Skip to main content

Θα πουλούσαν Σάτυρο αξίας πάνω από 1 εκατ. €

Το άγαλμα, αντίγραφο έργου του Πραξιτέλη, αναπαριστά ανδρική νεανική μορφή, σχεδόν γυμνή, που φέρει διαγωνίως δορά λυγκός, με χαρακτηριστικά γνωρίσματα αρχαίου σατύρου

Σπείρα αρχαιοκαπήλων εξάρθρωσε χθες η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, συλλαμβάνοντας 9 άτομα, μεταξύ των οποίων και έναν αρχιφύλακα, που υπηρετούσε στην καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία της αστυνομίας.
Οι αστυνομικοί, σε συνεργασία με υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού, κατάφεραν να διασώσουν πλήθος αρχαίων αντικειμένων, αλλά κυρίως έναν σπουδαίο πολιτιστικό θησαυρό, τον οποίο επρόκειτο να πουλήσει το κύκλωμα.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο
μαρμάρινο αντίγραφο έργου του γλύπτη της αρχαιότητας Πραξιτέλη. Η αξία του έργου της ελληνορωμαϊκής περιόδου (1ος αιώνας π.Χ.) εκτιμάται ότι ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ, ενώ φέρεται να προέρχεται από την περιοχή της Αρκαδίας. Το άγαλμα αναπαριστά ανδρική νεανική μορφή, σχεδόν γυμνή, που φέρει διαγωνίως δορά λυγκός, με χαρακτηριστικά γνωρίσματα αρχαίου Σατύρου. Σύμφωνα με τους ειδικούς εμπειρογνώμονες, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της τεχνοτροπίας του «χιασμού» (contrapposto) των κλασικών χρόνων.

«Καταφέραμε να σώσουμε πολιτιστικά αγαθά, τεκμήρια της πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας, από πώληση και από παράνομη δραστηριότητα», δήλωσε σχετικά η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Κεντρικό ρόλο στον «πυρήνα» της σπείρας φέρεται να διαδραμάτιζε 52χρονη αρχαιοπώλης, η οποία διατηρεί κατάστημα εμπορίας αρχαιολογικών ειδών στην Πλάκα, στην οδό Πανδρόσου. Σύμφωνα με την αστυνομία, συνεργάζονταν στενά με 50χρονο που είχε τον ρόλο του διαμεσολαβητή, καθώς και με 49χρονο αρχιφύλακα, ο οποίος υπηρετούσε επί 20 έτη στο Τμήμα Αρχαιοκαπηλίας της Ασφαλείας Αττικής!

Στον αρχιφύλακα αποδίδεται ο ρόλος του «insider», καθώς φέρεται να παρείχε πληροφορίες εκ των έσω για επικείμενους ελέγχους ή ακόμη και να τους αποτρέπει από το συγκεκριμένο κατάστημα. Από την έρευνα προέκυψε εμπλοκή της 52χρονης και σε άλλες υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας.

Το άγαλμα του Σάτυρου βρέθηκε επιμελώς κρυμμένο σε συγκρότημα κατοικιών στο Λαγονήσι, ιδιοκτησίας 70χρονου νόμιμου συλλέκτη αρχαιοτήτων. Η συλλογή του ήταν γνωστή στο υπουργείο Πολιτισμού και όπως ορίζει ο νόμος είχε ελεγχθεί στο παρελθόν αρκετές φορές. Ωστόσο, είχε αποκρύψει από τις αρχές ότι κατείχε το άγαλμα και πλέον αντιμετωπίζει κακουργηματικού χαρακτήρα δίωξη, ενώ ερευνάται ο ρόλος του στο κύκλωμα. Σύμφωνα με αστυνομικές πληροφορίες, ο 70χρονος είναι γνωστός επιχειρηματίας και συλλέκτης, ενώ υπήρξε και ιδιοκτήτης ιστορικού ξενοδοχείου της Αθήνας.

Από την άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών προέκυψε ότι τα μέλη του κυκλώματος γνώριζαν πολύ καλά την αξία του αγάλματος, ενώ προσπαθούσαν να καθορίσουν το ανώτατο εύρος της αξίας του, ώστε να το βγάλουν σε πλειοδοσία.

Ο εκτιμητής
Παράλληλα, αποκαλύφθηκε και περιφερειακός «κλώνος» της σπείρας, με τον οποίο είχε διασυνδέσεις ο 50χρονος. Είχε τον ρόλο του εκτιμητή αρχαίων αντικειμένων, που είχαν στην κατοχή τους τα μέλη του «κλώνου», ενώ στη συνέχεια μεθόδευε τον τρόπο και τη διαδικασία πώλησής τους σε υποψήφιους αγοραστές.

Μάλιστα, στην οικία 49χρονου -άμεσου συνεργάτη του 50χρονου- βρέθηκε ειδικό μηχάνημα ανασκαφής αρχαίων αντικειμένων. Σύμφωνα με την αστυνομία, η δεύτερη σπείρα προετοίμαζε ανασκαφή στην περιοχή της Πτολεμαΐδας, όπου προφανώς είχαν εντοπίσει αρχαία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης