Skip to main content

ΗΠΑ: Αθώοι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο

thanatikh poinh usa

Σοκ προκαλούν τα συμπεράσματα μελέτης του αμερικανικού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που δείχνουν ότι 1 στους 25 καταδικασμένους σε θάνατο σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ, είναι αθώος!

Οι ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου θεωρούν, ότι
ένας μεγάλος αριθμός φυλακισμένων βρέθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν σε θάνατο από λάθος ή στη βάση ελλιπών στοιχείων.

Η μελέτη καλύπτει την περίοδο 1973-2004. Οι τέσσερις ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις 7,482 ατόμων που καταδικάστηκαν σε θάνατο.

Από αυτές 117 (δηλαδή 1.6%) απαλλάχτηκαν των κατηγοριών και αθωώθηκαν. Ωστόσο, η μελέτη εκτιμά ότι εάν δινόταν ικανός χρόνος και νομική βοήθεια πάνω από 200 άλλοι φυλακισμένοι, περίπου 4.1%, θα είχαν αθωωθεί κατά την περίοδο των 30 χρόνων.

«Αυτή η εντυπωσιακή μελέτη υπογραμμίζει τα σοβαρά προβλήματα στην επιβολή της θανατικής καταδίκης» δήλωσε ο Ρίτσαρντ Ντίετερ, Διευθυντής του Κέντρου Πληροφόρησης για τη Θανατική Καταδίκη. «Το ‘πρόβλημα της αθωότητας’ είναι πολύ πιο σοβαρό από ότι νομίζαμε».

Από το 1973 μέχρι το 2004 πάνω από 35% των καταδικασμένων σε θάνατο γλύτωσαν από την εκτέλεση της καταδίκης. Ωστόσο, παρέμειναν στη φυλακή. Αν οι φυλακισμένοι που δεν έχουν καταδικαστεί σε θάνατο είχαν την ίδια νομική υπεράσπιση με όσους καταδικάστηκαν, το ποσοστό των αθωώσ��ων θα αυξανόταν δραματικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης