Skip to main content

Νόμιζε για 50 χρόνια ότι είχε αμερικανική υπηκοότητα, και τελικά την πήρε

Νόμιζε για 50 χρόνια ότι είχε αμερικανική υπηκοότητα, και τελικά την πήρε

Ο 58χρονος Μάριο Χερνάντες που είχε πάει από την Κούβα στο Μαϊάμι όταν ήταν παιδί και έχει υπηρετήσει στον αμερικανό στρατό, ήταν υπάλληλος σε τέσσερις διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες και ψήφιζε κανονικά σε όλες τις εκλογές εδώ και δεκαετίες κατάφερε τελικά, μετά από όλα αυτά, να πάρει και την αμερικανική υπηκοότητα.

Ο Χερνάντες ήταν από μικρό παιδί στις ΗΠΑ και υπέθετε ανέκαθεν ότι οι γονείς του είχαν
φτιάξει όλα τα χαρτιά τους και ήταν αμερικανός υπήκοος. Το ίδιο και πολλές άλλες αμερικανικές υπηρεσίες, μέχρι που πρόσφατα ανακάλυψε πως ήταν ανάμεσα στις πολλές «ενδιάμεσες» κατηγορίες για ξένους. Στα χαρτιά δεν ήταν καν μόνιμος κάτοικος ΗΠΑ, έστω κι αν είχε πολεμήσει στο Βιετνάμ.

Όλα αυτά τα χρόνια είχε δουλέψει σε τέσσερις δημόσιες υπηρεσίες -η τελευταία του δουλειά μάλιστα ήταν σε θέση υπεύθυνου στις υπηρεσίες σωφρονισμού- και ψήφιζε κανονικά, πράγματα για τα οποία η υπηκοότητα είναι προϋπόθεση.

Ανακάλυψε τι συνέβαινε μόλις πριν από μερικούς μήνες, όταν πήγε να βγάλει διαβατήριο για πρώτη φορά στη ζωή του. Τότε, όπως γράφουν οι New York Times, ξεκίνησε ένας αγώνας με την αμερικανική γραφειοκρατία η οποία μάλιστα απέρριψε αρχικά το αίτημά του για υπηκοότητα.

Η αρχική άρνηση των αρχών να του δώσουν υπηκοότητα ήταν, μεταξύ άλλων, και νομικά προβληματική επειδή είχε υπηρετήσει στον στρατό και είχε πολεμήσει στο Βιετνάμ. Οι αρχές είχαν κατατάξει σε λανθασμένη «κατηγορία» την υπόθεσή του, καθώς κανονικά ως βετεράνος θα έπρεπε να είχε πάρει πανεύκολα την υπηκοότητα.

Τελικά, με τη δεύτερη και αφού τον έγραψαν οι εφημερίδες, κατάφερε να πάρει και επίσημα την υπηκοότητα που εκείνος και οι δημόσιες υπηρεσίες με τις οποίες ερχόταν σε επαφή νόμιζαν ότι είχε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης