Skip to main content

Βήμα προς Βήμα προς την Πτώση….

6295 ph1

1391:Πεθαίνει ο Ιωάννης Ε και τον διαδέχεται στο θρόνο ο γιος του Μανουήλ Β ως υποτελής των Τούρκων .Το 1394 ο Βαγιαζήτ καίει τα περίχωρα της Πόλης και τον απομονώνει για 8 χρόνια .Ο Μανουήλ πήγε στη Δύση να ζητήσει βοήθεια ,χωρίς φυσικά να πετύχει οτιδήποτε.

Σε εκείνη τη χρονική στιγμή ήταν σχεδόν βέβαιο ότι η Πόλη θα κυριευόταν από τους Τούρκους. «Σώθηκε» όμως προσωρινά ,χάρη στην εμφάνιση των Μογγόλων στην Ανατολή ,οι οποίοι συνέτριψαν τους Τούρκους κοντά στην Άγκυρα ,το 1402.Ο Βαγιαζήτ πέθανε την επόμενη χρονιά .Από τότε και μετά αρχίζει πραγματικός μαραθώνιος δολοπλοκιών :οι διάδοχοι του Βαγιαζήτ μπλέχτηκαν σε εμφύλιες διαμάχες και έτσι οι Ρωμαίοι μπόρεσαν να καταλάβουν ξανά τη Θεσσαλονίκη (που είχε παραδοθεί στους Τούρκους το 1837) και κάποιες περιοχές γύρω από την Κωνσταντινούπολη.

Ο Μανουήλ Β προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις διαμάχες των Οθωμανών, δυστυχώς όμως χωρίς επιτυχία, γιατί ο Ιωάννης Η Παλαιολόγος το 1421 υποστηρίζει τον Μουσταφά (ανταπαιτητή του Μουράτ Β ), ο οποίος πολιορκεί αμέσως την Κωνσταντινούπολη και τη Θεσσαλονίκη .Κι αυτός όμως δεν καταφέρνει το ποθητό γι αυτόν αποτέλεσμα ,αφού μπλέκεται σε νέο εμφύλιο .Τελικά η Θεσσαλονίκη παραδόθηκε στους Βενετούς το 1423,από τον Δεσπότη Ανδρόνικο Παλαιολόγο ,ενώ οι Τούρκοι συνεχίζουν τον αποκλεισμό της Πόλης.

Το 1439 ο Ιωάννης Η Παλαιολόγος υποτάσσεται σους Δυτικούς της Φλωρεντίας – υποταγή που για άλλη μία φορά δεν έφερε καμία βοήθεια ��την Κωνσταντινούπολη.

Το 1448 πεθαίνει ο Ιωάννης Η , έχοντας φροντίσει εκ των προτέρων να προτείνει ως διάδοχο του τον Κωνσταντίνο ΙΑ .Παρόλο όμως που η άλωση της Πόλης επέκειτο από στιγμή σε στιγμή, οι εγωιστικές φιλοδοξίες και οι εμφύλιες διαμάχες δεν εγκαταλείφθηκαν . Πώς να χαρακτηριστεί, αν όχι νάρκωση η τύφλωση, το γεγονός ότι τα τρία αδέλφια του Ιωάννη Η (Κωνσταντίνος ΙΑ ,Δημήτριος και Θωμάς ,Παλαιολόγοι) διεκδικούν τη θέση του αυτοκράτορα, λίγες στιγμές πριν από την οριστική πτώση της Κωνσταντινούπολης: Τελικά, η μητέρα τους Έλενα επέβαλε τον Κωνσταντίνο.

Πρέπει να τονιστεί ότι ο καθένας από αυτούς κάλεσε τους Τούρκους για βοήθεια .Επίσης, στις 12-12-1452 τελέστηκε στην Αγία Σοφία η συλλειτουργία ορθοδόξων και παπικών ,που έμεινε περισσότερο γνωστή ως & «το συλλείτουργο της ντροπής». Διαβάστηκαν μάλιστα και τα διατάγματα της Φλωρεντίας, επίσης γνωστά ως «διατάγματα της ντροπής».

Τίποτε φυσικά δεν στάθηκε ικανό να σώσει την αυτοκρατορία. Ύστερα από πέντε μήνες, στις 29 Μαΐου 1453, η Πόλη έπεσε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης