Skip to main content

Επτάωρη εκεχειρία στη Γάζα

newego LARGE t 1101 54381260

Η επτάωρη μονομερής εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ στις 10 το πρωί και αναμένεται να διαρκέσει –εκτός απροόπτου- έως τις 5 το απόγευμα θα ισχύσει σε όλες τις περιοχές, εκτός από κάποιες της πόλης της Ράφας όπου χερσαίες ισραηλινές δυνάμεις έχουν
εντείνει τις επιθέσεις μετά το θάνατο τριών στρατιωτών σε ενέδρα της Χαμάς την Παρασκευή.


«Εάν η κατάπαυση παραβιαστεί, ο στρατός θα απαντήσει με πυρά», προειδοποίησε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η ανατολική Ράφα είναι η μόνη αστι��ή περιοχή, όπου στρατεύματα και τεθωρακισμένα είναι ακόμη παρόντα, μετά τη μερική απόσυρση ή αναδιάταξη στρατευμάτων το Σαββατοκύριακο στα σύνορα Ισραήλ – Γάζας.

Το Ισραήλ μειώνει την ένταση της επιχείρησής του ελλείψει μίας συμφωνίας με τη Χαμάς. Όπως αναφέρει ο ισραηλινός στρατός, βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της αποστολής του να καταστρέψει τις σήραγγες της Χαμάς από και δηλώνει έτοιμος να «απαντήσει» σε τυχόν μελλοντικές επιθέσεις από τους Παλαιστινίους.

Η Χαμάς, αντιπροσωπεία της οποίας βρίσκεται στο Κάιρο για διαπραγματεύσεις απουσία Ισραηλινών μετά την ενέδρα της Παρασκευής στη Ράφα, θεωρεί τέχνασμα την ανακοίνωση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας.
«Το “ήρεμο” Ισραήλ στοχεύει στο να αποσπάσει την προσοχή από τις σφαγές. Δεν εμπιστευόμαστε μία τέτοια ηρεμία και συστήνουμε στο λαό μας να είναι προσεκτικός», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι.

Στη χθεσινή επίθεση σε σχολείο του ΟΗΕ, σκοτώθηκαν δέκα Παλαιστίνιοι, ενώ τουλάχιστον 27 ακόμη τραυματίστηκαν.

Η έκρηξη έπληξε την είσοδο του σχολείου, το οποίο λειτουργεί ως καταφύγιο για χιλιάδες εκτοπισμένους από τις συγκρούσεις ανθρώπους.

Από την πλευρά του το Ισραήλ αρνείται ότι ο στρατός άνοιξε πυρ κατά του σχολείου, ωστόσο παραδέχθηκε ότι «έβαλαν κατά στόχου κοντά στο σχολείο, σημαδεύοντας μηχανάκι στο οποίο επέβαιναν τζιχαντιστές».

Συνολικά από την έναρξη των εχθροπραξιών, έχουν χάσει τη ζωή τους 1.822 Παλαιστίνιοι και χιλιάδες ακόμη έχουν τραυματιστεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης