μερικές από τις λέξεις που συνοδεύουν τη σαρωτική νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της Τουρκίας. Είναι ο 12ος πρόερος της χώρας και ο πρώτος άμεσα εκλεγμένος από το λαό.
Από τον πρώτο γύρο ο τούρκος πρωθυπουργός έλαβε τη
λαϊκή εντολή για να αναλάβει την προεδρία της χώρας με ποσοστό 51,8%.

Ο βασικός του αντίπαλος, Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, υποψήφιος με το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα συγκέντρωσε 38,5%και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς τερμάτισε στην τρίτη θέση με 9,8%. Παρόλα αυτά το ποσοστό του Ντεμιρτάς χαρακτηρίζεται επιτυχία, καθώς το κόμμα του εστιάζει στο Κουρδικό ζήτημα.


Απευθυνόμενος στους χιλιάδες υποστηρικτές του που συνέρρευσαν στην Άγκυρα αργά χθες το βράδυ, ο Ερντογάν χαρακτήρισε το εκλογικό αποτελέσμα ως «ιστορική ημέρα». «Σας ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά αυτήν την ιστορική μέρα, μία νύχτα θριάμβου της δημοκρατίας και της λαϊκής θέλησης. Σήμερα κέρδισε όλη η Τουρκία», τόνισε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος.

Εξέφραε τον πόθο του οι εκλογές αυτές να είναι για το καλό όλης της χώρας και όλων των φιλικά προσκειμένων χωρών προς την Τουρκία, ενώ ανάμεσα στους νικητές κατονόμασε τη Γάζα, τη Ραμάλα και την ιερουσαλήμ.

«Σήμερα κλείνουμε μία εποχή και περνάμε σε μία νέα», υπογράμμισε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε και μία σύντομη ομιλία στο κυβερνών κόμμα ΑΚΡ στην Κωνσταντινούπολη ενώπιον πλήθους λέγοντας: «Θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε το έθνος μας για μία καλύτερη δημοκρατία και θα δρομολογήσουμε τη διαδικασία επίλυσης» (αναφερόμενος σε ειρηνική επίλυση του Κουρδικού)

Η προσέλευση των τούρκων ψηφοφόρων στις κάλπες ανήλθε στο 73,13%, πολύ παρακάτω από τις προσδοκίες, παρά την «πόλωση» στη χώρα. Αναλυτές επισημαίνουν ότι συνολικά οι ψήφοι ήταν 2 εκατ. λιγότερες σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές της 30ής Μαρτίου.

Μεταξύ των ψηφοφόρων που απείχαν από την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος ήταν ο 10ος πρόεδρος της Τουρκίας, Αχμέτ Νετζντέν Σεζέρ.

Ο Ερντογάν κατόρθωσε να κερδίσει 21 εκατομμύρια ψήφος σε σύνολο περίπου 56 εκατ. ψηφοφόρων.

Ο νέος πρόεδρος θα έχει πενταετή θητεία και έχει το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα και για δεύτερη. Η αντίστοιχη του νυν προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ λήγει στις 28 Αυγούστου.

Στη Σόμα, όπου σημειώθηκε η ανείπωτη τραγωδία στις 13 Μαΐου και έχασαν τη ζωή τους 301 ανθρακωρύχοι, ο Ερντογάν συγκέντρωσε ποσοστό 47%, παρά το γεγονός ότι δέχθηκε σκληρή κριτική και ο ίδιος και το κόμμα του «για ανάλγητη και αδιάφορη στάση απέναντι στα θύματα». Ωστόσο, παρά το 47% ήρθε δεύτερος πίσω από τον Ιχσάνογλου που συγκέντρωσε το 50%.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ, επέκρινε την κάλυψη ορισμένων μέσων ενημέρωσης τα οποία έκαναν λόγο για νοθεία από τη στιγμή που τα έξιτ πολ έδειχναν επικράτηση του Ερντογάν. Οπως τόνισε ο υπουργός μέσω του λογαριασμού του στο Twitter οι αναφορές αυτές δεν μπορούν να αλλάξουν την πραγματικότητα.

Την επίβλεψη της εκλογικής διαδικασίας ανέλαβαν τοπικοί αλλά και διεθνείς οργανισμοί.

Ο Νταβούτογλου (;) πρωθυπουργός
Τώρα πλέον η Άγκυρα εστιάζει στο όνομα του επόμενου πρωθυπουργού της χώρας και προέδρου του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Όπως γράφει η Χουριέτ, τα δύο ονόματα ακούν σε αυτά του νυν υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος θεωρείται και επικρατέστερος, και ο Μπινάλι Γιλντιρίμ, ο οποίος παρόλα αυτά είναι πιο πιθανό να γίνει το δεξί χέρι του Ερντογάν στην προεδρία.

Το AKP αναμένεται να πραγματοποιήσει έκτακτη συνδρίαση πριν από την ανάληψη προεδρικών καθηκόντων από τον Ερντογάν στις 28 Αυγούστου, προκειμένου να εκλέξει το νέο πρόεδρο και έτσι ο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει τη δυνατότητα να δώσει εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης την ίδια μέρα που θα αναλάβει την προεδρία επισήμως.

Μάλιστα, έχει οριστεί να ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις με το κόμμα τις επόμενες ημέρες πριν από την ανακοίνωση του διαδόχου του.

Το doodle της οργής
Η τουρκική υπηρεσία της Google δημιούργησε ειδικό λογότυπο (doodle), το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις για υποσυνείδητα μηνύματα, καθώς η εικόνα έδειχνε ένα «μαρκάρισμα» υπέρ ενός εκ των υποψηφίων στο τέλος του ψηφοδελτίου.

Οι υποστηρικτές τόσο του Ερντογάν, όσο και του Ιχσάνογλου ισχυρίστηκαν ότι η «πρόταση» της Google στήριζε τον τρίτο υποψήφιο των εκλογών, τον Ντεμιρτάς, καθώς οι δύο υποψήφιοι είχαν τοποθετηθεί στα άκρα ενώ ο Ντεμιρτάς στη μέση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης