Skip to main content

Ελληνικό «θαύμα» στην Αυστραλία

Ελληνικό «θαύμα» στην Αυστραλία

Η οικογένεια του κ. Χάρη Σταμούλη συγκαταλέγεται στις πρώτες θέσεις της λίστας των πλουσιότερων Ελλήνων.
Επτά ομογενείς συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο με τους 200 πλέον εύπορους ανθρώπους στην Αυστραλία που δημοσίευσε το οικονομικό περιοδικό «BRW» και ο
κ. Σταμούλης βρίσκεται στην 86η θέση. Η συνολική περιουσία της οικογένειας, σύμφωνα με τον ομογενειακό Τύπο, εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 540 εκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σύγκριση με τα 480 εκατ. του περασμένου έτους.


Η αιχμή του δόρατος για την οικονομική δραστηριότητα του κ. Σταμούλη είναι η εταιρεία «Stamoulis Property Group», η οποία είναι επιχείρηση ανάπτυξης ακινήτων και αναλαμβάνει μεγάλα και σημαντικά έργα στη Μελβούρνη. Μεταξύ άλλων, ως όμιλος έχει αναπτύξει ένα συγκρότημα γραφείων και καταστημάτων, «Vogue» σε μια έκταση 30.000 τ.μ. στην περιοχή Σάουθ Γιάρα.

Τώρα η εταιρεία και ο ομογενής «Κροίσος» έρχονται για άλλη μια φορά στο προσκήνιο, μετά τα συνεχή δημοσιεύματα για την πρόθεσή του να κτίσει τον πιο ψηλό ουρανοξύστη στην Αυστραλία, ίσως και σε ολόκληρο το νότιο ημισφαίριο. Υστερα από σχεδιασμούς και διαβουλεύσεις με τις τοπικές αρχές αποφασίστηκε ότι το κτίριο θα έχει 68 ορόφους και θα φτάσει τα 224 μέτρα. Η ολοκλήρωση της κατασκευής του κτιρίου στην περιοχή Κόλινς αναμένεται το 2015. Αυτά όμως αποτελούν μόνο μια πτυχή των πολυσχιδών του δράσεων.

Παράλληλα η εταιρεία έχει στην ιδιοκτησία της εκτάσεις σε Αυστραλία και Ελλάδα, κατέχει ξενοδοχείο στην Αθήνα, εκτυπωτικό συγκρότημα και ραδιοφωνικό σταθμό που απευθύνεται στην ομογένεια. Στην οικογένεια ανήκε και η Οξυά, το μικρό νησί στο Ιόνιο, στο πλέγμα των Εχινάδων, το οποίο επωλήθη πρόσφατα στον Εμίρη του Κατάρ.

Ο «πατριάρχης»
Ιδρυτής της «αυτοκρατορίας» ήταν ο Σπύρος Σταμούλης, που έφυγε μόλις 12 ετών από την Ηπειρο για να αναζητήσει την τύχη του. Σταδιακά κατέστη επιφανές μέλος της ομογένειας. Μετά τον θάνατό του η διαχείριση πέρασε στα παιδιά του, Χάρη και Μελίνα. Πρόλαβε όμως να ιδρύσει το Ελληνικό Μουσείο Μελβούρνης με εκθέματα από την ιστορία των Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης