Skip to main content

Οι ΗΠΑ και η Γερμανία ενδιαφέρονται να λυθεί το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων


nimetz 1

Για ενδιαφέρον αρκετών χωρών, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ έκανε λόγο ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς σε δηλώσεις του από τα Σκόπια.
Ο Νίμιτς βρέθηκε τις τελευταίες δύο ημέρες στην ΠΓΔΜ όπου και είχε επαφές με τον πρωθυπουργό της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι, με τον πρόεδρο της, Γκιόργκι Ιβάνοφ και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Πόποσκι.

«Τα προβλήματα δεν πρέπει να αφήνονται να σιγοβράζουν αλλά να επιλύονται εγκαίρως» σημείωσε.Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ πρόσθεσε ότι υποστηρίζει το ενδιαφέρον που επέδειξε για το θέμα του ονόματος η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, καθώς, όπως είπε, πολλές χώρες ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα στην περιοχή.
Ο Μάθιου Νίμιτ�� ανέφερε ότι έχει αρκετές ιδέες για το ζήτημα της ονομασίας, οι οποίες τίθενται στο τραπέζι και εξετάζονται από τις κυβερνήσεις της πΓΔΜ και της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι η παρούσα φάση, μετά τις εκλογές στην πΓΔΜ και τις ευρωεκλογές του 2014, είναι κατάλληλη για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων και την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.
Σε ερώτηση αν οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ αφορούν και ζητήματα «εθνικής ταυτότητας», ο κ.Νίμιτς είπε ότι στα Ηνωμένα Έθνη δεν γίνεται λόγος για τέτοια θέματα.
«Οι άνθρωποι έχουν τη δική τους ταυτότητα και στα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις γι’ αυτά τα θέματα. Η δική μου εντολή, στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας υπό τον ΟΗΕ, αφορά αποκλειστικά το ζήτημα της ονομασίας» ανέφερε ο κ.Νίμιτς.
Σε ερώτηση «κατά πόσον η δήλωση του έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι δεν υπάρχει μακεδονική γλώσσα ‘βοηθά’ στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας», ο Νίμιτς απάντησε ότι δεν σχολιάζει μεμονωμένες δηλώσεις.
«Βρίσκομαι εδώ στα Σκόπια. Ξέρω ότι οι άνθρωποι έχουν τη δική τους γλώσσα. Καθ’ όλη την διάρκεια των διαπραγματεύσεων υπήρξαν δηλώσεις που αποσπούσαν την προσοχή από τον κύριο στόχο, που είναι η εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας» πρόσθεσε.
Την Τετάρτη και την Πέμπτη ο κ. Νίμιτς θα βρεθεί στην Αθήνα όπου θα έχει συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης