Skip to main content

Η Αργεντινή αντιμέτωπη με εφιάλτη νέας χρεοκοπίας

Η κυβέρνηση της Αργεντινής κατηγορεί τα hedge funds ότι συμπεριφέρονται σαν «όρνεα», καθώς επιδιώκουν να αποκομίσουν κέρδη από χρέος που αγόρασαν σε εξευτελιστικές τιμές μετά τη χρεοκοπία της χώρας το

Με νέα χρεοκοπία απειλείται η Αργεντινή μετά την άρνηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να εξετάσει την προσφυγή της Αργεντινής εναντίον απόφασης για πληρωμή 1,3 δισ. δολάρια σε hedge funds που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε αναδιάρθρωση χρέους.
Χωρίς σχόλια, το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την προηγούμενη δικαστική απόφαση που ορίζει ότι η Αργεντινή δεν μπορεί να κάνει πληρωμές στο χρέος που έχει αναδιαρθρώσει εκτός και αν πληρώσει επίσης τα hedge funds που
αρνήθηκαν να «κουρέψουν» το χρέος της χώρας απέναντί τους στο 30% της αξίας του.


Το χρέος της Αργεντινής προς τα hedge funds ξεπερνά το 1,3 δισ. δολ. σύμφωνα με το Dow Jones Newswires. Η NML Capital, που είναι ένα από τα εν λόγω hedge funds, υποστήριξε στο δικαστήριο πως η Αργεντινή έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει τα χρέη της, αν το θελήσει. Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει μακρά ιστορία στον να κακομεταχειρίζεται τους πιστωτές της και δεν αξίζει την επανεξέταση του Ανώτατου Δικαστηρίου καθώς θα παραβιάσει την απόφασή του εάν χάσει τελικά.

«Oρνεα»
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Αργεντινής, που κατηγορεί τα hedge funds ότι συμπεριφέρονται σαν «όρνεα» καθώς επιδιώκουν να αποκομίσουν κέρδη από χρέος που αγόρασαν σε εξευτελιστικές τιμές μετά τη χρεοκοπία της χώρας το 2001, υποστήριζε ότι η απόφαση απειλούσε τις διεθνείς αγορές και παρεμπόδιζε τη διαδικασία για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Τώρα η Αργεντινή καλείται να εξοφλήσει πρώτα το χρέος της προς τα hedge funds, και κατόπιν να ασχοληθεί με την εξυπηρέτηση του αναδιαρθρωμένου χρέους της, κάτι που η κυβέρνηση της χώρας έχει ξεκαθαρίσει πως δεν είναι εφικτό, καθώς δεν μπορεί πρακτικά να ανταποκριθεί σε ένα τέτοιο σενάριο, ενώ θεωρητικά θα μπορούσε να διεκδικήσει έναν συμβιβασμό με τα hedge funds, προοπτική που μέχρι τώρα η κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά να δεχθεί. Η πρόεδρος της χώρας, Κριστίνα Φερνάντεζ, θα έκανε το βράδυ (ξημερώματα ώρα Ελλάδας) τηλεοπτικό διάγγελμα.

Εγγραφο
Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να οδηγηθεί σε νέα χρεοκοπία εξαιτίας της απόφασης, η οποία μπορεί να συμβεί ακόμα και σε δύο εβδομάδες, στις 30 Ιουνίου, όταν η Αργεντινή θα κληθεί να καταβάλει 1,3 δισ. δολάρια. Σύμφωνα, μάλιστα, με έγγραφο που διέρρευσε τον περασμένο μήνα, οι δικηγόροι της χώρας συνιστούσαν στάση πληρωμών και άμεση αναδιάρθρωση, σε περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριπτε την έφεση, όπως και έγινε.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, τα ομόλογα της Αργεντινής που υπάγονται στο αμερικάνικο δίκαιο σημείωσαν πτώση 8 μονάδων βάσης, ενώ βουτιά πραγματοποίησαν οι μετοχές με τον δείκτη Merval Argentina να κινείται 7% χαμηλότερα.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα η Αργεντινή κατέληξε σε συμφωνία με τους πιστωτές της στη Λέσχη του Παρισιού για την πληρωμή των χρεών της χώρας συνολικού ύψους 9,7 δισ. δολ. μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης