Skip to main content

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΑΓΑΛΜΑΤΩΝ.

zeus83. Εκείνη την εποχή, αλλά και πιο πρίν, οι Αιγινήτες ήταν υποταγμένοι στους Επιδαυρίους. Εκτός των άλλων , πήγαιναν και στην Επίδαυρο, προκειμένου να εκδικαστούν εκει οι διαφορές τους με τους Επιδαυρίους. Αλλά απο τότε που
ναυπήγησαν πλοία έγιναν αγνώμονες και απεστάτησαν απο το ζυγό των Επιδαυρίων, έγιναν εχθροί, κατέστρεψαν τη γή τους, επειδή είχαν την υπεροπλία και πήραν τα αγάλματα της Δαμίας και της Αυξησίας, τα οποία τα έστησαν στην Αίγηνα, σε μια περιοχή μεσόγεια πού λέγεται Οία και απέχει είκοσι στάδια περίπου απο την πολιτεία. Έστησαν, λοιπόν τα αγάλματα και θέσπισαν εξιλαστήριες θυσίες και άσεμνους χορούς γυναικών, ορίζοντες δέκα πολίτες ως χορηγούς για κάθε θεά. Οι χοροί αυτοί δεν δυσφημούσαν τους άντρες αλλά τις γυναίκες του τόπου. Και οι Επιδαύριοι επίσης είχαν τις ίδιες τελετές, καθ’ως και τελετές μυστικές.
84. Όταν εκλάπησαν τα δύο αγάλματα οι Επιδαύριοι έπαψαν να στέλνουν στην αθήνα τις συμφωνημένες προσφορές. Οι Αθηναίοι τους μήνυσαν, με απεσταλμένους, τη δυσαρέσκειά τους και οι Επιδαύριοι του αποκρίθηκαν ότι δεν αθετούσαν τα υπεσχημένα, γιατί όσο καιρό υπήρχαν τα αγάλματα στην χώρα τους είχαν τηρήσει τη συμφωνία, αλλά απο τον καιρό που τάχασαν δεν ήταν δίκαιο να δίνουν προσφορές και έπρεπε μάλλον να τις ζητήσουν από τους Αιγινήτες, που είχαν τα αγάλματα. Οι Αθηναίοι, ύστερα απ’ αυτά έστειλαν στην Αίγινα, να ζητήσουν τα αγάλματα, αλλά οι Αιγινήτες αποκρίθηκαν πως ανάμεσα τους και ανάμεσα στους Αθηναίους δεν υπάρχει καμμία αμφισβήτηση.
85. Οι Αθηναίοι λένε πως ύστερα απο αυτη τη απάντηση ο δήμος τους έστειλε ένα πολ��μικό πλοίο με Αθηναίους πολίτες, οι οποίοι βγήκαν στην Αίγινα και πάσχισαν να αποσπάσουν τα αγάλματα απο τα βάθρα, που ήταν φτιαγμένα απο δικές τους ελιές, για να τα πάρουν μαζί τους. Όμως δεν το κατόρθωσαν στην πρώτη προσπάθεια και έδεσαν τα αγάλματα με σκοινιά, τα οποία άρχισαν να τραβούν, όταν άξαφνα ακούστηκε μια βροντή και ταυτόχρονα γίνηκε σεισμός. Αυτοί που επιχείρησαν να ρίξουν τα αγάλματα έχασαν τα λογικά τους και άρχισαν ν’ αλληλοεξοντώνονται, νομίζοντας πως εξοντώνουν εχθρούς. Ένας τους μονάχα γλύτωσε και έφτασε στο Φαληρο.
ΗΡΟΔΟΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΩΝ Ε’

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης