Skip to main content

Ιεραπόστολος απέναντι στον Εμπολα

Ιεραπόστολος απέναντι στον Εμπολα

Το ζην επικινδύνως πάντα χαρακτήριζε τον πατέρα Θεμιστοκλή Αδαμόπουλο. Πνεύμα ανήσυχο και πάντα αντιδραστικό, δήλωνε άθεος στα 18 του, πρωτοστάτησε αργότερα στις κινητοποιήσεις για τον πόλεμο του Βιετνάμ, και γνώρισε τελικά την Ορθοδοξία στα 21 του για να της αφιερωθεί έκτοτε ολοκληρωτικά.
«Ανησυχώ, φοβάμαι, τρέμω τον Eμπολα, αλλά δεν εγκαταλείπω το ποίμνιό μου», λέει από την
πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε, Freetown. Κάθε καλοκαίρι τέτοιες μέρες βρισκόταν στην Αυστραλία για να επισκεφτεί την αδερφή του Μαρία, μετά πήγαινε σε συγγενείς στην Αθήνα και φίλους στη Θεσσαλονίκη. «Φέτος, όμως, δεν μπορώ να φύγω. Θα είναι σαν να λέω στο ποίμνιό μου «εγώ φεύγω, βγάλτε τα πέρα μόνοι σας». Και αυτό δεν το επιτρέπει ο Χριστός και η συνείδησή μου», μας λέει.


Δεν δείχνει την ανησυχία του, γιατί δεν θέλει να πανικοβάλει τους πιστούς. Παίρνει όλες τις προφυλάξεις. Φοράει πάντα γάντια, απολυμαίνει με νερό και χλωρίνη τα πάντα, είναι σε συνεχή επαφή με τις Αρχές της χώρας και το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας, προσεύχεται στον Θεό.

«Ελπίζω ότι με τη βοήθειά του θα τα καταφέρω. Το ίδιο εύχομαι και για το ποίμνιό μου», αναφέρει με συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού.

Στη Σιέρα Λεόνε υπηρετεί περίπου 2.000 ορθόδοξους και τυχόν αναχώρησή του θα δημιουργούσε αλγεινή εντύπωση, λέει. «Δεν θα με εμπιστεύονταν ξανά και εγώ δεν θα μπορούσα να τους κοιτάξω στα μάτια» και ύστερα από μερικά λεπτά σιωπής συμπληρώνει: «Ακόμη κι αν προσβληθώ από τον ιό, δεν θα εγκαταλείψω τη χώρα. Εδώ με έστειλε ο Χριστός, εδώ θα μείνω… αν χρειαστεί και για πάντα».

Καθημερινά επισκέπτεται τις τρεις ελληνικές ορθόδοξες εκκλησίες στις οποίες μάλιστα συχνά ακούγονται ψαλμοί και τροπάρια και στα Ελληνικά, οργανώνει τα συσσίτια, περιθάλπει φτωχούς και αστέγους. Τις τελευταίες μέρες μόνο αποφεύγει να πλησιάζει αστέγους που είναι άρρωστοι και όταν τους εντοπίζει έξω από τις εκκλησίες, ειδοποιεί τις υγειονομικές αρχές.

Ροκάς με διδακτορικό
Θαυμαστής των «Beatles» και των «Stones», ο π. Αδαμόπουλος είχε αναοίξει το 1965 τη συναυλία του Μικ Τζάγκερ στη Μελβούρνη με τους Flies, το δικό του συγκρότημα! Στα 21 του διέκοψε τις σπουδές του στις Πολ. Επιστήμες και στράφηκε στη Θεολογία. Μελέτησε Εβραϊκά και Αρχ. Ελληνικά στο Χάρβαρντ, πήρε PHd από το Πρίνστον! Το 1999 έφυγε για Κένυα, για το μακρύ ταξίδι της ιεραποστολής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης