Skip to main content

Οργανωμένη επανάσταση: Σουηδική ομάδα καλύπτει πρόστιμο για όσους μπαίνουν τζάμπα στο μετρό


Σουηδική ομ��δα καλύπτει πρόστιμο για όσους μπαίνουν τζάμπα στο μετρό

«Η λέσχη των λαθρεπιβατών» στην Στοκχόλμη: Δεν είναι ούτε όνομα συμμορίας ούτε τρομοκρατικής οργάνωσης -αν και, για τα σουηδικά δεδομένα, η δράση της είναι ανατρεπτική. Ερασιτεχνική εταιρεία στη σουηδική πρωτεύουσα σκέφτηκε να καλύπτει τα πρόστιμα στους «τζαμπατζήδες» των μέσων μεταφοράς έναντι σχετικά μικρής αμοιβής για τα μέλη της, και κάνει θραύση.
Πρόκειται για την Planka.nu (σημαίνει «τζάμπα διαδρομή τώρα») που χρεώνει μηνιαία στα μέλη του περίπου το ένα δέκατο του κανονικού προστίμου για βόλτα χωρίς εισιτήριο. Στην περίπτωση που ο λαθρεπιβάτης πιαστεί, δεν υπάρχει πρόβλημα: Το πρόστιμο πληρώνεται από την Planka.ru.

Αξιοποιώντας την χρυσή αρχή της ασφαλιστικής επιστήμης -με τις χαμηλές εισφορές πολλών για ενδεχόμενη ζημιά μένουν περισσότερα κεφάλαια από όσα θα χρειαστούν για τα λιγότερα πραγματικά περιστατικά προς αποζημίωση- η εταιρεία έχει φτάσει σε σημείο που οι New York Times (NYT) την χαρακτηρίζουν υπόδειγμα επιτυχίας: Κάθε μήνα κερδίζει περίπου 7.500 δολάρια, γράφει η εφημερίδα.
Αν και στο μετρό της Στοκχόλμης υπάρχουν πόρτες ασφαλείας για την είσοδο στις πλατφόρμες, πάντα υπάρχουν τρόποι να μπει κανείς χωρίς εισιτήριο. «Ακόμα και το Τείχος του Βερολίνου να χτίζαμε, και πάλι θα έβρισκαν τρόπους να το παρακάμψουν» λέει στους NYT εκπρόσωπος του οργανισμού μαζικής μεταφοράς της Στοκχόλμης, Γέσπερ Πέτερσον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης